Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh podolských kadetů a jejich hrdinského boje u Moskvy v říjnu 1941. Kadeti z podolských vojenských škol byli vysláni na Iljinskou obrannou linii a bojovali po boku jednotek sovětské 43. armády, aby zadrželi Němce, dokud nedorazí posily. Mladí muži, vlastně ještě děti, položili své životy v bitvě trvající téměř dva týdny, aby znemožnili postup německých jednotek do Moskvy. Kolem 3500 kadetů bojovalo i proti daleko větší a vyzbrojenější přesile. Většina z nich tam položila své životy. Tento film není jen o válce. Je také o lásce, opravdovém kamarádství a cestě od chlapectví k dospělosti. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (51)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Tak jasně, že Rusové válečné filmy umí. Provedení je prostě dokonalé. Bohužel jim dost často ale ujede ruka a většina filmu se změní v nechtěnou grotesku (dialogy jsou tragédie). Prvních 30 minut filmu je doslova utrpení. Pak následuje až do konce strojové akce-kecy-akce-kecy-akce-kecy…, kdy samozřejmě bloky “kecy” jsou významně delší než bloky “akce”. A akce je natočená bezchybně. Prakticky ty akční části film zachraňují. ()

gonga odpad!

všechny recenze uživatele

Tahle postsovětská propagandistická velesračka snad ani nejde hodnotit, to bych musel psát hodnocení i reklamám na prací prášek. Jde o oslavnou ódu na dobrého ruského člověka, vždy čestného, dobře naladěného, ochotného se obětovat. Skoro by si člověk myslel, že ta válka je, až na nějaký ten boj, legrace. Se zobrazením skutečné války má jen málo společného, zde jsou jen dokonalí ruští vojáci a zavilí fašisté. Nic mezi. Toto není film, toto je produkt k posilování nacionálního ducha v současném Rusku. Ironií je, že ačkoliv mají Rusové stále plné pusy boje s fašismem, je jejich současný režim již nepokrytě fašistický. Kladu si otázku, kam ruská kinematografie upadla, když se i za toho socialismu v Sovětském svazu točily o mnoho tříd lepší a vnitřně pravdivejsi filmy než tento odpad. Zdejší hodnocení jen dokazuje, kolik se na csfd rojí naivních pitomců a podlých rusofilních filcek. Hnus. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce stravitelná aktualizovaná adventura z Velké vlastenecké války. 1)  Všechno je, jak má v sovětském...promiňte, ruském filmu o válce být. Všichni jsou vykrmení a v pohodě, život na učilišti i později na frontě působí hodně kašírovaně._____ 2)  Film sice postrádá oslavné tirády na Stalina a socialismus, omezil se na vlastenectví, ale to jeho agitační roli příliš nesnižuje, jen ji modifikuje podle současných potřeb ruské propagandy._____ 3)  V rozsáhlém výčtu účinkujících zde na ČSFD chybí hlavní (!) postava. Je jí 27letý Arťom Gubin (kadet Saša Lavrov, který přinesl dívce květiny). Dále mě zaujal i 29letý Igor Judin (Míťa Šemjakin, nejbližší Lavrovův kamarád, který s ním měl dohodu o děvčeti) a 26letý Gleb Danilov (kadet Nikitin)._____ 4)  Podrobnější info o tématu uvádí wiki._____ 5)  Fanoušek vojenské techniky ani válek jako takových nejsem, takže mi odpadají důvody, proč snímek považovat za zdařilý. Prostě tuctový produkt o tématu._____ 6)  Koment k zamyšlení: gonga (hodnotil odpad). ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal víc. Naivní, propagandistické... Jako USA filmy typu Fury... Ne nadarmo se říká, že rozdíl mezi Rusem a amíkem je akorát v lepším oblečení. Někdo chválil natočené bitvy. Připadal jsem si jako bych se díval na klub historického šermu při bitvě u Slavkova... Herecké výkony byly taky takové dost naivně amatérské. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po čase jsem se zase podíval na ruský válečný film a nedělal jsem si radši velké iluze. Protože Rusové dodnes Velkou vlasteneckou válku silně prožívají (a já se jim vůbec nedivím), čekal jsem kvalitně zpracovanou dobovou výstroj, výzbroj a techniku a, bohužel, i spoustu patetických scén. Obého se mi dostalo mírou vrchovatou. Potěšila mě československá stopa v podobě tanků LT- 38 respektive PzKpfw 38 (t), reálně vypadaly i hakly, PzKpfw III a StG III, o to víc mě pak mrzely některé přemrštěné efekty (hlavně při bombardování), neseděl mi milostný příběh, který místy zaváněl Pearl Harborem, a už vůbec jsem nedokázal skousnout to brutálně přepísklé tvrzení o tom, proč vlastně nepadla Moskva. Myslím, že by se autoři scénářů k tomuto typu filmů měli přece jen krotit ve svém bujném rozletu. 3*+ ()

Galerie (45)

Zajímavosti (11)

  • Do přípravných prací na filmu se široce zapojili místní obyvatelé. „Nikdy nezapomenu, jak komparzisté kopali zákopy v dešti v lehkých šatech, protože chápali, že vytvářejí pomník podolských kadetů,“ přiznává herec Igor Judin (Míťa Šemjakin). (Tonula)
  • Herec Sergej Bezrukov si zahrál kapitána průzkumníků Ivana Starčaka na vlastní žádost. „Požádal jsem o účast na projektu v jakékoliv roli. Jsem vděčný za pozvání k natáčení, protože moji dědečkové bojovali ve válce a jsem hrdý na velké vítězství.“ (Tonula)
  • Film byl natáčen v prostředí, kde se odehrávala skutečná bitva zejména v okolí města Medyň. Pro účely filmu byla částečně obnovena bývalá Varšavská dálnice, postavena maketa obce Ilinskij (25 domků), filmaři přivedli vodu do starého koryta řeky a byly vykopány a opraveny původní bunkry a střílny ještě z doby bojů. (Tonula)

Reklama

Reklama