Reklama

Reklama

Tělesné vztahy

TV spot

Obsahy(1)

Sandy a Jonathan, dva přátelé, znající se už z dob studií na vysoké škole, procházejí nezávisle na sobě vleklou krizí. Každý jejich pokus o navázání smysluplného vztahu končí hořkým neúspěchem. Jack Nicholson a Art Garfunkel v hlavních úlohách tragikomického dramatu z dob, kdy Americe vládly květinové děti. (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (78)

POMO 

všechny recenze uživatele

Trefná, otvorená, priama a cynická vzťahová konverzačka. Tento štyridsať rokov starý film je dôkazom, že sa nemeníme my, ľudia, ale sa zmení prostredie v ktorom žijeme. Postavy tu rieša rovnaké problémy a s rovnakými výsledkami, ako riešime my dnes. Brilantne nadčasové. Nutno vidieť tiež o tridsať rokov mladšiu konverzačku Mika Nicholsa Closer, ktorá je akoby remakom tohto filmu, zasadeným do moderného, ešte cynickejšieho prostredia. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od umělého světa Shortbusu Tělesné vztahy pojednávají o sexualitě, která není odtržená od citových a společenských vazeb. Film vypráví o dvou kamarádech, kteří mají odlišný vztah k sexu a ženám. Jeden z nich touží po velké lásce a rodinném životě, ten druhý s přehledem zahraný Jackem Nicholsonem má k sexu a ženám ryze spotřebitelský vztah. I když mají rozdílné představy a touhy, oba vlastně svým způsobem po letech konstatují zklamání. Snímek je zasazený do prostředí úspěšné americké střední vrstvy a prostřednictvím svých hrdinů vypráví jednak o Americe 70. let, která prošla úspěšně sexuální revolucí, jednak ukazuje i vývoj obou hrdinů v období dospívání a krize středních let. Musím dodat, že pokud si člověk vybere za přítele muže, jako je právník Jacka Nicholsona, nepotřebuje už v životě žádné nepřátele... Celkový dojem: 80 %. Psychologické drama, jak má být. ()

Reklama

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl parádní film,který se sice pomaleji rozjíždí,ale nabízí vcelku pravdivý pohled na mužský pohled na ženy,vztahy,manželství atd.a závěrečná scéna je docela vypovídající o dost velké části mužské populaci a jeho ega.Jack Nicholson je zde perfektní-to kdyby jen měl někdo pochyby :-).Za mě 85 % a pět hvězd. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols je možno najvačší expert na medziľudské vzťahy, čo sa týka úprimnosti a "bezprikrášlenosti" ich podania, aký kedy v Hollywode nakrúcal. Možno spoločne s Kubrickom, lenže ten bol žánrovo všestrannejší. Film vystihuje nielen odcudzenosť doby, ktorú odvtedy môžeme nazývať modernú, jej typických predstaviteľov, mladých úspešných mužov a ich vzťahy, ale myslím, že vystihol aj moment, keď sa z človeka stáva osobnosť, ktorá ho poznamená viac, ako si možno pripustí a jeho bojujúcu prirodzenosť "preklopí" tým nesprávnejším smerom. To sa tu odohralo v prípade Nicholsonovej postavy. Tá Garfunkelova síce žije sporiadanejším životom, ale je stále pod silným vplyvom psychicky silnejšieho kamaráta a tak sú Telesné vzťahy výbornou psychologickou drámou a ukážkou života moderného človeka v modernej dobe zároveň. Rozplývať sa po neviem koľký krát nad trefnými dialógmi v Nicholsovom filme nemá zmysel. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s nepřehlédnutým Artem Gurfunklem v roli plachého Sandyho a smělého Jonathana (Jack Nichols). Jejich douhotrvajici rozhovory na téma sex a zkušenosti s ním neberou konce, a to sice ve svých dlouhých pasážích a kolikrát docela i vulgárních dialozích..Poté co se na plátně objeví mladá dívka Susan a kdy se do ní oba dva navzájem zamilují potom se mezi nimi rozpoutává hra žárlivosti a neopětovaných citů. Film sleduje jejich rozhovory a jednání jakoby po celé dvě desetiletí, tedy ve studentské době, v zaměstnání, v době sňatku (Sandy) i při častém střídání sex. partnerek, zejména Jonathan by mohl vyprávět. Oba dva mladí hrdinové však ve svém civilním životě úplně ztroskotávají. Film nám divákům zprostředkovává naprosto otevřený, zároveň i deprimující obraz citového světa jedné generace v tomto případě květinových dětí (mládeže). Ve své době a na takto otevřené téma bez jakýchkoliv větších tabu a ostychů musel film vyvolat a to především v americe velice bouřlivé diskuze. Uvést do distribuce takový to film, umocňoval teprve sexuálních liberalismus pozdních šedesátých a ranných sedmdesátých let. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Tělesné vztahy se promítaly v bezmála 5 000 kinech ve všech státech USA a navštívilo je téměř 20 milionů diváků. (Zetwenka)
  • S filmem měla v březnu 1972 problém Albany v Georgii a rozhodla, že snímek je obscénní a odsoudila provozovatele kina Billiho Jenkinse za jeho distribuci k 12 měsícům a pokutě 750 amerických dolarů na základě přísnějšího tzv. Millerova standartu. Film byl zabaven. Proces se stále pro Jenkinse nevyvíjel dobře, u soudů byl opakovaně odsuzován, až poslední naději získal u Nejvyššího soudu pro USA v roce 1974, který zrušil verdikt odsouzení Nejvyššího soudu státu Georgie. (Zetwenka)
  • Někteří mužští diváci si stěžovali, že je jim snímek nepříjemný, protože zachycuje svazky, které jsou běžné, ale zcela nefunkční. (Zetwenka)

Reklama

Reklama