Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ke konci první světové války opouští menší britská jednotka zákop, a tím dochází i k odloučení vojína Hardyho a vojína Laurela. Laurel totiž dostal velmi důležitý rozkaz, a to zůstat na místě a hlídat zákopy, dokud se oddíl nevrátí. Válka mezitím však končí, uplyne dvacet let, a na Laurela, který stále poctivě střeží zákop, se zapomene. Jednoho dne ho náhodou objeví jakýsi letec, kterého Laurel sestřelil v domnění, že je to nepřítel. Letec se posléze nabídne, že Laurela odveze do domoviny a udělá z něj hrdinu. Hardy se během dvaceti let stihl oženit a na přítele zapomněl. A právě v den výročí svatby si Laurela všimne na fotografii v novinách. Rozhodne se tedy jet pro něj do sanatoria, kde se zotavuje. Jeho plán je prostý: ubytovat přítele u sebe doma a užít si spoustu legrace jako před lety. Tímto rozhodnutím si ovšem Hardy zajistí mnoho ztřeštěných zápletek na celý zbytek života. (Komiks)

(více)

Recenze (7)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Iba moja úplná spokojnosť s Predavačmi stromčekov, ktoré som videl po mnohých desiatkach rokov, ma navnadila, aby som si pozrel údajne najlepší film Laurela a Hardyho. A zrazu som mal problém, aby som ho vôbec dopozeral. Nuda kombinovaná s trápnosťou, na výpočet vydarených gagov by mi stačila jedna ruka a všetko ostatné bolo recyklované, nevtipné. Jediným pozitívom je, že určite existujú lepšie grotesky s touto dvojicou. Napríklad tie, ktoré som videl v strihových filmoch Roberta Youngsona. Ale niet sily, ktorá by ma donútila ich vyhľadávať medzi takými skvostami, ako boli Dubové palice a Pochod drevených vojakov. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Laurel a Hardy na vrchole svojej kariéry. Báječná ľahučká komédia plná situačného humoru začína v zákopoch prvej svetovej vojny, aby skončila po dvadsiatich rokoch útekom pred zúrivým manželom... ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Česky Dubové palice. Poslední „skutečně přesvědčivý a velmi úspěšný film“ dvojice Laurel a Hardy, jejich labutí píseň. Je rok 1938 a vojín Laurel ještě stále drží stráž v zákopu a svědomitě tak plní rozkaz z roku 1917. Zpátky v USA si ho najde jeho starý spolubojovník Hardy (výborný gag s jednonohým Stanem) a jeho domov se má stát i Stanovým domovem. Cestou domů Stan dokáže, že je to ten starý dobrý Stan, jak ho všichni známe (zasype Ollieho v autě pískem a zdemoluje mu auto i garáž). Protože nefunguje výtah, musí oba zdolat 13 pater po schodech, což se neobejde bez mnoha problémů, mimo jiné i rvačky s Jamesem Finlaysonem. Stan je v tomto filmu ještě větší podivín než jindy – v kapse nosí sklenici s vodou a led, zvláštním způsobem kouří fajfku, na schodišti zatahuje rolety na stínech oken, zkrátka je „jinej“. Ollieho žena je ovšem oproti všem předpokladům „Oliverovým suvenýrem“ Stanem natolik nadšena, že Ollieho okamžitě opustí a ze Stana se tak stane „rozvraceč šťastných domovů“. Oba se pokusí sami si uvařit, což skončí výbuchem v kuchyni. Poté se nevinně zapletou s krásnou sousedkou a nadále film vychází z jejich starší krátké grotesky Ženuška v kufru (Unaccustomed As We Are). Dojde k další hádce s manželkou a nakonec oba hrdinové prchají před rozzuřeným lovcem (manželem sousedky), který je pronásleduje střelbou. Film končí záběrem na ulici plnou prchajících záletníků, které vyplašila střelba (scénu použili už ve filmu Domnělá nevěra (We Faw Down) a stejně tak Ben Turpin ve filmu The Eyes Have It (1928). ()

PELC 

všechny recenze uživatele

Nejenom podle filmových historiků, ale i podle pamětníků - nejlepší film dvojice Laurel a Hardy. U nás byl znám pod názvem DUBOVÉ PALICE. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Trošku pomalejší rozjezd, ale pak, když se ti dva po dvaceti letech setkají, to už je pecka za peckou. Rozhodně doporučuji. Skvělého pana Finlaysona mohli využít více. **** A PŮL ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Asi to není nejlepší film L+H, ale Stan zde rozhodně exceluje: jedna noha, písek, stíny oken, direkt sousedovi... Zatím tři hvězdy, protože viděno bohužel bez titulků. ()

Reklama

Reklama