Reklama

Reklama

Pohádky z mechu a kapradí

(seriál)
  • angličtina Fairy Tales from Moss and Fern (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1968–1972), 5 h 12 min (Minutáž: 8 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Animovaná kreslená půvabná pohádka o dvou malých skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi z pařezové chaloupky ukryté v mechu a kapradí. (Česká televize)

Recenze (131)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Další ze série pěkných animovanách seriálových pohádek. Když jsem chodil ještě na základní školu, neustále jsem poslouchal vyprávění o dobrodružstvích Křemílka a Vochomůrky, o sledování večerníčků ani nemluvě.A samozřejmě si nedokážu představit ty 2 bez hlasu paní Bohdalové. 4*, patří mezi nejlepší ve svém žánru. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pokud lze, trávívám přelom roku v kavárně Malá ryba. Jednou se nad ránem dostavila asi pětičlenná mezinárodní skupina mladých hudebníků. Šli ze štace a tady začali hrát jen tak, k nemalé radosti všech přítomných. Zlatým hřebem bylo, když dva z nich, Češi, houslista a pozounér, rozjeli znělku Křemílka a Vochomůrky. Byl jsem v nebi. ()

Reklama

papadoce 

všechny recenze uživatele

Pani Jiřinkou narozprávaný Kremienok a Chocholúšik je niečo tak nádherné, že pre také veci stojí zato byť dieťaťom. Mám dojem, že dnes sú deti oberané o takéto klasiky a stretnú sa s nimi len keď ich k nim vyslovene dovedú rodičia. Bohužiaľ slovenský jazykový zákon dokázal dodrbať aj túto časť a predaboval pani herečku. Idioti. Budem hodnotiť výlučne Českú verziu. Dnes som videl po dlhých dekádach krásne večerníčky. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Večerníčková ultraklasika s dabingem oscilujícím mezi mutujícím trpaslíkem a nachlazeným vokálistou kapely Obituary. Když dnes vidím Animáček s epileptickými Pokemóny a Klubem štětek Winx, zůstává jen stesk, že nikdy se nevrátí, pohádka mládí.. Vždycky mě však zajímaly dvě věci. Proč ti dva bydleli v bungalovu postaveném dřevorubci, když se mohli přestěhovat do výškového domu stromové konstrukce a hlavně, jaký byl mezi nimi vztah? Sourozenecký? Přátelský? Nebo snad za tím bylo něco víc? Některé názvy dílů tomu napovídaly (Jak Křemílek a Vochomůrka nevěděli, co se děje, Jak Křemílek a Vochomůrka udělali obrovi píšťalku, či Kterak pudrovali jahody) a přiznávám se, že díl "Jak si Křemílek a Vochomůrka ani nelízli povidel" jsem si z důvodu předpokládaného explicitně-závadného obsahu raději úplně zakázal.. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -3* ani mě se Křemílek s Vochomůrkou z pařezové chaloupky moc netrefily do dětského vkusu, ale nemůžu je zase tak moc zatracovat a na tři hvězdičky ještě mají. Sice animace je slušná, ale asi jsem si tyhle večerníčkové pohádky víc vychutnával z gramofonové desky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galerie (5)

Zajímavosti (9)

  • Kolorování jednoho dílu trvalo tři měsíce. Prvních 13 dílů byl natočeno černobíle. (Zdroj: časopis televize) (M.B)
  • V říjnu 2021 odvysílala Česká televize digitálně restaurované Pohádky z mechu a kapradí. Součástí restaurování bylo převedení prvních 13 epizod z černobílé do barevné verze. Ještě za života výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetany začal časově a umělecky náročný projekt digitální renovace večerníčku. (sator)
  • Seriál vznikol z nápadu spisovateľa Václava Čtvrtka. (kacer4)

Reklama

Reklama