foto

Anna Jurásková

  • nar. 22.8.1924
    Zvolen, Československo
  • zem. 16.8.2017 (92 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Měl jsem rád její humor. Hledala na konci padesátých let cesty, jak dělat televizi, a my ji následovali.“ (Jiří Chalupa o Anně Juráskové).

Anna Jurásková byla scenáristka a dramaturgyně, jejíž práce je dlouhodobě spojena s tvorbou pro děti a mládež v Československé a později České televizi. Podílela se na tvorbě mnoha televizních a rozhlasových pohádek, seriálů a inscenací. Na svém kontě jich má téměř tisícovku.

Svou prací si tak trošku plnila svůj životní sen z dětství. „Byla jsem úplně malá, když rodiče koupili rádio, byla jsem zcela unesená,jak se mi to líbilo. Potom jsem si moc přála, aby se mé sluchové představy hýbaly jako ve filmu – snad to jednou také bude, přála jsem si. A můj sen se opravdu splnil,“ prozradila na sebe Anna Jurásková v rozhovoru, který byl uveřejněn v roce 2014 v časopise Jilemnice, zpravodaj města.

Za svůj život napsala na 70 pohádek a spolupracovala na několika večerníčkových seriálech, mezi něž patří třeba O loupežníku Rumcajsovi, Broučci, O Makové panence, Pohádky z mechu a kapradí či O vodníku Česílkovi. Scénář napsala mimo jiné k několika televizním pohádkám jako Kamenný kvítek či Pohádka o mokrosuchém štěstí a z těch novější pak třeba Křesadlo. Dramaturgicky se rovněž podílela na řadě známých televizních pohádek jako třeba Pošťácká pohádka, či Princové jsou na draka. Je spoluautorkou postav Jů a Hele ze Studia Kamarád, na jehož přípravě se (stejně jako na v případě dalších dětských pořadů typu Kouzelná školka) podílela.

A jaká byla vůbec její první pohádka? „Myslím, že to byla Fanynka a Floriánek,“ vzpomíná Jurásková ve zmiňovaném  rozhovoru. „A hned nato jsem dostala od ČT nabídku na externí spolupráci v redakci pro děti a mládež. Tím začala má dlouhá televizní cesta.“ Ideální průpravou pro její pozdější práci přitom patrně bylo studium češtiny a historie na vysoké škole. „Není to nic jednoduchého, věřte mi. Člověk se musí vyjadřovat krásným správným jazykem, a přitom hovorovým, aby to děti bavilo a těšilo,“ dodává k tomu sama Jurásková.

A jak na tuto výraznou osobnost dětské televizní tvorby vzpomínají lidé, kteří s ní měli tu možnost spolupracovat? Dejme slovo třeba Dagmar Patrasové, která se s Juráskovou setkala mj. při natáčení již zmiňovaného Studia kamarád: „Byla laskavá a milá, chovala se také k nám dospělým jako k dětem. S pochopením a láskou.

V roce 2010 dostala Anna Jurásková cenu generálního ředitele České televize za mimořádný scenáristický přínos České televizi.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Dilino a čert (TV film)
2008 Fišpánská jablíčka (TV film)
2007 Začarovaná láska (TV film)
2006 Lojzička je číslo (TV film)
2004 Křesadlo (TV film)
2001 Vohnice a Kiliján (TV film)
1998 Dceruška Růže (TV film)
O modrém ptáčku (TV film)
Stín (TV film)
1997 O spanilé Jašince (TV film)
Červený kamínek (TV film)
1996 Pohádka z větrného mlýna (TV film)
1993 Kryštof a Kristina (TV film)
1992 Dvanáct měsíčků (TV film)
Klíček ke štěstí (TV film)
1991 Krásná čarodějka (TV film)
Rudá Divuše (TV film)
1990 Démantový déšť (TV film)
Zpověď Dona Juana (TV film)
Záhada tří kapitánů (TV film)
1989 Fubu (TV film)
Klaním se, měsíci (TV film)
Království stromů (TV film)
1987 Hádání s Hadovkou (TV film)
Já, ty, on (TV film)
Podivná nevěsta (TV film)
1986 Blankytná pohádka (TV film)
Píseň o statečném Heřmanovi a sličné Jitce (TV film)
1985 Když hraje klarinet (TV film)
1984 Anynka a čert (TV film)
Čarovná rybí kostička (TV film)
1983 Co poudala bába Futéř (TV film)
Perníkový dědek (TV film)
1982 Červánková královna (TV film)
1981 Dubové čarování (TV film)
Neuvěřitelný příběh (TV film)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
1979 Bílá kočička (TV film)
1978 Ježčí kůže (TV film)
Já nechci být víla (TV film)
1977 Florijánkovo štěstí (TV film)
Jablíčko se dokoulelo (TV film)
1975 Zlatá přadlena (TV film)
1974 O princi Janovi a princezně Marfušce (TV film)
1972 Kamenný kvítek (TV film)
1969 Dvě Cecilky (TV film)
1968 O Honzovi a princezně Félince (TV film)
Vo modrým ptáčku (TV film)
1967 Rozmarýnkův zlatý klíček (TV film)
Tři stromy (TV film)
1964 Kluk a kometa (TV film)

TV seriály

1998 Broučci: Dobrodružství na pasece (TV seriál)
1995 Broučci (TV seriál)
1987 Pohádky z první třídy (TV seriál)
Školnická pohádka (E05)
O králi vejtahovi (E04)
O kouzelném kapesníčku (E03)
další epizody (5)
1986 Liška Bystrouška (TV seriál)
Bystrouško, vrať se! (E07)
Svatba (E06)
Jarní touha (E05)
další epizody (7)
1982 Vonička (TV seriál)
Sedí liška pod dubem (E09)
Prší, prší... (E08)
Pec nám spadla (E07)
další epizody (9)
1972 O loupežnickém synku Cipískovi (TV seriál)
O makové panence (TV seriál)
O makové panence a dvou Emanuelech (E13)
O makové panence a medvídku Metodějovi (E12)
O makové panence a Kaňce Čunčové (E11)
další epizody (13)
1968 O vodníku Česílkovi (TV seriál)
Jak Česílko vypustil loupežníka (E13)
Jak Česílko rozehřál zmrzlou kněžnu (E12)
Jak se Česílko málem stal knížepánem (E11)
další epizody (13)
Pohádky z mechu a kapradí (TV seriál)
1967 Broučci (TV seriál)
O loupežníku Rumcajsovi (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1989 Strašidlo cantervillské (TV film)

Dokumentární

2013 Parta Analog
2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Strejda Čtvrtek (S10E12)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace