Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Něco tomu chybí. Dospívání dvou bratří v nádherné přírodě Montany - plné víry a především rybaření - nedosahuje parametrů rozmáchlé rodinné ságy, i když by očividně chtělo (srovnání s 'Legendou o vášni' neunese). Nejpříjemněji vycházejí odlehčené epizodky např. z balení děvčat, jinak se snímek pod tíhou "větších než život" emocí poněkud prohýbá. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film teče spíše pomalu a líně na rozdíl od té divoké řeky v Montaně. Docela příjemně strávené dvě hodinky, ovšem za pár dní si z toho všeho budu pamatovat jen krásné záběry té divoké přírody. Na rozdíl od podobně poeticky laděných počinů Kachyňových, jakými jsou třeba Zlatí úhoři nebo Smrt krásných srnců, už nemám potřebu se někdy znovu k tomuto filmu vracet. ()

Reklama

ljukyljuk 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery prírody a vcelku zaujímavý, ale nie nejako extra výnimočný príbeh... to som si hovoril počas takmer celého filmu, ktorý je dobre obsadený, občas smutný, občas úsmevný a ak máte súrodenca (prichádza sentiment), tak vám sa vám viaceré pasáže, či už z detstva alebo dospelosti, zdajú tak nejako povedomé, prípadne vám pripomenú niečo zo života... No a potom prišiel pre mňa nečakaný záver, ktorý vyzdvihol film o čosi vyššie a aj keď to bolo trošku emočné vydieranie, prijal som ho. No a k tomu záverečná pekná pravda "We can love completely without complete understanding" a je to solídnych 73% ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Příjemný, upřímný, naturalistický snímek. Redford je velký romantik a jeho kamera je zde silně zaměřena na přírodní panoramata. Těmito místy neteče jen řeka, ale zde se odehrává i životní příběh jedné rodiny. Film pouze tento příběh ukazuje, nesnaží se v něm interpretovat nějaké moudro. Jde pouze jen o znázornění krásy přítomného okamžiku. Velmi hezký film. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Spojení dvou velikánů - Pitt a Redford... No, co k tomu dodat, 2 hodiny víceméně nuda jak v Brně. Žádný dějový zvraty, žádný překvápka a ani bohužel žádnej moment, kterej by mi utkvěl v paměti. Je to takovej plynulej příběh o přírodě, vztahu k rybám a bohu. Takže pro rybáře a flanďáky ok, ale pro vobyčejnýho chlápka, kterej má rád roboty je to ztráta času :o). Brad je ale frajer, to se musí nechat, že mu to slušelo už takle za mlada. Ten jeho úsměv je prostě k sežrání a to nejsem teplej, ale žeru mu to. Jo, už vím co mi utkví v paměti - jak se pokoušeli sjet na rybářský pramici vodopád, což byl teda nápad za všechny prachy. Stylově to trochu připomíná Legendu o vášni, akorát, že je to nuda. A přesně tou nudou mi to připomíná Zaříkávače koní anebo uspávače hadů :o) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama