Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak by som pri tomto Polanskom nežehlila, považovala by som tých 108 minút za stratený čas, nakoľko táto komediálna rozprávka s upírskou tématikou bol teda nesmierny priemer. Ako bol povedal profesor Abronsius voz sa pred kone zapriahať nemá, no a pozerať toto po ostatných Polanskeho filmoch je presne ten prípad. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Někdy trochu podceňovaná upírská komedie R.Polanského krásně funguje od úvodního trikového záběru (který varioval J.Svěrák v Akumulátorovi 1) až po režisérovu typicky pesimistickou pointu. Skvěle navozená zimní atmosféra, spousta vizuálních gagů, které ovšem neruší hororovou podstatu příběhu, krásná S.Tateová a dva popletení „neohrožení zabíječi upírů“, rozvrstvení upírů na aristokratickou smetánku a plebs…jenom pozor, občas v televizi uvedou nejen ořezanou (to je pravidlo), ale také podivně zkrácenou (jen 91 min.) verzi. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je asi nejzajímavější, že se tu před kamerou objevuje v hlavních rolích Roman Polanski, spolu se svou druhou ženou Sharone Tate. Tou, která byla dva roky na to zavražděna v pokročilém stupni těhotenství Mansonovou Rodinkou. Samotný film hodnotím jako spíš podprůměrný. V této hororové komedii se setkáváme s tradiční mnohokrát opakovanou zápletkou, kdy starý pán mistr v doprovodu svého učně dorazí do nějakého zapadákova, aby zde pátrali po čemsi, vyšetřovali cosi, bojovali proti čemusi, v době jakési. Jako cizinci se setkávají s neochotou místních, jejich nedůvěrou a naráží na problém neznalosti prostředí. Zde jde o pátrání po upírech a boj proti nim. Opět nic nového. Ačkoli se objeví občas nějaká vtipná scénka nebo dialog, není to moc často. Po většinu času sledujeme přípravy na cosi a tlachání o čemsi, které je po většinu času pouze výplní děje bez obsahu a hlubší myšlenky. Film nenachází oporu ani ve své interpretaci. Ve výsledku se tak divák po většinu času ani nebojí, ani nesměje. Hodnotím to jako ne příliš povedenou komedii s romantickým námětem a s prvky hororu, které se hororově rozhodně neprojeví. 44% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o upírech, a po zhlédnutí tohoto skvostu jsem si našel nového krále. Dokonalost každým coulem a přesně ten typ humoru, který mě oslovuje. Nemohu nedat 5* už kvůli nádherné Sharon Tate, kterou dva roky po premiéře tohoto snímku ve vysokém stupni těhotenství brutálně zavraždil Charles Manson, což dává Plesu upírů v mých očích zcela nový, tragický podtón. Lze jen spekulovat, zda by ještě dnes mohla žít, kdyby se tehdy právě kvůli natáčení tohoto filmu neseznámila se svým pozdějším manželem Roman Polanským, v jehož domě k vraždě došlo... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem slabý mix komedie a hororu, ve které moc nefunguje ani jedno. Některé vtipy a scény jsou sice fajn a je vidět, že Polanskimu nápady nechyběly (gay upír pobavil). Režisérsky to je ale příšerně utahané, herecky toporné a příběhově zcela nezajímavé. Je to škoda, protože nápady tam rozhodně byly. Žánr upírských filmů ale nabízí mnohem a mnohem více zajímavějších kousků. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Režisér Polanski nechal v Alpách, kde natáčení probíhalo, najmout velmi mnoho truhlářů na výrobu rakví, které pro film potřeboval. Turisty to natolik zneklidňovalo, že místní hoteliéři museli zveřejnit vývěsky ujišťující hosty, že území nebylo zasaženo nějakou smrtící nákazou. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Roku 1997 ve Vídni nastudoval režisér Roman Polanski "Ples upírů" jako divadelní muzikál. (Lynette)
  • Sharon Tate a Roman Polanski si z počátku nepadli do oka a režisér prý nechal nezkušenou herečku jednu scénu opakovat až sedmdesátkrát. Po prvních neschodách se nakonec projevilo jejich vzájemné pouto a v lednu roku 1968 se vzali. Koncem tohoto roku přišla Sharon do jiného stavu. 9. srpna 1969 se pak Sharon Tate stala v osmém měsíci těhotenství obětí brutální vraždy členy tzv. Mansonovi sekty. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama