Reklama

Reklama

Evangelium sv. Matouše

  • Itálie Il vangelo secondo Matteo (více)
Trailer

Obsahy(1)

V neúrodné skalnaté pobřežní krajině učí Ježíš v podobenstvích o Bohu. Je působivý a mimořádně fascinující: striktní, až drsný a zároveň náročný. Prohlašuje, že přináší meč, nikoli klid. Cestuje z místa na místo - někde nadšeně přijímán, jinde pobouřeně odmítán a odháněn. Brzy se o něj začnou zajímat hlavní kněží, neboť jeho učení není v souladu s jejich kázáním. Vlivem jejich intrik je Ježíš zatčen, mučen a nakonec ukřižován. Po smrti se Ježíš zjeví svým nejbližším stoupencům, aby jim předal poslední pokyny. (Levné knihy)

(více)

Diskuze

fNdEsIECLE

fNdEsIECLE (hodnocení, recenze)

Nevíliš někdo, proč si Pasolini vybral zrovna Matoušovo evangelium? Děkuji přeuctivě.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Já nevím, jestli je dobré uvádět při hodnocení flimu skutečnost, že režisér byl komunista, levičák či obírat se jeho sexuální orientací.Tak někteří činí.Ale ať už se to má jakkoliv, dílo Pasoliniho nutně vyvolává potřebu srovnání.Kolik toho bylo již o Ježíšovi a událostech kolem něj natočeno.Moc a moc, říkám.Naposledy výpravný Gibsonův krvák.Pasoliniho dílo stojí jinde, jaksi osamoceně.Při sledování evangelia mi vadily rozsáhlé citace, místy jsem měl pocit, jako bych četl nějaké noviny.Ale to nemá zásadní vliv na základní sdělení filmu.Postavy jsou civilní, jeden by se měl i chuť s někým ztotožnit, ale udržel jsem to na uzdě.Postavy se dost se liší od pseudohipíkovských vizáží postav ve filmech jiných režisérů. Rovněž výprava je téměř komorní navzdory exteriérům se kterými se auter neobtěžoval na autentická místa.Nechci se obírat biblí nebo popisovat jednotlivé fáze Ježíšova konání, znají je jistě téměř všichni.Místy film dost dráždí, řekl bych či zopakoval tou svou tezovitostí až nařizováním.Cítím tu nebezpečí udělat z Ježíše supermana.Kruci on to byl ale člověk nebo syn člověka.Anebo nebyl?
Film je krásný.

stalker113

stalker113 (hodnocení, recenze)

Poprvé sem to viděl s dabingem, kde Radovan Lukavský mluví všechny postavy :-D

Cimr

Cimr (hodnocení, recenze)

Nejhorší? Podle mě byla zas jedna z nejlepších, přestože jsem ortodoxní ateista a Biblí bych si ani neutřel zadek:D Vidělas Umučení Krista? To bylo opravdu ŠPATNÁ interpretace Ježíšova života...

ness

ness (hodnocení, recenze)

teda tak to byla ta nejhorší interpretace Ježíšova životaj, jakou sem viděla. Nicméně po technické stránce byl film zvládnut opradu bravurně.. Co se hereckého obsazení týká, střihu, výborný kamery...jen ten děj byl vyhnanej do extrému - anděl něco zadrmolí, pak je pár minut ticho a divák si může vychutnat překrásně zinscenované postředí... pak zase někdo něco vyhrkne.. Ale na neuvěřitelně zbožné výrazy hlavních postav vážně hned tak nezapomenu.:-)

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Reklama

Reklama