Reklama

Reklama

Díra

  • Španělsko El hoyo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Vězni v horních patrech se najedí lépe než ti dole, na které zůstanou jen zbytky. Jeden muž se snaží prosadit změnu, aby všichni měli dostatek. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (612)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Začnu od konce - právě tady si totiž tvůrci dost ulehčili práci a právě tak trochu odbytá koncovka ubírá snímku na dokonalosti. Jako velmi trefné, promyšlené a strhující podobenství o současné společnosti funguje jinak "Díra" bezvadně a vydá za tucet sociologických průzkumů dohromady. A jeden poznatek závěrem - daleko lépe se tento divácký zážitek snáší s plným žaludkem. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Neznámý Galder Gaztelu-Urrutia servíruje Dystopické Sci-Fi ze Španělska s vertikálním vězením se striktními pravidly a podle očekávání je to pecka! Netflix mi dělá radost, že nakupuje tyhle evropské atraktivní filmy, které bychom jinak viděli kdo ví kdy. Film má nejblíže asi k Snowpiercerovi, ale pořád se jedná o dost originální téma, které je nejen inteligentní, ale také velmi špinavé, drsné, syrové, bezútěšné a brutální. Áno dojde i na kanibalismus!! Rozhodně se jedná o nejděsivější vězení, které kdy bylo ztvárněno a počas sledování jsem se místy slušně zapotil a párkrát i zapomněl dýchat, což k dobrému filmu patří. Možná by nevadilo, kdyby měl film o půl hodiny více a v závěru leccos vysvětlil. Odpovědi totiž nedostaneme žádné a za to má film jediný mínusový bod, jinak absolutní paráda a Španělé si připisují další trofej do sbírky. Doporučuji koukat ve Španělštině! Příběh****, Akce****, Humor>Ne, Násilí****, Zábavnost*****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí****. 8.5/10. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Když od toho budete čekat primárně sociální metaforu, budete zklamáni, jak moc je to povrchní, protože svou ústřední myšlenku (nespravedlivé přerozdělování kapitálu) Díra v podstatě nijak dál nerozvádí. Jako drsný a špinavý komorní psychothriller v duchu Kostky to ale funguje výborně - herci jsou působiví a režisér je dost zručný na to, aby udržel skličující a vyhrocenou atmosféru po celou dobu. A poselství o potřebě solidarity je sice divákovi vpáleno rovnou do ksichtu, ale vzhledem k tak úzkoprofilovému konceptu to snad nemůže nikomu příliš vadit. 80 % ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak i já jsem se dostal k této netflixové pecce. Španělé občas umí dost překvapit a tento snímek mezi ostatními dost vyčnívá. Nehledal bych v tom ale žádný politický podtext. Trochu mi to připomnělo kraťas Next Floor od Denise Villeneuve. Celý film se odehrává v jakémsi experimentálním horizontálním vězení. Způsobů, jak se tam dostat je mnoho. Náš hrdina se ocitá v centru dění, aniž by znal jakékoliv okolnosti. Brzy ale zjišťuje, že se jedná o dost nehostinné místo, kde přežijí pouze silní. Jakékoliv slitování musí jít stranou. Jídlo se podává totiž pouze jednou denně, a to prostřednictvím výtahu. Jste omezeni tím, co vám nechají vězni nad vámi. Čím nižší patro, tím míň jídla pro vás. A to, v jakém patře se octnete, je čistě náhodné. Podaří se našemu hrdinovi změnit zavedený systém? Konec je docela otevřený... "Panna cotta je poselství!" ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Snáď nebude mať nikto nijaké námietky keď prehlásim, že Platforma je jedným z najlepších hororových filmov posledného desaťročia. Možno z mojej strany nie je úplne vhodné porovnávať Platformu s inými hororovými filmami, keďže je čisto osobitá a výrazne sa od bežnej kinematografie líši, ale už sa dlho nestalo, žeby si ma nejaký horor držal v napätí po celý čas a taktiež donútil sympatizovať s postavami a reálne o nich prejaviť záujem. To všetko sa Platforme darí nie len vďaka uveriteľným hereckým výkonom a vynaliezavému scenáru, ale v neposlednej rade aj kvôli podmanivému, mrazivému hudobnému podkladu, ktorý ešte viac stiesňuje atmosféru a stupňuje napätie. Šiel som do toho s celkom nízkymi očakávaniami a vo výsledku som nadmieru spokojný. Prvá cca polovica filmu bola síce "len" fajn, nebolo od nej jasné kam bude smerovať a mala zopár hluchých miest (neviem či to je mnou, ale mne tie "snové" scény a paranoje hlavného hrdinu strašne kazili zážitok z filmu), ale po príchode černocha na plátno to naberie obrátky, primieša trochu tej filozofie a až po záver filmu pomaly diváka nepustí si ani nadýchnuť. Veľa otázok síce bohužiaľ ostalo nezodpovedaných a sklamalo ma otvorené "rozuzlenie", ale niekedy si človek musí na odpovede prísť sám a aspoň ho to núti sa trošku hlbšie zamyslieť, čo sa hlavne v hororovom žánri sakra cení. Jo, a pre lepší zážitok je lepšie si o filme vopred nič nezisťovať. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen chronologicky, protože Ivan Massagué (Goreng) musel během šestitýdenního natáčení zhubnout 12 kilo, aby ukázal své fyzické chřadnutí. (Maulincio)
  • Původně se mělo jednat o divadelní hru o třech aktech, ale později bylo rozhodnuto, že se natočí celovečerní film, jelikož divadelní verzi nechtěl nikdo financovat. (Yoshimitsu)
  • Posledním patrem je patro s číslem 333. Toto číslo bývá označováno jako symbol či znamení, že modlitby člověka byly vyslyšeny a jeho strážní andělé jsou nablízku. (cze.Oi)

Reklama

Reklama