Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že potom nešťastí zo zhorením materiálu už neskôr zvolil autor hranú metódu, možno kvôli času expedície a hlavne na tom nevidím nič zlé, ak sa to až tak neodchyľovalo realite. Som rád, že niekde tu odštartovali dokumenty brané ako niečo celovečerné, aj keď kratších už dovtedy bolo dosť. Chcelo to veľa síl a odvahy v tých časoch sa vydať na takú cestu a s takým cieľom si myslím a preto to dosť obdivujem aj keď po toľkom čase sa to môže zdať ľuďom nezábavné. Paradoxne to sponzorovala nejaká kožušinová spoločnosť a dnes práve dokumenty dosť prispievajú k úpadku tohto druhu oblečenia. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Slavný dokument z období němého filmu. Robert Flaherty tímto snímkem definoval žánr a navždy tak určil jak budou dokumenty vypadat. Film zaznamenal obrovský úspěch a pravé nadšení. Hlavně díky němu se znalosti reálií ze života Inuitů staly součástí obecné vzdělanosti. Ani po všech těch letech neztratil nic na své působivosti, právě naopak, jeho přínos je snad ještě větší. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Respektuji a cenim si toho, ze se jedna o prvni natoceni celovecerniho dokumentu na svete. Cestovani a priblizeni zivota eskymaku je vice nez zajimave. Bohuzel, clovek porad musi myslet na to, ze vsechny sceny jsou jen pro kameru zinscenovane a cele mi to tak ubira na zajimavosti. I kdyz me, vzhledem k datu nataceni a prostredi napada pridat ctvrtou hvezdicku, zustanu pouze u tech trech. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Nanukovi se mi líbí jeho nepředstíraný a neafektovaný humánní rozměr. Na celém projektu je strašně moc vidět, s jakou úctou a dobrými úmysly - porozumět eskymáckým životním potřebám a představit je v co nejautentičtější podobě civilizovanému světu - k němu Flaherty přistupoval. Celé by to ještě lépe fungovalo, kdyby se epizodní dění zformovalo do souvislejšího filmového příběhu, což by vzhledem k zinscenovaným scénám nebyl už takový problém, ale i jako sonda na jinou planetu orámovanou jak základními živočišnými pohnutkami, tak i nejprůzračnější formou nezkaženého lidství, působí i takřka po celém století tenhle hraný dokument plnohodnotným a aktuálním dojmem.... 85% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Síla dokumentu, popřípadě dokumentárního filmu, dle mého spočívá zejména ve zpětné konfrontaci se skutečností. Když vidím takovýhle snímek, který o sobě hrdě hlásá, že je dokumentární, potom si někde přečtu, že na základě inscenovaných scén předkládá svoji vizi skutečnosti způsobem "tohle se někde děje a děje se to teď", a nakonec se ještě dozvím, že představitel hlavní postavy několik měsíců po natáčení zemřel hlady, potom bude ona konfrontace a vytváření názoru a prožívání reflexe určitě zajímavé. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • Scéna v iglů byla natáčena tak, že eskymáci postavili jen polovinu iglů, kvůli osvětlení, neboť v celém by nebylo nic vidět. (Kaučuk03)
  • Autor filmu Flaherty pracoval jako geolog v kanadské subarktidě. Dokument pak vznikl díky tomu, že mu kdosi před jednou z výprav navrhl, aby si sebou vzal filmovou kamerum, načež během několika let natočil hodiny materiálu, na němž zachytil krajinu i její obyvatele. (Aridara)
  • Všechny scény jsou hrané. Žena, která ve filmu představuje Nanukovu manželku jeho ženou ve skutečnosti nebyla. (Kulmon)

Reklama

Reklama