Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh podolských kadetů a jejich hrdinského boje u Moskvy v říjnu 1941. Kadeti z podolských vojenských škol byli vysláni na Iljinskou obrannou linii a bojovali po boku jednotek sovětské 43. armády, aby zadrželi Němce, dokud nedorazí posily. Mladí muži, vlastně ještě děti, položili své životy v bitvě trvající téměř dva týdny, aby znemožnili postup německých jednotek do Moskvy. Kolem 3500 kadetů bojovalo i proti daleko větší a vyzbrojenější přesile. Většina z nich tam položila své životy. Tento film není jen o válce. Je také o lásce, opravdovém kamarádství a cestě od chlapectví k dospělosti. (JOJ Cinema)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Do přípravných prací na filmu se široce zapojili místní obyvatelé. „Nikdy nezapomenu, jak komparzisté kopali zákopy v dešti v lehkých šatech, protože chápali, že vytvářejí pomník podolských kadetů,“ přiznává herec Igor Judin (Míťa Šemjakin). (Tonula)
  • Producent filmu Igor Ugolnikov po natočení filmu prohlásil, že díky práci na tomto díle našel místo, kde zemřel jeho dědeček, který byl od roku 1941 nezvěstný. (Tonula)
  • Herec Sergej Bezrukov si zahrál kapitána průzkumníků Ivana Starčaka na vlastní žádost. „Požádal jsem o účast na projektu v jakékoliv roli. Jsem vděčný za pozvání k natáčení, protože moji dědečkové bojovali ve válce a jsem hrdý na velké vítězství.“ (Tonula)
  • Před začátkem natáčení prošli mladí herci výcvikem u vojenské jednotky. Měli uniformy, podřizovali se vojenské kázni, dodržovali režim, žili v kasárnách, věnovali se výcviku a střelbě. Cílem přípravy bylo naučit je, aby se ve filmu chovali jako skuteční vojáci. (Tonula)
  • Práva na promítání v zahraničí byla prodána na termín předpokládaného uvedení filmu v Rusku, tj. 4. květen 2020. V zahraničí tak byl film promítán před ruskou premiérou (4. listopadu 2020), narušenou pandemií koronaviru. (Tonula)
  • Filmaři natáčeli jednotlivé boje na základě dochovaných dokumentů. Tvůrci např. objevili původní německé statistiky o zničení 14 tanků s místem i časem zásahu. Film pak probíhal přesně podle tohoto záznamu. (Tonula)
  • Film byl natáčen v prostředí, kde se odehrávala skutečná bitva zejména v okolí města Medyň. Pro účely filmu byla částečně obnovena bývalá Varšavská dálnice, postavena maketa obce Ilinskij (25 domků), filmaři přivedli vodu do starého koryta řeky a byly vykopány a opraveny původní bunkry a střílny ještě z doby bojů. (Tonula)
  • Herec Alexej Bardukov (poručík Aljoškin) řekl, že byl schopen dočíst scénář teprve napotřetí, protože dvakrát mu v tom zabránily slzy. (Tonula)
  • Při psaní scénáře byly použity výpovědi účastníků událostí a odtajněné dokumenty Ústředního archivu Ministerstva obrany Ruské federace. (Tonula)
  • Celý děj se odehrává v okolí tzv. Varšavské dálnice, což byla spojnice mezi Moskvou a Varšavou ještě z dob carského Ruska. Původně nejdelší zpevněná silnice v Ruské říši byla dostavěna roku 1850. Před 2. světovou válkou byla částečně pokryta asfaltem a v průběhu bojů ji využívaly obě válčící strany. (Tonula)
  • V bojoch je vidno použitie ľahkého tanku Pzkpfw 38 (t), čo je československý tank LT vz.38. V začiatkoch vojny hojne využívaný nacistickým Nemeckom. Ide o jediný tank, ktorý nemal pôvod v Nemecku, ale bol oficiálne zaradený do nemeckej armády a ďalej vyrábaný pre nemeckú armádu. (argus123)

Reklama

Reklama