Reklama

Reklama

Svatá Maud

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film sleduje zbožnou zdravotní sestru, která je nebezpečně posedlá záchranou duše svého umírajícího pacienta. Vroucí víra Maud (Morfydd Clark) rychle vzbudila obsedantní přesvědčení, že musí zachránit duši svého sboru před věčným zatracením – bez ohledu na cenu. Spisovatelka a režisérka Rose Glass divoce láká diváky do této narušené psychiky a ustavičně připravuje svůj opravdový deník venkovské sestry na zneklidňující a nakonec šokující trajektorii. Morfydd Clark vykresluje svatou Maud s intenzivním stoicismem, který je v rozporu s znepokojivou zranitelností, protože Maud zoufale bojuje za rozhřešení a solidaritu od svého rozhořčeného pacienta. Glass něžně zachycuje tento vztah empatickým pohledem, který nejprve vychází z éterické snové atmosféry – ale není to dlouho předtím, než Maudova dogmatická upřímnost podnítí nezvratné tření, které její mysl roztočí v dusivý soutok plíživých pochybností a paranoie. Když Glass utahuje šrouby svého pomýleného mučedníka, předvádějící náboženské hrůzy, jako je Vymítač ďábla Williama Friedkina,snaží se dobře kývnout, což dále přispívá ke stále více děsivé malátnosti filmu. A když se tato zákeřná horečka klimaticky zlomí, důsledky jsou stejně zničující a děsivé. (Flekoun58)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (50)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Saint Maud je naprostou většinu stopáže velmi povedenou a nápaditě natočenou hororovou slow-burn artovkou, která jako by ctila (a taky cituje) klasický Sunset Boulevard a svou premisou a silnými postavami baví. A nebýt posledních pěti minut, v nichž se Rose Glass bohužel vydala trochu jiným směrem, než bych si u tohoto snímku přál, byl bych skoro nadšen. I tak jsem byl spokojen a cením taky i velmi divácky ohleduplnou délku, díky níž ve filmu nepůsobí žádná scéna dlouze ani navíc. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Saint Maud" je skutočne skvelou temnou psychologickou sondou do života mladej zdravotnej sestry Katie/Maud, ktorá verí, že k nej prehovára Boh a je rozhodnutá za každú cenu spasiť dušu svojej umierajúcej pacientky Amandy. Film vyzerá skvele. Jeho temná atmosféra je silne cítiť a cítime ako sa Maud čím ďalej tým viac utápa vo svojej ceste za pochopením a ako neustále premýšľa čomu vlastne má veriť. Je tam nejaká vyššia bytosť? Alebo bola hlúpa? Alebo jeho myšlienky nesprávne pochopila? Pôsobí to miestami ako veľký trip. Myslím si, že film bol počas svojho runtimu neustále dobrý a Morfydd Clark podala fantastický výkon, no kde pre mňa film zažiaril bolo jeho záverečných 20 minút, ktoré boli absolútne perfektné. Nemám čo vytknúť. Nič viac než len absolútne ohromenie, ktoré zakončí skutočne desivo nádherným momentom, ktorý nebudem v žiadnom prípade spoilovať. Myslím si, že tvorbu Rose Glass budem sledovať asi aj ďalej, lebo skutočne priniesla poriadnu chuťovku, na ktorú človek tak skoro nezabudne. Nemôžem povedať, že by ma to totálne ohromilo, no svojim záverom si ma to absolútne získalo. Myslím si, že keby sme nemali tie časti v strede, kde sa Maud snaží pochopiť cestu a prichádza o svoju vieru a naopak by sme celý čas boli v dome Amandy, tak by film pre mňa bol perfektný. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se Saint Maud držela vcelku moc jistě u země a netlačila víc na pilu, určitě by to sneslo ještě pár scén navíc, které by ještě více prohloubily poznání vnitřního stavu zdejší hlavní postavy. Narážka na Williama Blakea a jeho originální vymyšlený náboženský systém zde není zmiňován náhodou a náboženskou fanatickou vírou je tento film přímo protkaný. Pro herečku Morfydd Clark byla role jako ušitá a na režisérku Glass si taky dám pozor, protože společně s Corrinou Faith mě teď ženské režisérky uměly poslední dobou překvapit. Navíc mě tento snímek zase ujistil v názoru, že ortodoxní věřící jsou prostě blázni. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

V mnoha momentech psychologicky soustředěné a vizuálne brilantní vyprávění o ztrátě sebe sama skrze propadání religióznímu šílenství, které se ale ve výsledku nevyvine v nic uspokojivé. Psychárna z temné mysle sociálně vnímavého a intektuálně jistě vysoce vyvinutého tvůrce, se kterého zaměřením si ale nemám moc co říct. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Saint Maud je extrémní slow burn, který při sledování opravdu bolí a jde holt znát, že jej režíruje žena. Je to vyloženě Drama pro jeptišky, lesby, podivné individua a intelektuály. S hororem má Saint Maud společného velmi málo z celé stopáže možná tak 5 minut na konci a na Drama filmu chybí emoce i zajímavější příběh. Hlavní hrdinka je extrémně nesympatická a nezajímavá, tempo pomalejší být už ani nemůže a pokud si libujete ve filmech, kde se za celou dobu nic nestane, tak prosím. Tohle mě vyloženě uráží. Jedna hvězda za vtipnou scénu v baru a druhá za finále, které alespoň trochu naznačilo, že sledujeme "horor", ale bohatě by mi stačilo pustit si 5 minutový klip na youtube než se 80 minut nudit u téhle nábožensko-lesbické telenovely, která ve mně vyvolala zájem asi jako pavouk na stropě. Dost možná se začnu modlit k bohu, jelikož jsem měl v plánu na to zajít do kina a to bych se nejspíš nechal už raději ukřižovat. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost*, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra**, Napětí*. 4/10. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (11)

  • Pouličný bubeník, keď Maud (Morfydd Clark) kráča v noci po ulici, je odkazom na Taxikár (1976) (uvedené v komentári). (Pat.Ko)
  • Bůh promlouvá k Maud (Morfydd Clark) velšsky, a to prostřednictvím snížené výšky jejího vlastního hlasu. (Psychor)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno