Reklama

Reklama

Pohádky z mechu a kapradí

(seriál)
  • angličtina Fairy Tales from Moss and Fern (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1968–1972), 5 h 12 min (Minutáž: 8 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Animovaná kreslená půvabná pohádka o dvou malých skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi z pařezové chaloupky ukryté v mechu a kapradí. (Česká televize)

Recenze (131)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Rákosníka musím poznamenat, že vhodnost označení tohoto projektu jako ,,pro děti" je přinejmenším sporná. Faktem je, že na rozdíl od žlutozeleného velkopěstitele marihuany zde hlas koresponduje s předávanou hodnotou, tedy vyzdvižením poklidného soužití gejů. Ovšem když už tvůrci chtěli dosáhnout v očích pididiváků takového cíle, měli snad upozadit sexuální motiv! Křemel s Vošomurem sice po většinu epizod neinklinují k mimopartnerským stykům (patrně proto, že pařez je situován na dosti opuštěném místě), ovšem to, že po celý den neopustí svůj postelový úbor, dává dětem jasnou zprávu o jejich fixaci na noční aktivity. S přimhouřením mých křesťanských brejlidel mohu seriál doporučit, ovšem pouze pro starší osmnácti let, zároveň však před bohem sezdané jedince. Jedinou výjimku mohou býti řádně poučení chlapci, kteří poctivě a se zápalem ministrantují, jsou tedy pod bedlivým dohledem statného faráře. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Klasika, co dodat. Kremilek a Vochomurka nemaji chybu. Jejich pribehy jsou napadite, roztomile a detske, coz se dle meho nazoru, od vecernicku ocekava. Dokonaly dabing Jiriny Bohdalove nadherne podtrhava uz tak krasnou animaci a napadity dej. Spice vsech vecernicku. U me je hned na druhem miste po Rumcajsovi. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Kolik generací už na nich vyrostlo? K několikaminutové pohádce na dobrou noc usedají každý večer tisíce dětí. Místy kouzelné zpracování ano, ale cílovým divákem je dítě, především předškolního věku. Leckdy se tak OBECNĚ nedá přehlédnout ona drásavá hudba a depresivní nálada, která z každého druhého dílu vyzařuje. Ostatně, s odstupem času, si každý musí všimnout, že u nás vzniklo velké množství Večerníčků, kde hlavní postava snad v každé epizodě brečí, fňuká, kňourá. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Sice jsem to už nějakou dobu neviděl, ale kdykoliv to dávají, tak i to s chutí pustím. Skvělý věčerníček, plný skvělých hlášek: "Vstávej semínko, holala, bude z Tebe fiala....", "Kazbunďáku, nestrkej nám do komína", "Je vosí róóóójeníííí..." a tak dále a tak dále. Zdeněk Smetana byl jeden z nejlepších (a nejzasloužilejších) režisérů animovaných seriálů u nás, Václav Čtvrtek nejlepší tvůrce dětské tvorby pod sluncem a rozmezí hlasových poloh Jiřiny Bohdalové je prostě neodolatelné.... Čistokrevná stovka.... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když se zadaří, může si člověk udělat pyžvík (pyžamový víkend), Křemílek a Vochomůrka v pyžamu prožívali celý život. Pařezová chaloupka schovaná ve spadaném listí je přesně to místo, kde bych v noční košili být nechtěla, protože bych zmrzla. Dvěma lesním skřítkům ale stačila k zahřátí jedna z nejhezčích večerníčkových znělek. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Kolorování jednoho dílu trvalo tři měsíce. Prvních 13 dílů byl natočeno černobíle. (Zdroj: časopis televize) (M.B)
  • Na podzim roku 2021 byla první původně černobílá série z roku 1968 uvedena v kolorované verzi. (me116)

Reklama

Reklama