Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

POMO 

všechny recenze uživatele

Podobných dokumentů existuje více. I v pečlivém focusu na charakter protagonistu. Free Solo z nich lehce vyčnívá grafikou a hudbou (Beltrami z toho nenápadně dělá nejnapínavější thriller roku), a VÝRAZNĚ Honoldovým výkonem, který už se vymiká zdravému rozumu a je něčím daleko větším než sportem. Koukat se na to “live” by ani nešlo. Už takhle, s vědomím jak to dopadne, jsem se potil. Oscarová výhra v dokumentární kategorii mě moc potěšila, i proto, že horolezectví nebylo dlouho uznáno jako disciplína hodna Olympijských her (poprvé se na nich objeví v roce 2020). Ono to bylo naopak - to Olympijské hry nebyly hodny horolezectví. [Palace Cinemas, Brisbane] ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vím, že lidi provozují různé šílenosti, ale doposud jsem bez jištění viděla maximálně lézt borce, co přinejhorším spadnou z pár metrů z lezecké stěny do žíněnky. To, že někdo dokáže bez jištění lézt nikoliv po normálních horách ale po prakticky kolmé skalní stěně, pro mě bylo doposud nepředstavitelné. Je to skvěle natočené. Ač víme, jak to dopadne, i tak se člověku při závěrečném výstupu svírá žaludek. A že ten člověk dle magnetické rezonance nemá zcela běžný mozek? Že ho nevyděsí stejné věci jako nás ostatní? Upřímně, kdo se tomu může divit. Ty milimetrové skalní výčnělky, na kterých závisel jeho život, jsem kolikrát ani pořádně neviděla. Takže klobouk dolů a držím palce, ať to i příště přežije. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Uděláte jednu chybu a umřete." ■ Všem, kdo tvrdí, že to mohlo jít víc do hloubky: 1) Podle mě to do hloubky šlo dost (a občasná pomalost mi nevadila) - záleží jen na tom, jakou má kdo představivost a empatii vcítit se do pocitů jiných (doslova) lidí. 2) Začít točit profesionální dokument s tím, že netuším, jestli zachytím unikátní horolezecký výkon nebo smrt - uff!! 3) Alex Honnold je minimálně, co se vnímání pocitů týče, autista - nejsem v jeho kůži a neodvážil bych se tvrdit, že se z něj dalo vydolovat víc. ■ Stručně: Dost úžasné a obdivuhodné (přestože bych vlastním potomkům něco podobné okamžitě zatrhl). Film zachycuje poměrně realisticky emoce a současně místy neguje nespolehlivého vypravěče - když ukazuje, že to, co vysloví jedna postava, může druhá osoba vidět úplně jinak. Je velmi těžké rozhodnout se, co k hlavnímu hrdinovi cítit, protože rozumím, jak všem v jeho okolí tečou nervy, ale nechávají ho žít jeho život, protože bez něj by to nebyl on. Možná má nakonec pravdu, když říká: "Kdyby všichni žili pohodlný a příjemný život, tak nikdo nic nedokáže a nezmění." ■ Úplně samostatným prvkem je kamera. Ve stěně 900 metrů vysoké nesměla ohrozit, nesměla znervózňovat a přesto se podařily dechberoucí, fascinující záběry. Asi ne úplně pro každého, protože člověk vedle mě ke konci opakovaně skládal brýle - nicméně i to je podle mě důkaz, jak výjimečný počin se podařilo vytvořit. Maximální respekt. ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=urRVZ4SW7WU ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Z tohodle mi bylo psychicky špatně. Jasně, od startu se vědělo jak to dopadne, ale i tak jsem se několikrát přistihl, že skoro nedýchám z představy být na jeho místě. Kurva, vždyť ten člověk vylezl na horu kilometr strmou jak čurák pod čtyři hodiny. Bez jištění. Prostě over the fuckin limit. 5* a.k.a 100% ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Mám dva dobré pocity v spojitosti s týmto filmom. Prvý je, že som sa neúmyselne dostal až k sledovaniu posledných 40 minút filmu a bolo som tak ušetrený toho, čo komentátori kritizujú. A druhý je moja zásada nehodnotiť dokumentárne filmy, pretože priemer dvoch rozporuplných pocitov, ktoré som ma u tohto filmu je iba priemerom. Nemám rád horolezectvo. Videl som niekoľko filmov o horolezcoch a neoslovuje ma odôvodnenie ich lezenia tým, že tam ten kopec je. Na druhej strane uznávam, že nič podobne fascinujúce, ako zábery z jeho lezenia na Kapitána, som nevidel a pravdepodobne už ani neuvidím. So záverom filmu prichádza otázka - Čo ďalej? ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách. (Platom)
  • Natáčelo se v Maroku, Kalifornii a Nevadě. (Varan)
  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama