Reklama

Reklama

Moje století

  • angličtina My Century (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, 2019, 104 min (Televizní verze: 2x52 min)

Obsahy(1)

Moje století je mozaikou příběhů ze století naší republiky ve vzpomínkách stoletých obyvatel od vzniku Československa až k jejich/její současnosti. „Malé“ osudy protagonistů z většiny regionů naší země prostupují archivními obrazy zásadních historických událostí. Dokument je dobrodružným pátráním po naší národní identitě. Po tom, kdo jsme byli a kdo jsme. Sledujeme subjektivní svědectví žijících 25 stoletých lidí v historii naší republiky. Zásadní momenty jejich osobních příběhů sledujeme v souvislosti se společenskými proměnami od první republiky přes 2. světovou válku, 50. léta, rok 1968 a normalizaci až k sametové revoluci. Některým společenské proměny zásadně změnily směřování osudu, jiní se přizpůsobili. Výsledná mozaika zdůrazňuje individuální prožitky, postoje, názory, reflektuje proměnu času a dojímá v dotecích s dobou dávno minulou skrze bezmála zázrak žijícího stoletého člověka. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

lena60 

všechny recenze uživatele

Projekci jsem si užila jako už dlouho žádnou ne. V letním kině na terase malebného Hotelu Tomášov ve Zlíně s lahví vína a milou společností. A po skončení filmu jako bonus téměř hodinová beseda s autorkou Theodorou Remundovou. Toliko k atmosféře při promítání..Na samotném dokumentu oceňuji především skvělý původní nápad. Prostřednictvím dvaceti pěti sto a víceletých pamětníků nahlédnout na významné dějinné události naší republiky (vznik samostatného státu, druhá světová válka, padesátá léta, roky 1968 a 1989). Nechybí ani příběhy z osobního života hrdinů, scénky humorné i dojemné. Na všechny postavy jsem nahlížela s velkou úctou a obdivem. Děkuji autorům za nevšední zážitek. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mozaika pětadvaceti lidských osudů charakterizuje složitost dvacátého století v jeho rozpolcenosti, nesourodosti i nehrdinskosti. Přestože většina aktérů dávno překročila magickou stovku, lze vyprávění jejich zážitků, zkušeností i názorů považovat za neobyčejně zajímavou a cennou reflexi dějinných událostí napříč společenským spektrem. Mezi zpovídanými najdeme lékařku a manželku akademika Otto Wichterleho MUDr. Lindu Wichterlovou (1917), politického vězně a skauta Eduarda Marka (1917), folkloristu Františka Hamadu (1914 – 2020) či koncertního mistra Zdeňka Koníčka (1918 – 2019). ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky stoletých na klíčové okamžiky ve století naší republiky je dobré si poslechnout. Řeč účinkujících stařenek a staříků sice není vždycky úplně srozumitelná, ale i s tím se dalo počítat. Pětadvacítka pamětníků je velmi rozmanitá, což je jedině dobře (70%). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Z logiky věci století lidé hodně pamatují , mají o čem vyprávět, takže dokument nenudil ani chvíli. Kupodivu vzpomínky na jejich dětství i tehdejší dobu mají stále velmi živé a konkrétní, někdy velmi vtipné, ovšem když dojde na téma smrti vlastních dětí, je to hodně smutné. "Třebíč-Dokumenty pod širákem 2019" ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Starčekovia a starenky spomínajú na dôležité rodinné udalosti aj udalosti, ktoré hýbali svetom politiky, najmä tej československej. Tým, že majú úctyhodných sto a viac rokov, tak z prvej ruky poskytujú spomienky na Františka Jozefa alebo Masaryka. Prekvapuje ich psychická sviežosť a v pár prípadoch aj fyzická, dokonca chuť si zacvičiť alebo zatancovať. V konečnom dôsledku mi ale v dokumente chýba ucelená myšlienka a naplnenie nejakého zámeru. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama