Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (319)

d-fens 

všechny recenze uživatele

pri čítaní ospevných hodnotení tu na csfd som sa bavil viac ako na samotnom filme :( ... hudba samozrejme pôsobivá, animácia podobne... ale príbeh je úplne uletený a neuchopiteľný, posolstvo pre mňa neznáme, a dĺžka filmu neprimeraná.... buď je to pre ťažkých intelektuálov, čo ja nie som, alebo tie hviezdičky sa tu nahromadili od ľudí odchovaných na akčných anime seriáloch, čo tak isto nie som.... "Vesmírna odyssea" pre mladšie, akčnejšie ročníky otaku maniakov.... pri takomto vyslovene kultovom filme by som čakal oveľa väčšiu variáciu hodnotení, stádovitosť však asi prevládla (vlastne podobne ako pri spomenutej "Vesmírnej odyssei" :) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Těžkopádně zdlouhavý začátek a příliš překombinovaný konec, vše mezi tím je dokonalé. Nikdy bych nevěřil tomu, že anime lze použít jako geniálního vypravěčského prostředku, sloužícího pouze jako formální podklad pro obsah, který stojí na prvním místě. Akira se divákovi neprodává lehko, postupně odhaluje svá tajemství, na spoustu otázek odpovídá příliš otevřeně a na ještě větší počet neodpoví nikdy. Režisér se často spoléhá pouze na výpovědní sílu obrazu a zvuku a na to, jak moc je divák ochoten toto vše smysluplně vnímat. A proto je Akira audiovizuálně našlapaná až po okraj a přitom jsem ani jednou neměl pocit samoúčelného tvůrcovského hraní si. A vzhledem k tomu, že jsem se díky tomuto filmu seznámil s anime, jsem nadmíru spokojený. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tamtada dááá, da da dááá ... Dááááá. Tak jsem tu Akiru konečně viděl celou... Jeden z těch filmů, které jsem si kdysi stáhnul (kaji se, já bídný červ) tak hrozně blbě, že mi klekly v půlce, čímž se způsobily dvě věci, za prvé jsem měl hrozivé nutkání něco rozbít na nanokousíčky a za druhé naštvaně přemýšlet kdy si to stáhnu znova, neb to bylo v době, kdy jsem nebyl plně ointernetován... Nu, trvalo to dlouho, ale konečně jsem se k Akirovi vrátil, klatěhyml! Jelikož teď najíždím další várku filmového Anime, nenapadl mě lepší titul, kterému bych měl věnovat komentář 1 500. Teď mi došlo, že jsem vlastně zatím nenapsal ani žbl o filmu, klatěhyml podruhé. Akira je legenda. Zasloužená legenda, která je dobře napsaným blockbustrem (díky čemuž bych se ani moc nebál USremaku, byť mi bude už z principu poněkud odporný) se vším, co k tomu patří, včetně řemeslně skvěle odvedeného vizuálu, za který by se by se moc nemusel stydět film ani o dvacet let později (což je u animace časté asi jako výskyt bleděmodře světélkujících moskytů na měsíční planině). I dějově Akira nezastaral o moc, sice by pomohlo méně teenage postav a trochu větší propracování děje a větší náhled do vlastní mytologie, ale to jsou věci velmi snadno odpustitelné, částečně i díky době vzniku. A co se ´děsivosti malých dětí týče, kukuřičné děti by se měli zahrabat. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Korupcia, terorizmus, fanatizmus, násilie, policajný štát, gangy, psychologické experimenty, srach s jedným spoločným menovateľom. Príchod spasiteľa. Akiry. Cyber-punk. YES!!! V roku 1988 vznikla pod rukami režiséra Katsuhira Ôtoma filmová verzia (s kľudným svedomím môžem povedať legendárna) pôvodne 6-zväzkovej manga predlohy Akira. Príbeh zasadený do Neo-Tokya 30 rokov po 3.svetovej vojne. Mesta znovu obnoveného, ale nestabilného, ale od základu prehnitého všemožnými štruktúrami a živlami. Tu sa rozohráva príbeh Testsua, člena pouličného gangu, v ktorom sú neštastným experimentom prebudené nevídané psychické schopnosti. Celý príbeh a depresívna atmosféra Akiry je v silnom kontraste s napr. Miyazakiho snovými úletmi. Áno, aj tak to mám rád. Aj sci-fi, aj temno, neistotu a s ňou spojenú nádej. Ak keď je to citlivo zmiešané a intenzívne podávané, nemôžem ináč ako za plný počet. Verím, že s ďalším pozretím to bude ešte krajšie. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

K této slavné klasice jsem se sice dostala až teď, ale zato rovnou na velkém plátně v kině, což dojem určitě posilňuje. Musím říct, že Akira je hotové zjevení. Tím spíš, když si člověk uvědomí, v jakém roce tento film vznikl a jak to tehdy na diváky muselo působit. Tehdy šlo rozhodně o nevídaný počin. Film je působivý jak svým tajemným obsahem a temným zasazením s kyberpunkovými prvky, tak celkově svou vizuální propracovaností, do té doby u anime zřejmě bezprecedentní. Navíc diváka naprosto pohltí sugestivní hudba, která tvoří velkou část hutné a místy až hypnotické atmosféry filmu. Škoda jen toho konce, který bohužel vyšumí do ztracena. Vzhledem k tomu, jak je film jinak poutavý a kam má našlápnuto, mě ten vlažný závěr trochu zaskočil. Nakonec, zdá se, film padá na nedotaženém námětu o moci a energii. Všechno je to tak záhadné, silné a vyhrocené, ale nakonec kde nic tu nic. Čekala jsem zkrátka mnohem údernější konec, nějakou silnější tečku, jenže přesně to filmu chybí. Ostatně, když člověk nad filmem přemýšlí zpětně, nedotažených nebo trochu děravých míst je v příběhu více. Odnáším si z toho, že tvůrcům více záleželo na vizuálním dojmu a na efektu než na tom, aby se více dotáhlo a vyprecizovalo vyústění příběhu a jeho sdělení. Na mě osobně to dělalo dojem, že Ótomo možná nevěděl, co s tím dál, a tak nechal celou myšlenku vlastně neuzavřenou. A ten mírný, v podstatě nicneříkající konec tomu úplně nesluší… (Samozřejmě nemluvím o manze jako takové - nejsem si jistá, jestli je příběh a jeho vyústění vůbec shodný s předlohou.) Nicméně, když pominu své zklamání ze závěru filmu, musím říct, že jinak to byla jízda, kterou stojí za to alespoň jednou v životě vidět a udělat si vlastní názor. Rozhodně se nedivím, že jde o kultovní a často diskutovaný snímek. ~(4,1)~ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (29)

  • Shoji Yamashiro složil hudbu k filmu ještě dříve, než si přečetl scénář nebo viděl jeho sebemenší kousek. Hudba proto musela být před připojením k některým scénám upravena tak, aby lépe pasovala. (Hromino)
  • V roce 2004 byla vyrobena funkční replika slavné červené motorky. Později se dočkala také uvedení na Tokyo Motorcycle Show. (Ignus.cz)
  • Děj filmu se odehrává v Neo-Tokiu roku 2019 a velkou roli v něm hraje rozestavěný olympijský stadion. Shodou okolností se skutečné letní olympijské hry v roce 2020 konaly právě v Tokiu. Na rozdíl od filmu však nešlo o 30. ale o 32. LOH. (pajik)

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama