Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 2

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (131)

montongery 

všechny recenze uživatele

Bohužel příběhová linka založená jen na napínavé výrobě klíčů mi nestačí. Film se tak v první třetině zasekne a už vlastně sledujeme dokolo a dokola ty samé scény s předem jasným koncem. Ale na to jak je děj v zásadě jednoduchý, tak je snímek zdramatizovaný doopravdy slušně a napětí je tu příjemně dávkované. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Povedeně zpracovaný snímek podle skutečných událostí o útěku z jihoafrického vězení. I přesto, že nejsem žádným velikým fanouškem Daniela Radcliffa mi tady vůbec nevadil, ba naopak mi přišlo, že se do této role / do tohoto prostředí náramně hodil. O napětí tady rozhodně není nouze a když jsem si v některých momentech myslel, že už to mají spočítané, tak Radcliffe (popřípadě jeden z jeho dalších kumpánů) vytáhl dřevěný klíč a další mříže byly otevřeny. Určitě se nejedná o žádný propadák, ale na druhé zhlédnutí už to nevidím. Je to ten typ filmu, který jednou zabaví, ale podruhé nebaví. Lepší 3* ()

Reklama

vurhor 

všechny recenze uživatele

Aneb Kterak se zarostlý Harry Potter snaží utéct z vězení v Azka- ... ehm, tedy v Pretorii. Plus ještě s menší pomocí pana profesora Quirrella (opravdu tam je). Filmy z vězeňského prostředí jsou poměrně často pro diváka poutavou lahůdkou, ovšem Útěk z Pretorie k tomuto tématu nepřistupuje nijak zvlášť inovativně. Člověk by neměl čekat nějaký vzrušující a rafinovaný plánování nějakého epického útěku, plus ani žádné hluboké ponořování se do hlav jednotlivých charakterů. Kdo by od toho čekal novodobou verzi Útěku z vězení, případně Vykoupení z věznice Shawshank, asi bude hořce zklamán. Neznamená to však, že by to byl film vyloženě nudný a plochý. Radcliffův charakter je zde vyobrazen věrohodně, plus i k jeho kumpánům lze najít sympatie. Navíc poslední čtvrtina filmu je parádně napínavá. Kromě ní ale ve filmu příliš pamětihodných momentů není. Ale jelikož je to adaptace knihy podle skutečných událostí, řekl bych, že divák by mohl filmu ledacos odpustit. Pottřík nám každopádně herecky hezky zraje dál. Lepší 3* ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých ,,útekarskych,, filmov, ktoré vo svete filmu niečo znamenajú je to akýsi mix, výťah dejových liniek a pod. Ale remeselne je to veľmi dobre zvládnuté, nepostráda to potrebné napätie a spád (aj vďaka znesiteľnej stopáži) diváka držať u obrazovky. Naviac je to dobré osvieženie udalostí apartheidu v JAR. ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Pravdu povediac, vôbec som neveril, že sa mi film o apartheide bude páčiť. Escape from Pretoria má ale rýchly rozbeh a prakticky nebol čas, aby sa divák začal nudiť. S napätím som sledoval, ako Tim a Stephen po malých krôčkoch plánujú útek a so zatajeným dychom dúfal, že sa im to podarí. Daniel Radcliffe opäť predviedol, že je nadaný herec. Škoda že ho všetci škatuľkujú ako Harryho Pottera. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Při opuštění cely se Tim (Daniel Radcliff) a Leonard (Mark Leonard Winter) schovají do kumbálu pod schody. Po jeho opuštění zůstanou dveře pootevřené. V dalším záběru jsou ale zavřené a v dalším zase pootevřené. (Duoscop)
  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se v Adelaide v Austrálii. (Rominator)

Reklama

Reklama