Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Seriál Vlast vypráví příběh dvou španělských rodin z Baskicka, trvající více než tři desítky let, které byly zasaženy násilným konfliktem vyvolaným Španělskou národní stranou a teroristy organizace ETA. Život Bittori a její rodiny se převrátí vzhůru nohama v den, kdy ETA ve dveřích jejich domu zavraždí jejího manžela Txata. Skončí tak i přátelství s nejlepší kamarádkou Miren, jejíž syn je jedním z členů teroristické organizace. Obě rodiny musí čelit nejen zármutku, ale rovněž morálním paradoxům. Dokáží si jednou odpustit, dát své rozdíly stranou a najít cestu z kruhu násilí a nenávisti? Aitor Gabilondo je tvůrcem a scénáristou seriálu na motivy bestselleru Fernanda Aramburua. (HBO Europe)

(více)

Recenze (21)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál popisuje evropský separatismus a rozdělenou společnost se strachem a občas pocitu viny. O obtížnosti odpuštění a šrámech, které ETA zanechala na duších obyvatel. Nechce spory rozsuzovat přes to, že tato teroristická organizace pozabíjela 800 lidí. Miren ji tvrdohlavě podporuje, tedy spíš jen nezávislost Baskicka a svého vězněného syna. Štve ji obyvatelka městečka vdova Bittori, protože ji oživuje svědomí. Mirenin pohodový manžel Joxian má výčitky, že jeho syn vraždil n a že se nedokázal postavit za svého přítele proti krajanům. Celý seriál odpovídá spíš televizní produkci, ale téma je tak silné, že to moc nevadí. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Poslední dva díly vytáhly Vlast na plný počet. Tenhle seriál zraje jako víno a musíte si trochu zvykat na jeho trpkou a komplikovanou chuť. Způsob vypravování je pozvolný, navíc občas nepřehledný kvůli střídání časových rovin. Ale problematiku terorismu vystihuje celkem přesně s tím, že se snaží pochopit obě strany --- tedy oběti i pachatele. Problém baskického separatismu je zde znázorněn v celé své nahotě, včetně zabíjení lidí kvůli finančnímu prospěchu, i ne zrovna citlivému přístupu španělské vlády. Vedle toho je ale Vlast i studií rodinných vztahů, osamocení invalidních lidí i společenského vykořenění obětí hrůzných činů. Mnohovrstevný seriál, kterým se stojí za to prokousat ... ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Na začátku by se mohlo zdát, že v této sérii půjde pouze o nalezení jednoho viníka, pomstu či dosažení omluvy. Jedná se ale nakonec spíše o velmi pečlivě vystavěnou studii mezilidských vztahů, do kterých zasáhne jedna velká osobní tragédie, to celé na pozadí historické reality. Skvěle se zde pracuje s retrospektivami, ze současnosti do minulosti a zase zpět se přechází úplně přirozeně, divák se v tom nezačne ztrácet tak, jako se to někdy za využití tohoto prostředku u jiných seriálů či filmů děje. Naopak vhodně volené prolnutí současnosti a minulosti pomáhá celý příběh lépe pochopit. Tím, jak se vracíme do těch stejných okamžiků v minulosti v jiných perspektivách a mezitím celé vyprávění postupuje, dokážeme ty stejné události vnímat pokaždé trochu jinak, jednotlivé střípky postupně tvoří výslednou mozaiku osudů několika lidí, které jsou nenávratně poznamenané lítými společenskými boji, jež se těch lidí najednou začnou až moc osobně dotýkat. Velmi se mi líbilo, jak propracované byly na poměrně malém prostoru osmi dílů charaktery jednotlivých postav, jak výborně herci své postavy zahráli. Mnohdy stačilo pouze chvíli pozorovat danou postavu projevující se beze slov, aby se člověk do ní dokázal vcítit. Zároveň nebylo ukázáno a řečeno vše, takže měl divák prostor si řadu věcí domýšlet, uvažovat, jak to či ono asi bylo nebo mělo být, proč se ten či onen nějak zachoval. Přestože byla v této sérii řada míst, kde se toho objektivně tolik nedělo, nebyly zde žádné dialogy atp., mělo to spád, člověka to vtáhlo do děje, ani chvíli se nenudil. Autentickému vyznění určitě pomáhalo i to, že jednotlivé postavy byly všechny lidmi s klady i zápory, nic nebylo zcela černobílé, nikdo nebyl úplně bez viny. Každý se po svém snažil vyrovnat s těžkostmi, které ho potkaly, i když bylo dopředu mnohdy jasné, že se nedočká tak úplně šťastného konce. A když jsme u těch konců, tak závěr téhle série se podle mého také mimořádně vydařil - nebyl to žádný patetický happy end, kdy by si všichni všechno vyříkali a vše se zalilo sluncem, dočkali jsme se ale určitého uzavření celého příběhu, které přineslo alespoň nějakou naději a smíření do budoucna tam, kde to jako dřív už prostě nikdy být nemůže... Jedna z nejlepších sérií, které jsem za poslední léta viděla. 90 %. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Táto miniséria mi iba potvrdila môj názor, ktorý už dlhodobejšie prezentujem. HBO oproti Netflixu robí oveľa, oveľa kvalitnejšie minisérie a seriály.  Navyše mám pocit, že Netflix ide cestou kvantity namiesto kvality. Samozrejme, s výnimkou najväčších seriálových hitov Netflixu... No, ale už idem ku konkrétnej minisérii Patria. Robila ju španielska odnož HBO. Príbeh sleduje životy dvoch rodín z dediny v Baskitsku, ktorej životy výrazne ovplyvnil boj teroristickej separatistickej skupiny ETA za nezávislosť Baskitska. V ôsmich častiach sa prelínajú dve časové linky, ktoré vykresľujú osudy oboch rodín, ktoré sú poprepájané. Veľmi zaujímavý príbeh, tempo je síce pomalšie, produkcia viac-menej televízna, ale to vôbec nevadí. Mňa to bavilo. A aj keď je príbeh fiktívny, je zasadený do reality všedných dní zverstiev teroristickej skupiny ETA. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Španělský imperialismus kontra baskický separatistický terorismus aneb jaké prostředky boje za nezávislost a svobodu národa jsou ještě přípustné? Téma tak silné, že všechny ostatní aspekty jsou celkem nepodstatné. Chápu, proč se o tomto tématu moc často netočí, je až přespříliš bolestivé, živé a kontroverzní, na jedné straně Španělé chovající se v podstatě jako Sovětský svaz, krvavý imperiální moloch, (to samé platí i pro Velkou Británii a její okupaci Irska), na straně druhé řádění ETA a skoro 900 zavražděných, samotné národní cítění a bránění se okupaci bych ještě chápal, bylo by to něco na způsob našich bratrů Mašínů, problém je ale v tom, že Baskická separatistická organizace ETA byli primitivní vyznavači ideálů marxismu-leninismu a že vraždili i kvůli třídní nenávisti... Velmi podařená je v tomhle seriálu tématizace hrdinství - kdo je vlastně hrdina? Joxé Mari těžko, jeho dominatní fanatická matka rovněž ne, hrdinství v sobě nakonec nalezne její manžel podpantoflák a především její tělesně postižená dcera! A samozřejmě Bittori - seriál Patria je vůbec o silných ženách... Komorní velmi televizně laděný seriál s velmi pozvolným tempem vyprávění a častým střídáním časových rovin, který ve mně bude ještě dlouho doznívat... ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama