Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

vurhor 

všechny recenze uživatele

Aneb Kterak se zarostlý Harry Potter snaží utéct z vězení v Azka- ... ehm, tedy v Pretorii. Plus ještě s menší pomocí pana profesora Quirrella (opravdu tam je). Filmy z vězeňského prostředí jsou poměrně často pro diváka poutavou lahůdkou, ovšem Útěk z Pretorie k tomuto tématu nepřistupuje nijak zvlášť inovativně. Člověk by neměl čekat nějaký vzrušující a rafinovaný plánování nějakého epického útěku, plus ani žádné hluboké ponořování se do hlav jednotlivých charakterů. Kdo by od toho čekal novodobou verzi Útěku z vězení, případně Vykoupení z věznice Shawshank, asi bude hořce zklamán. Neznamená to však, že by to byl film vyloženě nudný a plochý. Radcliffův charakter je zde vyobrazen věrohodně, plus i k jeho kumpánům lze najít sympatie. Navíc poslední čtvrtina filmu je parádně napínavá. Kromě ní ale ve filmu příliš pamětihodných momentů není. Ale jelikož je to adaptace knihy podle skutečných událostí, řekl bych, že divák by mohl filmu ledacos odpustit. Pottřík nám každopádně herecky hezky zraje dál. Lepší 3* ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Není to černobílý film,ale je o černobílé náladě.Bývalý pohádkový čaroděj Harry Potter,tedy herec Daniel Radcliffe(role Tim Jenkin) zde v trochu netradiční roli jako bojovník za rasovou rovnoprávnost hned na začátku doplatí na svou politickou naivitu a kvůli propagaci letáků vylétávajících do vzduchu za podomácku vyrobených výbušnin je odsouzen ke 12 letům vězení a jeho blízký kamarád Daniel Webber(role Stephen Lee) jako spolupachatel na 8 let.Oba jsou převezeni do pretorijské věznice ve které vládnou bachaři.Už od prvního dne nemyslí na nic jiného než na útěk a tak plánují,kreslí a shánějí co se dá.Po 74 dnech se Timovi podaří sebrat v truhlářské dílně kousky dřeva a drobné nářadí na výrobu klíčů.Nápady přicházejí spontálně a na prvním místě pochopitelně improvizace bez které běžný člověk nemůže existovat natož pak vězeň odsouzený na mnoho let.Po nějakém čase "kutil" Tim vyrobí několik dřevěných klíčů které si nanečisto vyzkouší do různých železných dveří ve věznici a se Stephenem a ještě s jedním vězněm Leonardem se pohybují tajně po věznici a zkouší vyrobené klíče a také své možnosti úspěchu.Tim,Stephen a Leonard se jednou večer odhodlají k útěku,odemknou postupně skoro všechny dveře vedoucí ke svobodě jen u těch posledních musí použít dláto,protože ve vyhrocených situacích se často něco podělá.Útěk se jim podaří a utečou do města kde na ně čeká vytoužená svoboda.Stejně jako ve filmu Útěk z Alcatrazu i zde ráno objeví dozorce několik prázdných cel a spustí poplach.Po tomhle filmu bych si klidně nechal vyrobit dřevěný klíč jako talisman pro štěstí.Bylo to dost napínavé a k udržení divákovi pozornosti úplně ideální. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a vězeň z Pretoria ? Né, Radcliffe je dobrý herec, což už mi potvrdil v jiných filmech, ale ač mám filmy z vězení či útěky z vězení dost rád, tohle byl slabý šálek čaje. Alespoň to napětí tu fungovalo od začátku až dokonce, nenudil jsem se a finále bylo celkem taky dobré, ale nic, co bych chtěl vidět znovu. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Filmů o útěku z vězení je hned několik. Přesto je tento zcela jiný. Není o uplácení dozorců, rozmontování umyvadel a podobných klišé, které asi známe nejen z filmů, ale i z jednoho dobře známého seriálu. Toto je naprosto jedinečný útěk, kdy vlastně hlavní hrdinové vejdou hlavními dveřmi, a tak se dostanou i ven. Při své cestě prakticky nic nezničí, nikoho neomráčí. Utečou pomocí své geniality, šikovnosti a chytrosti. Daniel Radcliffe předvádí výborný výkon a stále na sebe víc upozorňující Daniel Webber mu výborně sekunduje. Já se šíleně bavil, byl jsem napnutý a v závěrečné půlhodince už jsem ani nedýchal. Bravo! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Radcliffe bude nejspíš i v padesáti vypadat jako Harry Potter,nicméně je třeba ocenit,že se poslední dobou snaží o to aby se vymanil z té škatulky jedné role,ve které chtě nechtě je celou dobu.Escape From Pretoria je pak standardní,celkem dobře vypadající retro drama o jednom útěku z vězení,které dokáže zaujmout,ovšem s velkou pravděpodobností jen na jedno podívání...60% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Při opuštění cely se Tim (Daniel Radcliff) a Leonard (Mark Leonard Winter) schovají do kumbálu pod schody. Po jeho opuštění zůstanou dveře pootevřené. V dalším záběru jsou ale zavřené a v dalším zase pootevřené. (Duoscop)

Reklama

Reklama