Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Stylizace filmu je naprosto fantasticka. Kdybych byl reziser hororu urcite bych se alespon trochu inspiroval u tohodle snimku protoze to vypada opravdu depresivne a spinave. Hodilo by se nejaky surrealisticky zrychlovani ale to uz bych asi chtel moc. Lehce sem nepobiral pribeh i kdyz uz sem dopredu vedel o cem to je ale mozna to bylo tim ze nektery zabery byly az neskutecne natahovany a chvilema sem myslel ze budu pretacet. Proto nedam plnej pocet. Kazdopadne kdo ma chut se podivat na kvalitne vypadajici horurek kterej mozna nepochopi,begotten je jasna volba ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšenec do divných filmů, ale tohle už je trochu moc. Samozřejmě, něco alespoň zdánlivě podobného budete asi hledat těžko, ale to z něj automaticky nedělá dobrý film - jestli se to tak dá vůbec nazvat. Ačkoliv jsem čekal opak, vůbec mě to nevtáhlo a v žádném případě to nemá na starosti odpuzující obsah, nýbrž forma. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Begotten je docela silné kafe, hlavně už jen kvůli své formě a zpracování, u kterého máte pocit, že sledujete něco, co byste vůbec vidět neměli. Celé je to strašlivě depresivní, špinavé a realistické, ale zároveň taky mystické. Těžko se to hodnotí, protože nevím podle jakých kritérií to vlastně hodnotit mám. Zaměřím se tedy na tu konečnou myšlenku v titulkách, která moje hodnocení vyšvihla o hvězdu výš a přestože jsem si tuto projekci nějak extra neužila a dokonce jsem si musela dát několik přestávek, není to špatně nasvětleno a něco ten film v sobě určitě skrývá. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se mi psát o úžasné alegorické básni zobrazující koloběh života v přírodě (na Zemi), ale nebyla by to zcela pravda. Netřeba jistě čekat na dovysvětlující titulky v závěru, jelikož příběh je celkově jednoduchý a snadno odhalitelný. Pro ztracené v obrazech je v závěru připojena jasná metafora v podobě kvetoucích, umírajích a znovu klíčících rostlin. Osobně mám experimentální filmy rád, ale tenhle nijak originální není. Stačí mrknout na www.ubu.com, kde se podobných filmů, vzniklých v průběhu minulého století, zejména v 60.letech, nachází kopice. Černobílý roztřesený obraz sází na divákovu fantazii, a snad proto ryze pornografická scéna ( žena, masturbující ztopořený penis, který ejakuluje na její břicho a ona si vetře sperma do sebe) až tak neurazí... Celkově je film pomalý, což odpovídá podobě starších experimentů poloviny 20.století (např.Spáč), které trvaly i několik hodin. Mám však obavy, že pro současné většinové publikum tohle není. Režisérovy klipy pro M.Mansona jsou ovšem rozhodně bezchybné. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na umělecky vyvedený zvrhlý masakr, ale už při prvních vteřinách úvodní scény mě to přešlo. Vyvolávalo to ve mně takový děs, že jsem myslel, že ten film nezvládnu. Technicky a působností naprosto výjmečná záležitost. Doslova jsem se bál, co uvidím v příštím okamžiku. SPOILER Zdaleka ne jen proto, co se dělo, ale s kým. To byla vtělená hrůza. Bizarní postava bez tváře (původně jsem myslel, že jde o ženu), která vypadá jako oběť obludného zla, ale přitom z ní jde děs. A když se zpod mrtvého náhle zvedla sympatická ženská postava, čekal jsem, že následující "akci" už zaručeně nepřežiju. Naštěstí se žena dala do sebeoplodňování, čímž mě poněkud uklidnila. Co se týče dalšího "děje", celou dobu jsem si lámal hlavu, co se tady zpodobňuje. Napadaly mě různé výklady, ale i bez toho byl pohled na "zrozence" dosti výmluvný (pokud šlo zrovna rozpoznat, co vidím): tak tohle je život: permanentní umírání. Závěrečné titulkové vysvětlení jsem přijal s nadšeným "aha, no jasně", ale i s úlevou. Pak jsem si ještě znova pustil začátek, protože původně mi kvůli chvilce polevení v pozornosti zcela unikla návaznost (sebeoplození - zrození - zrozenec). KONEC SPOILERU Nevím nakolik je tento film jedinečný, ale já jsem nikdy nic srovnatelného neviděl. Pět hvězdiček je málo. Pokud jde o diskusi, stotožňuji se s některými věcmi s Flipincova komentáře, líbí se mi komentář od hirnlego. Všem kritikům "kvality obrazu, nudnosti, nesmyslnosti, nerozpoznatelnosti" atd. mohu říci jen "vo tom to je". ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Vyprodukovat jednu minutu filmu trvalo 8-10 hodin optických úprav, zahrnujících filtry, vizualizace atd. Celkově trvala postprodukce 8 měsíců. (Cheeker)
  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)

Reklama

Reklama