Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nanuk je dokument se vším všudy - nádherné záběry přírody, zvířat a kultury a k tomu (nemluvený) komentář, aby byl divák v obraze. Po zhlédnutí jsem byl obohacen o mnohé poznatky z oblasti eskymáckého lovu a "architektury" (iglú), takže jsem spokojený. A musím říct, že ti psi (nebo vlci, kdo ví) byli chudáci, a proto se ani nedivím, že jim občas ujeli nervy a prostě se porvali. Solidně natočený film, u něhož je "škoda", že vznikl v němé éře, protože přece jen je u dokumentů mluvené slovo (alespoň pro mě) důležité. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Nanukovi se mi líbí jeho nepředstíraný a neafektovaný humánní rozměr. Na celém projektu je strašně moc vidět, s jakou úctou a dobrými úmysly - porozumět eskymáckým životním potřebám a představit je v co nejautentičtější podobě civilizovanému světu - k němu Flaherty přistupoval. Celé by to ještě lépe fungovalo, kdyby se epizodní dění zformovalo do souvislejšího filmového příběhu, což by vzhledem k zinscenovaným scénám nebyl už takový problém, ale i jako sonda na jinou planetu orámovanou jak základními živočišnými pohnutkami, tak i nejprůzračnější formou nezkaženého lidství, působí i takřka po celém století tenhle hraný dokument plnohodnotným a aktuálním dojmem.... 85% ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dokument to rozhodně není nadčasový, protože jako inscenovaný a zcela nahraný ve skutečnosti nezobrazuje život Eskymáků, ale představu, jakou o nich po pár dnech pozorování Flasherty měl. Nevím, jestli je pravda, že sami Eskymáci se divili, jaké to mají hrát idioty, ale oni vlastně nic podivného nedělají - většinu filmu sedí v iglů. Jako dobovou atrakci to chápu, uznávám Flashertyho odhodlání to (opakovaně) natočit, ale film jako takový oceňuju jen coby neotesaný základní kámen žánru. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Každý zo záberov by sa hodil na pohľadnicu. Majstrovské dielo vizuálneho podania príbehu. Aj keď sa v tomto prípade o príbehu ako takom hovoriť nedá. Je to sled náhodných životných situácií Nanooka a jeho rodiny, ktorých doprevádza kamera a hlavne odvaha filmových tvorcov. Po celý čas síce tejto severskej grupe nezávidíte, ale vlastne niesu zaťažovaní nijakými problémami, ktoré sužujú civilizovanejšie národy. V tomto prípade je však pojem civilizovanosť dosť rozporuplný výraz. Naozaj strhujúce. Klasika nemého filmu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle praděda dokumentů si zaslouží úctu vzhledem k svému věku. Ale nehodlám se rozplývat nad šedinami, když mě nudí. Jeho vyprávění je zdlouhavé, místy zřejmě paměť vynechává a tak zopakuje, co již řekl. Ale naštěstí tenhle stařík není popudlivý, takže je snesitelný. Za plus lze považovat slušný návod na stavbu iglú, i když si nejsem zcela jista, kolikrát to v praxi upotřebím. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • Podľa Eskimáka Nanooka bol pomenovaný smotanový krém na paličke nazvaný "nanuk". (Raccoon.city)
  • Film bol zaradený do Top 20 dokumentárnych filmov všetkých čias. (Raccoon.city)
  • První film, který byl označen za dokumentární. (PinPrick)

Reklama

Reklama