Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,541,090Tržby Celosvetovo $24,187,000▐ Sila, takéto niečo adrenalínové podstúpiť, žiť až takto na hrane života. V niektorých etapách po tej stene, to teda riadne máva zo žáludkom , len keď to človek sleduje, nie sám tam fakt ešte šplhať, no fúúúú, neskutočné kam ten človek dokázal až zájsť. /60%/ ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kde se tu, krucinál, za tu dobu, co jsem na profilu tohohle filmu nebyl, objevil ten český název? Pamatuji si, že do kin to šlo pod originálním názvem, ale teď, když jsem to vyhledal, na mě vyskočil název vhodný leda tak pro ty současné dokumenty Netflixu, které znějí podobně lacině. Každopádně to nechám být, ale než to konečně začnu hodnotit, chci podotknout, že hodnotím dokument, ne výkon toho chlapa, který je naprosto neskutečný a obdivuhodný. To já jen tak pro jistotu, kdyby náhodou někdo nepochopil moje hodnocení. Nedávno jsem viděl Magickou hlubinu a právě díky zkušenosti s ní jsem dokázal plně pochopit důvod, proč to Honnold dělá a proč tak neskutečně riskuje se životem. Ona to vlastně je taková Magická hlubina, která se namísto hlubiny odehrává ve výškách a není fikcí, ale čirou realitou. Celé to tkví v tom, že jak vás to jednou semele, nemůžete přestat a je to pro vás mnohem víc, než všechno ostatní. Vlastně Honnold má charakter úplně stejný, jako Jacques z Magické hlubiny - oba jsou introverti, trochu autisti, mají partnerky, ale víc je pro ně jejich sport, kterému obětují všechno a neměli by problém při něm umřít. Je to zvláštní, děsivé i fascinující zároveň a musíte být trochu blázen, abyste byli schopní takhle žít a uvažovat, ale ano, takoví lidé opravdu existují a je to... prostě všechno ze začátku téhle věty. O to horší je, že dokument se sice snaží působit i sám o sobě, ale dost si ubližuje zbytečně přehnanou stopáží, ve které stěžejní výstup začne 15 minut před koncem a do té doby sledujeme kromě příprav i hromadu rozhovorů s Honnoldovými přáteli a rodinou, kteří neustále opakují již slyšené a já moc nechápu, proč to tam nemohlo zaznít jen jednou, když je to asi všem jasné a zvlášť když se ten strach o něj pořádně projeví v závěru. Celou dobu jsem přemýšlel nad tím, jak by to asi natočil Herzog, protože ten pro tyhle témata má cit, dokáže je rozebrat ze všech stran a určitě by tomu dodal vše chybějící. Duo Chin/Vasarhelyi to sice nepojalo špatně, ale jejich styl je pořád takový, no... příliš obyčejný. A přitom by nemusel být, kdyby to bylo zbavené veškeré vaty. Honnoldův výkon je samozřejmě neskutečný a nic jiného než obdiv si nezaslouží, ale ten dokument na víc jak tři hvězdy podle mě není. Silné 3* ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Breathtaking. Velezajímavý vhled do mysli a srdce v podstatě velmi narušeného člověka, řešícího traumata z dětství a pravděpodobně jistou formu sociopatie únikem na hranu života a smrti. O sport jako takový tu nejde takřka vůbec, jen o volnost a totální nezávislost, a překonávání hranic myslitelného. 8/10 ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Typickej psychopat, který místo toho, aby bez mrknutí oka stimuloval svoje zdecimované emoční centrum mlácením jiných lidí a ničením cizích životů, balancuje na hranici nirvány a zničení toho svého. Chvalihodné! Možná by byl radši, kdyby u toho nikdo nebyl, ale love jsou potřeba a občasný kontakt se ženou s postupujícím věkem rovněž... Obrovský klobouk dolů. Parádní film, jen Sanni by měl někdo řict, že to pravděpodobně neskončí tak, jak si představuje. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky veľmi tradične poskladaný dokument o víťazstve človeka nad prírodou v takej čistej podobe, v akej ho vidíme párkrát za život. Honnold je úžasný lezec, športovec a záverečná sekvencia je skutočne dychvyrážajúca, formálna konzervatívnosť mi teda neprekážala najviac, skôr mi tu veľmi chýbal Herzogovský spirituálny presah. U nehĺbavého človeka s nízkym EQ akým je Honnold asi pochopiteľné. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Film je věnován horolezcům: Frank Taiping Chin, Ann Krcik a Ueli Steck. (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)
  • Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách. (Platom)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama