Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 2

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (132)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh je především o plánování, což je síla i slabina zároveň. Plusem je, že Annan cestu ke svobodě pojal detailně a i přesto, že postupuje pomalu, je celá anabáze dostatečně zábavná, ačkoliv nudným místům se nevyhne. Mínusem je, že díky výše zmíněnému člověk narazí na spoustu pitomostí, které se nedají přehlédnout a navozují otázku, jak to ve skutečnosti opravdu bylo. Moc bych nedal za to, že na verbalově teorii je něco pravdy. Nicméně sám útěk měl něco do sebe a Radcliffe a spol to odehráli slušně. Sice si myslím, že pokud by se nejednalo o aktivisty bojující za práva černochů, neštěkl by tomhle útěku ani pes, ale dá se na to koukat a o tom to je. 65% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh s docela jednoduchým vyprávěním, jelikož tvůrci věřili, že podle názvu divák rychle pochopí, o čem film bude. Zajímat bude hlavně ty diváky, kteří rádi kutí jakoby nenápadné věci a pak je pečlivě schovávají. Zarostlej Harry Potter hraje opět dobře, navíc mě překvapil že umí vyrábět dřevěné klíče a kdyby nebyl film dle skutečnýho příběhu, nevěřil bych. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Po delší době slušný útěk z vězení s nejšíleněji vypadajícím Radcliffem, co jsem jej kdy viděl. Napětí by se v některých částech dalo krájet, zato akce bylo pomálu, vězení bylo takové lážo plážo a ani bachaři nebyli bůhvíjak krutí, což je velkým mínusem. Zajímavý nápad s hezkým životním příběhem dvojice bojující v JAR za práva černochů, ale na plnohodnotný zážitek tomu chyběla trocha tvrdší akce. Pro fanoušky podobného žánru povinnost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Človek sa niekedy nestačí čudovať, kam až siaha ľudská vynaliezavosť. Film, kde hrajú prvé husle kľúče do každých dverí. Dramaticky to nebolo zle spracované, aj keď by som privítal viac vypätejších momentov, ktoré by na diváka dýchli niečím, čo by si pamätal trochu dlhšie ako len jeden deň. Ani herci neboli zle vybraní, bolo zaujímavé pozerať na bradatého Harryho Pottera v tesilákoch. Celkovo spokojnosť, lepší priemer. 65/100 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Radcliffe bude nejspíš i v padesáti vypadat jako Harry Potter,nicméně je třeba ocenit,že se poslední dobou snaží o to aby se vymanil z té škatulky jedné role,ve které chtě nechtě je celou dobu.Escape From Pretoria je pak standardní,celkem dobře vypadající retro drama o jednom útěku z vězení,které dokáže zaujmout,ovšem s velkou pravděpodobností jen na jedno podívání...60% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Dláto ve filmu použité při útěku je dláto použité při skutečném útěku. Tim Jenkin si ho nechal jako upomínku na den útěku a při natáčení jej poskytl produkci. (vojacekr)
  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)
  • Natáčelo se v Adelaide v Austrálii. (Rominator)

Reklama

Reklama