Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Zajímavě intimní film, který těží především z výborných dialogů, kde se řeší nepříjemná témata a postavy jsou tak sympaticky obsazené, že si ani neuvědomíte, že sledujete herce, hrající podle scénáře. Nadruhou stranu takřka neexistuje příběh, vyvrcholení snímku nijak negraduje, ale pouze zapadá do vlažného tempa zbytku dění a ani té erotiky proklamované i v názvu se dočkáme pouze v několika málo náznacích. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Něco takového si představím, když se řekne americký nezávislý film. Jednoduše natočená záležitost s minimem postav, ale o to naléhavějším sdělením. Zde sledujeme pouhé 4 aktéry, od začátku až do konce, a díky mimořádně povedeným hereckým výkonům máme pocit, že špehujeme skutečné čtyři nešťastníky, snažící se v současném světě podivných mezilidských vztahů aspoň trochu normálně fungovat... Nejhezčí napětí je mezi dvěma sestrami ztvárněnými Andie MacDowell a Laurou San Giacomo (škoda že druhá jmenovaná zatím podobnou příležitost nedostala, protože je fakt zajímavá). Jedna je až moc ctnostná a konzervativní, ta druhá zase až moc extrovertní a liberální. Divák se tak dostává do situace, kdy vidí, že mají obě pravdu, a přitom nemůže ani jedné z nich fandit. Oběma by chtěl pomoci vyřešit problém, ale ono zkrátka není jak. Scénář je skvěle neprvoplánový a na levně natočený debut nečekaně hluboký. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh je hodně náročný režisér. Když se ale jeho filmy dostanou pod Vaší kůži, budou následně náležitě odměněny. K tomuto filmu jsem se třeba prokousával docela dost dlouho. Kdo by ale kdy řekl, že i v případě otevřených rozhovorů na téma sexualita se dá vyvodit tak neuvěřitelně kousavé napětí. James Spyder je v tomhle filmu naprosto neuvěřitelnej a přiznávám se, že jak jsem to ze začátku nečekal, tak jsem ke konci pomalu ani nedýchal. Sex, lži a video je hodně osobní a soukromý film, ale právě samotní herci ho povyšují o obrovskou úroveň víš. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděno na PC. Film, který mě bavil už na první zhlédnutí a určitě plánuju další. Prvotina Sex, Lies, and Videotape se Stevenu Soderberghovi povedla. Čtyři hlavní postavy, z nichž ani jedna není prototypem člověka, se kterým bych se chtěl přátelit, jsou vykresleny způsobem, že na konci měli trochu mých sympatií všichni, kromě toho, který se jeví jako nejnormálnější. Pozoruhodná studie vztahů a chorobného sociálního chování. Zajímavý film. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

REDFORD na tenhle titul řekl: Ano, dobré, ale není zde vidět zakotvení lidí v životě. To až další film ukáže, zda autor svede i tohle. Co se asi na tomhle filmu zajímavé, tak je otevřenost a jakou hlavní aktérka promlouvá o svém sexuálním zrání. Nejde o nic nezvyklého, jen řekla jak tím prošla sama. Tak jako jiné! A právě díky té otevřenosti se dvojice sblíží. V podstatě konverzačka, která zaujme díky pozastavení se "všedními" tématy a přece tak důležitými. Soderbergh mě zaujal hlavně díky filmu KAFKA, ale některé jiné katastrofa. Jen kalkul. Ale KAFKA se vydařil. Je vstupenkou pro ty, kdo neznají jeho životní osudy k zájmu o jeho personu, jeho dílo, jeho dopisy. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Steven Soderbergh přemýšlel nad mnoha názvy, jako např. 46:02, Retinal Retention, Charged Coupling Device, Mode: Visual, Sex, Lies, and Videotape a Hidden Agendas. Soderberghovým favoritem byl 46:02 (což měla být doba, po kterou Ann mluví na pásce), ale producenti okamžitě zvolili Sex, Lies, and Videotape. (HellFire)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 1989 na filmovém festivalu v Sundance. (ČSFD)

Reklama

Reklama