Reklama

Reklama

Fany a pes

  • Německo Fritzi: Eine Wendewundergeschichte (více)
Trailer 1
Německo / Lucembursko / Belgie / Česko, 2019, 87 min

Obsahy(1)

Lipsko 1989. Dvanáctiletá dívka Fany se s láskou stará o Sputnika, psa její nejlepší kamarádky Sophie, která odjela s maminkou na letní prázdniny do Maďarska. Na začátku školního roku se však Sophie do třídy nevrátila… jako mnoho jiných uprchla s maminkou na Západ. Fany se odvážně vydává kamarádku hledat, chce jí vrátit psa Sputnika. Stane se tak  svědkem pohnutých událostí, které změní budoucnost celé země. Příběh Fany líčí, ve shodě se skutečností, se smyslem pro detail a citem pro tehdejší atmosféru, průběh pokojné revoluce na podzim roku 1989 z pohledu dítěte. Napínavý a zároveň laskavý animovaný film o síle přátelství a odvaze změnit historii se hluboce dotkne nejen mladých diváků. (Pilot Film)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (40)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jak vysvětlit totalitu dětem? Nejlépe příběhem, kterému porozumí. A přitom, co se týče politického pozadí, se drží reality až nečekaně přesně. Příběh samotný je sice uzpůsoben rodinnému publiku, ale to je v pořádku. Animace je také zdařilá. Vlastně jsem netušil, co od tohohle filmu mám čekat, takže mne příjemně překvapil. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce posledních let totalitního režimu ve Východním Německu. Dětskému publiku je podaná takřka nenásilně. Výjimkou je jen pár ukázek demonstrací a jednoho zásahu pohraniční stráže, když byla Fany chycena se Sputnikem u hranic. K tomu nádherná animace. Myslím si, že tento kreslený, koprodukční film se povedl. [397. hodnocení, 25. komentář, 80%] ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Nádherné, krásne animované, nevinné, vhodné aj pre deti. A vlastne, mali by to premietať na vyučovaní. Krásny film, jedinečný, pútavý, náučný zároveň. Tvorcovia si dali záležať na detailoch, je to také zlaté, zaujímavosťou sú Fritzine podkolienky, vždy jedna zrolovaná. Zaslúžených 5*. V roku 1989 som bola tiež malá, o to viac sa mi to páčilo. Nepáči sa mi akurát slovenský názov filmu, naozaj rozprávka? Ale sledovala som to v nemčine, tak mi to môže byť jedno. A prečo Fany, keď je to Fritzi. Každopádne odporúčam všetkým vekovým skupinám. Super.👍 ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Koprodukční animovaný snímek Fany a pes přibližuje dětem velice poutavou a zároveň srozumitelnou formou důležitý historický milník, pád železné opony, a s tím související otevření hranic v roce 1989. Myslím si, že by vůbec nebylo na škodu, kdyby podobných filmů vznikalo víc, a to samozřejmě i k jiným dějinným událostem. (80%) ()

animario 

všechny recenze uživatele

Naučnej snímek především pro děti(minimálně ve věku hl.hrdinky) a pro dospělý pamětníky. Tehdejší tísnivá situace se prolíná příběhem od začátku do konce, ale i přesto se v jádru nejedná o žádnou depku a nikde se prvoplánově netlačí na emoce.Až ve finále při revolučním průvodu (a pro mě zejména při noční jízdě trabantů k hranicím) zahraje na emoční strunu a nejednomu pamětníkovi možná ukápne nostalgická slzička.Animace je parádní a k filmu se hodí, vypíchnout musim hlavně precizní malby pozadí, už jen za to * navíc(němci jsou v tomhle oboru o několik desítek let před náma). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen na motivy knihy „Fritzi war dabei“ Hannah Schott a Gerdy Raidtov. (ČSFD)
  • V souvislosti s tuzemskou distribuční premiérou snímku vyšel i český překlad knižní předlohy „Fany byla při tom“. (Olík)
  • Z důvodů problému s financováním vznikal snímek šest let. (Olík)

Reklama

Reklama