Reklama

Reklama

Stvořeni pro lásku

  • Hongkong Hua yang nian hua (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v šedesátých letech, kdy se do hongkongského bytu nezávisle na sobě stěhují dva manželké páry: novinář Chow se svojí ženou a krásná sekretářka Li-zhen s manželem. Jejich protějšky tráví mnoho času na cestách a tak si Chow a Li-zhen společně zkracují osamělé večery. Dokud se neobjeví podezření na mimomanželské aktivity jejich partnerů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (242)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Stvorený pre lásku je komorný príbeh o nenaplnenej láske. Wong Kar - Wai minimalisticky nasnímal a vyrozprával príbeh dvoch ľudí, ktorých nevera ich polovičiek zblížila a pomohla im pochopiť, čo sa za slovíčkom láska skrýva. Film som videl kedysi veľmi dávno a dodnes si pamätám rozpravy v daždi a rozpačité dotyky. Tým, že som sa k filmu vrátil som si pripomenul jeho silu. Je pomalý. Neukazuje absolútne nič iné ako polodetaily postáv, v miestnostiach alebo v uzatvorených uličkách, kedy si vymieňajú, nie len slová ale aj pohľady. Tony Leung predvádza ďalší zo svojich absolútne dokonalých hereckých prejavov. V rovnakej miere mu sekunduje filmová veteránka a kráska Maggie Cheung. Iskrý to medzi nimi a okrem lásky z nich cítiť aj bolesť. Film je plný drobných detailov, ktoré na prvé pozretie divák nie je schopný postrehnúť. Snaha nezachytiť širší priestor ako je nutné, robí z filmu prehliadku emocionálnych, statických a chladných detailov, ktoré dotvárajú nie len vonkajší, ale aj vnútorný svet hrdinov. Aj keby sme filmu mohli vytknúť dynamiku, aj napriek faktu že v hojnej miere využíva strih a zatmievačky, je to film o vnímaní vnútorných aspektov filmu, emócií ukrytých za tým čo vidíme. Wong kar - Wai natočil nezabudnuteľný film, ktorý nie je pre každého. Predsa len je minimalistický. Ale tomu, kto ho precíti a uchopí - sa dostane nezabudnuteľný emocionálny zážiťok, na ktorý sa nezabúda. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Stále jsem měl před sebou obrazy filmu 3-iron od Ki-Duka. Zatímco 3-iron ve mě rezonuje mnoho let, tak Stvořeni pro lásku už ve mě nezanechává jediný silný okamžik den po projekci. Až na vizuální práci Kar-wai Wonga, která je jako vždy vybroušená do nejmenšího detailu - doteky rukou stěn, zpomalených záběrů chůze, nebo pomalý pohled do deště. ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Každá scéna na mě působila tak úžasně minimalisticky. Myslím tím, že do každé scény dal autor jen tolik, aby člověk pochopil děj. Žádné odbočení, jen přímo dopředu. Dalším co se mně okamžitě vybaví je podmanivá melodie, které provází po celý film. Normálně bych dal asi 3*. Ale ať nežeru, hudba a způsob natočení si vybojovaly 4. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Prišiel koniec a s ním odišli slová. Táto filmová nádhera je bez kazu a ja som bez slov. Píšem až po precitnutí..... Scenár, forma, hudobný doprovod, Maggie Cheung a Tony Leung a, na čo nezabúdam, strhujúce šatičky hlavnej hrdinky, to všetko si ma dnes podmanilo. "Vo vzduchu je napätie," vysloví sa na začiatku, a počas tohto atmosférického, zrelého a dojemného filmu s a ho budete môcť dotknúť. Mnohokrát. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Z toho co jsem zatím viděl je patrné, že Wongův způsob vyprávění se sice moc nemění, ale mě to vlastně vůbec nevadí. Tyhle vizuálně nádherné komorní příběhy prostě mají něco do sebe. I In the Mood for Love sice neexcelovalo bůhví jakým příběhem, ale prostě na něj tak nějak pěkně dívalo. Tony Leung Chiu-wai a Maggie Cheung byli výborní. Hudba skvěle doplňovala atmosféru. Tohle asi jen tak neomrzí. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (36)

  • Film sa umiestnil na 2. mieste v rebríčku BBC „100 najlepších filmov 21. storočia“ a je najvyššie hodnoteným neanglickým filmom. (Pat.Ko)
  • Počas natáčania často režisér Kar-Wai Wong improvizoval s hercami a formoval príbeh a náladu filmu podľa svojho uváženia. Pôvodne mal byť film oveľa zrejmejším romantickým filmom, v ktorom sa herci hádali vtipnými dialógmi a stvárňovali niekoľko scén milovania. Nakoniec sa herci a režisér rozhodli zmierniť na verziu, ktorá bola uvedená v kinách. (Pat.Ko)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno