Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí dokument, který ke konci napíná více než většina studiových thrillerů (i když víte, jak to dopadne). Ale on i předchozí vhled do duše svérázného hazardéra s vlastním životem Alexe Honnolda je mnohem vydařenější, než bývá zvykem. Pokud máte nějaký vztah k horolezectví, tak tohle rozhodně chtějte vidět na velkém plátně! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pro mě to není jen o člověčích limitech které jsou nepochopitelné ale i o psychice a nahlížení do duše, důvodech motivace (deprivace citovosti a bezpodmínečnosti v dětství) Viz amigdala , obrněnost , necitlivost jako podmínka lezení.Myslím že to jde ale i jinak...viz tfreediving... Hodně podnětné.... ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jasně, přelomová věc, kus filmařiny, super všechno... ale paradoxně se mi víc líbil Dawn Wall, a může za to asi hlavně hrdina. Zatímco Tommy z Down Wallu je vlastně normální kluk co má jen bizár osud, a tím pádem mu tak nějak přejete, aby lezením překonal svoje traumata -- tak tady je Alex prostě blázen jedné polohy, který fuckuje na všechny a všechno, háže suchý hlášky a leze. Je těžké si k němu najít cestu. A když zároveň víte, že to není film o tom, jak spadl a zabil se, tak to trochu obrousí i to vzrušení z toho, že leze bez jištění. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Jako dokument nenabízí Free Solo nic zásadního po formální, informativní či dramaturgické stránce. Pokud bych jej měl hodnotit jako sportovní výkon, pak je to bez pochyb za čistých pět a při jakémkoli výstupu jsem měl stáhnutou prdel, to bez debat. Ale taky jsem se pekelně nudil místama. Poslechnul jsem si co máma na to. Poslechnul jsem si co "stará" na to. No a říkali si to samé co já no. Just saying. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten týpek je vážně magor. Což není výčitka. Mám podobné magory, co to mají v hlavě srovnané, i docela rád. Líbilo se mi, že nikomu nic nenalhával a všem všechno říkal napřímo - co chce dělat, že to chce dělat a že ví, co se může stát. V tomhle ohledu si ho cením snad ještě o něco více než za to, co dokázal. I to je ale naprosto nepředstavitelné. S mými závratěmi se mi u filmu chtělo několikrát zvracet. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)
  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Natáčelo se v Maroku, Kalifornii a Nevadě. (Varan)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama