Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno na světě se musí člověk naučit. I gangsteřinu. Černá irská kriminální komedie. Ty dva svedla náhoda. Nezkušeného mladíka Gita, který se po propuštění z vězení více méně omylem připletl pod nohy jistého všemocného bosse a jemuž teď – nechce-li se rozloučit se životem nebo alespoň zdravou kůží – nezbývá nic jiného, než sklapnout kufry. A světa zločinu rádoby znalého, protřelého člena gangu Bunnyho, který je ovšem ve skrytu duše pod tou drsňáckou slupkou spíš obyčejným človíčkem, toužícím po klidném a spokojeném měšťáckém životě. Teď spolu v jednom autě uhánějí kamsi do horoucích pekel, aby splnili zdánlivě tuctový, banální úkol. Jenomže všechno se musí umět, i gangsteřina. A ani Git ani Bunny v tomhle směru rozhodně nepatří k mistrům světa... Road-movie, jejíž autoři dokázali ze střetu charakaterů obou protagonistů, z jejich postavení „učitel-žák" i z jejich nešikovnosti vytěžit nejeden špílec a humornou situaci. V San Sebastianu v r. 1997 získalo cenu za nejlepší debut, nejlepší scénář a Cenu poroty, v Irsku bylo ve stejném roce divácky nejúspěšnějším filmem roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Jacek 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na dně (I Went Down) je klasický příběh 90`s - mírně dekadentní, ironický, relativizující. Příběhem se táhne permanentní rozhovor mezi Gitem a jeho přiděleným parťákem Bunny Kellym, obtloustlým, velmi irským a drsňáckým skorogangsterem. Mají spolu najít a šéfu Frenchovi přivézt Franka Gogana (jde o štočky na tisk dvacetidolarovek, jednu zprzněnou manželku a plánovanou úkladnou vraždu) a cestou, i přes počáteční mírné nesympatie, se z nich stanou "really fucke'friends" [rili fuky frenc], po našem "fak dobrý kamoši". Zkrátka - co do nápadu nepříliš originální klasika (za všechny podobné dobře brakové příběhy zmíním třeba Smrtonosnou past I. či Nepřítele státu), která ale obnošenou vestu vylepšuje oněmi typickými atributy devadesátých let: trainspottingovským slovním humorem, absurdní relativitou počínání hrdinů (zde jsou to lotři - a podobně jako u feťáků v Trainspottingu, i zde "je všechno přece úplně oukej") a promakanými "zbytečnými" dialogy, vytvářejícími "dokumentární" rozměr snímku. Film Byl jsem na dně má všechny atributy ve své době divácky úspěšného filmu: včas naskočil na vlnu již zmiňovaného Trainspottingu a jemu podobné dekadence, je vizuálně zajímavý, vtipný, není nijak blbý ani trapně intelektualizující. Však se také dočkal své slávy - byl divácky nejúspěšnějším irským snímkem v roce 97 a urval několik cen na různých festivalech. Geniálním snímkem ovšem asi nebude: poměrně zajímavá kamera a velmi dobře zvládnuté dialogy jsou fajn, ale přece jen nestačí k tomu, aby film byl víc, než jen dobrou zábavou s dobrým koncem. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Správná komedie naplněná vtipnýma hlodama a drsnýma hláškama.Jde sice síš o béčko,ale určitě se u něj nudit nebudete.Jelikož však pochází ze stejného filmového soudku jako "Sbal prachy a vypadni" nebo "Pudfuck" a zmíněné filmy jsem hodnotil ****,u "Byl jsem dole" musím ještě jednu hvězdičku shodit. ()

Reklama

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Koukat se na to dalo. Irský pokus o tarantinovku, ale bez vtipu a hrozně zdlouhavý. Každopádně u momentu kdy dva típci jdou přepadnout jiný gangstery jeden v narmální kukle, a druhý v dětské kukle, kde mi z ní vystupuje přávě a jenom obličej je fakt skvělý. Smál jsem se až mě bolelo břicho. Byl ale první a poslední. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama