Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (163)

ljukyljuk 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery prírody a vcelku zaujímavý, ale nie nejako extra výnimočný príbeh... to som si hovoril počas takmer celého filmu, ktorý je dobre obsadený, občas smutný, občas úsmevný a ak máte súrodenca (prichádza sentiment), tak vám sa vám viaceré pasáže, či už z detstva alebo dospelosti, zdajú tak nejako povedomé, prípadne vám pripomenú niečo zo života... No a potom prišiel pre mňa nečakaný záver, ktorý vyzdvihol film o čosi vyššie a aj keď to bolo trošku emočné vydieranie, prijal som ho. No a k tomu záverečná pekná pravda "We can love completely without complete understanding" a je to solídnych 73% ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Krásný malý poetický film s excelentním mladým Pittem a Craigem Schefferem, který hraje jako budoucí velká hvězda, ze které nebylo vůbec nic.  Naprosto chápu, že film někomu nesedne. Objektivně se tu stane jen pár momentů, ale o jejich nezapomenutelnou právě film je. Myslím, že před pár lety bych to hrozně vyhejtil. 8/10 ()

Reklama

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Třetí film od pana Redforda, který jsem měl možnost vidět a zatím zůstává favoritem Legenda o slavném návratu :) Teče tudy řeka je ale taky pěknej film, na kterej se příjemně kouká a možná v budoucnu, až budu víc poznamenaný rybařením, ho docením o něco víc. Každopádně Brad Pitt byl skvělý i na začátku kariéry a líbil se mi i Tom Skerritt jako hlava rodiny. Tenhle typ filmů mám hodně rád a přestože tenhle nezařadím mezi své oblíbené, rozhodně stojí za to vidět. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem byl v roce 1993 na premiéře v Brně v kině Art. Odcházel jsem naprosto nadšený. Dnes jsem film viděl znovu po dvaceti letech. Mezitím jsem viděl můžu říct stovky filmů a to, co ve mně tenkrát zanechalo nesmazatelný dojem, dnes kolem mne proplulo bez sebevětšího kontaktu. Rodinná sága zůstal hluboko ve stínu Legendy o vášni a podobných gigantů. Tady se to Brad Pitt naučil a v Legendě o vášni to zúročil. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo prerozprávaný životný príbeh dvoch bratov s odlišným postojom k životu a jednou spoločnou vášňou. V ich živote vždy bola iba jedna nemenná istota - rieka, len pri nej si absolútne rozumeli, len pri nej našli ten svoj ostrovček pokoja a pohody.... Musím uznať, obaja bratia to zahrali presvedčivo, hlavne B. Pitt, ktorý sa tu vo svojej typickej póze "tak trochu rebela" jeho rannej tvorby cíti ako ryba vo vode. K tomu ešte treba prirátať šikovnú réžiu a zábery na prenádhernú prírodu Montany a o príjemný filmový zážitok je postarané. Robert Redford skrátka vsadil na osvedčené veci, a tie mu aj vo veľkej miere vyšli. 75/100 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama