foto

Brooke Shields

  • nar. 31.5.1965 (52 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brooke Christa Camille Shields, americká herečka a supermodelka, pochází z New Yorku z dobře situované rodiny s vazbami na italskou šlechtu (druhá žena jejího dědečka z otcovy strany, mimochodem bývalé tenisové hvězdy, byla italskou princeznou). Jejím otcem je Francis Alexander Shields a matkou Teri Shields (dívčím jménem Maria Theresia Schmonnová). Jméno Camille má Brooke od okamžiku svého biřmování ve věku deseti let. Rodiče se rozvedli, když byla ještě dítě. Má tři nevlastní sestry: Marinu, Olympii a Christinu Shieldsovy. Její macecha Diana Lippert Auchinclossová (jejíž první muž byl nevlastním bratrem Jacueline Kennedy-Onassisové) má ještě dceru a syna. Brooke chodila do dívčí Lenox School a na Dwight-Englewood School v Englewoodu (New Jersey) a až do poloviny 80. let žila v Haworthu.

Už co by dítě, v polovině 60. let, odstartovala svoji kariéru modelky a ve čtrnácti byla nejmladší modelkou, která se kdy objevila na obálce časopisu “Vogue”. V té době byla rovněž k vidění v kontroverzní (televizní) reklamě na džíny Calvina Kleina. V šestnácti, díky dvojkariéře provokativní modelky (podle “Time” činila tehdy její denní sazba deset tisíc dolarů) a diskutabilní dětské herečky, byla jednou ze světově nejznámějších tváří.

První větší role přišla v Malleově dramatu DĚVČÁTKO (1978), kde představovala dceru prostitutky (Susan Sarandonová) žijící ve veřejném domě a protože jí v době uvedení filmu (s mnoha “nahými” scénami) bylo teprve dvanáct, vyvstala otázka dětské pornografie. Následoval mnohem méně kontroverzní, ovšem také méně pozoruhodný snímek, romantický western WANDA NEVADA (1979) v režii Petera Fondy, který si také zahrál hlavní roli. Po dvou dekádách u filmu tak jejím zřejmě nejznámějším filmem zůstává MODRÁ LAGUNA (1980), který obsahuje řadu intimních scén mezi dospívající dívkou a chlapcem – a navíc příbuznými – na opuštěném ostrově (Shieldsová později dosvědčovala, že do některých scén byli použiti dospělí dabléři) a film NEKONEČNÁ LÁSKA (1981, Endless love) s Martinem Hewittem. V kategorii “oblíbený mladý herec” získala ve čtyřech letech po sobě “cenu diváků” (People's Choice Award, 1981 – 1984). V letech 1983 – 1987 kariéru pozdržela kvůli studiu. Na princetonské univerzitě promovala v oboru francouzská literatura a její promoční práce se týkala právě zkušeností u filmů Louise Malleho.

Shields má na kontě řadu televizních show. Nejúspěšnější byl zřejmě sitkom “Správná Susan”, ve kterém vystupovala v letech 1996 – 2000 (zisk People's Choice Award a dvě nominace na Zlatý glóbus). Pohostinsky si zahrála i v “That '70s Show”, v jedné epizodě seriálu “Přátelé” a byla nejmladším hostem “The Muppet Show” Jima Hensona, kde spolu s Kermitem a spol. předvedla svoji vlastní verzi “Alenky v říši divů”. Mnohokrát se objevila v různých obnovených muzikálech na Broadwayi a také v londýnském West Endu (muzikál Chicago).

Dávala interview a na jaře 2005 se objevila v “The Oprah Winfrey Show”, kde se svěřila se svým bojem s poporodní depresí (myšlenky na sebevraždu, neschopnost adekvátně reagovat na potřeby narozeného dítěte, opožděné mateřské vazby). Spouštěčem mohl být traumatický porod, smrt jejího vlastního otce tři týdny před ním, stres z umělého oplodnění, potrat, rodinná anamnéza deprese, stejně jako hormonální a tělesné změny spojené s těhotenstvím a porodem (podrobněji se rozepisuje ve své knize “Down Came the Rain”, tedy “Začalo pršet”).

V květnu 2005 ji herec-scientolog Tom Cruise odsoudil za užívání a propagování antidepresiv. Ona jeho postoje vzápětí označila za “nezodpovědné” a “nebezpečné” s tím, že by měl raději “zůstat u bojů s mimozemšťany (narážela tím na jeho roli ve Spielbergově sci-fi VÁLKA SVĚTŮ z roku 2005 a současně na některé scientologické doktríny a techniky) a nechat na matkách, aby si samy vybraly způsob, jak se s touto depresí poprat.” V srpnu 2006 se Cruise Brooke soukromě omluvil a ona omluvu přijala s tím, že byla “srdečná”. Ještě v listopadu toho roku se pak s manželem účastnili Cruisovy svatby s Katie Holmesovou. V roce 2007 Brooke hostovala v Disneyho rodinném seriále “Hannah Montana” a v roce 2008 se vrátila do hlavního vysílacího času v “Lipstick Jungle”.

Během 80. a 90. let byly její romantické vztahy předmětem mnoha bulvárních článků (jejími partnery byli mj. "superman" Dean Cain, John F. Kennedy Jr., zpěvák Michael Bolton, monacký princ Albert, George Michael a Michael Jackson). Od dubna 1997 do dubna 1999 byla provdaná za slavného tenistu Andre Agassiho. Od dubna 2001 má za muže televizního autora Chrise Henchyho, se kterým má dvě dcery: Rowan Frances (15.5.2003) a Grier Hammond (18.4.2006).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Daisy Winters
2016 Flower Shop Mystery: Dearly Depotted (TV film)
Záhada v květinářství: Držet jazyk za zuby (TV film)
Záhada v květinářství: Utnuto v počátku (TV film)
2014 Zachraňte mumii
2013 Monstrózní přátelství (TV film)
Návaly pod košem
Wild Horses
2011 Greening of Whitney Brown, The
Holka s prknem
That Is All
2010 Chlupatá odplata
Wolfsbergská bestie (TV film)
2008 Liga spravedlivých: Nová hranice
Půlnoční vlak
Zlatovláska a 3 medvědi
2007 Bag Boy
2006 Lightfield's Home Videos
2005 Bob the Butler
Vzpomínáme (TV film)
2004 Náš italský manžel
Velikonoční dobrodružství
2003 Miss Spider - Film (TV film)
Regarding Ardy (TV film)
2002 Vdovy (TV film)
2001 Kauza: Dítě (TV film)
2000 Massholes
Válka hormonů
1999 Černá a bílá
Weekend, The
Ženich na útěku
1998 Maléry paní Margaret
1997 Almost Perfect Bank Robbery, The (TV film)
1996 Maniak
1995 Nespoutaná divočina
1994 Amore americano, Un (TV film)
Sedmé patro
1993 Freaked
Stopy Laury (TV film)
1990 Tulácké sny
1989 Brenda Starrová
Závodní horečka
1988 Diamond Trap, The (TV film)
1984 Muppets dobývají Manhattan
Wet Gold (TV film)
1983 Sahara
1981 Endless Love
1980 Modrá laguna
1979 Just You and Me, Kid
Téměř dokonalá aféra
Tilt
Wanda Nevada
1978 Děvčátko
Král cikánů
1977 Prince of Central Park, The (TV film)
1976 Alice, sladká Alice
1974 After the Fall (TV film)

TV seriály

2016 Scream Queens (TV seriál)
Lovin the D (S02E09)
When Calls the Heart (TV seriál)
Prayers from the Heart (S03E09)
Hearts in Question (S03E08)
2013 Michael J. Fox Show, The (TV seriál)
Mr. Pickles (TV seriál)
Super Fun Night (TV seriál)
2010 Funny or Die uvádí... (TV seriál)
2009 Průměrňákovi (TV seriál)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
2007 Army Wives (TV seriál)
2006 Hannah Montana (TV seriál)
Super zvířátka (TV seriál)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Gary the Rat (TV seriál)
I'm with Her (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
1998 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
1997 Třeba mě sežer (TV seriál)
1996 Správná Susan (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Joeyho ctitelka (S02E12)
1995 Nic netrvá věčně (TV seriál)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Nastrčená osoba (S04E19)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Quantum Leap (TV seriál)
1963 The Doctors (TV seriál)

Dokumentární

2017 Larger Than Life: The Kevyn Aucoin Story
When the Bough Breaks: A Documentary About Postpartum Depression - vyp.
2016 Mapplethorpe: fotograf, který šokoval svět
2014 Blue Gold: American Jeans - a.z.
2013 Skum rocks!
2012 Addicted to Fame
Casting By
2010 Kdo myslíte, že jste? (TV seriál)
Teenage Paparazzo
2009 Michael Jackson: Pohřeb (koncert)
2008 Sexo en serie (TV film)
2007 Agassi: Between the Lines (TV film) - a.z.
2005 Outsider, The
2003 The Desilu Story (TV film)
2002 Fear No More: Stop Violence Against Women (TV film)
2001 Intimate Portrait: Brooke Shields (TV film)
1998 Junket Whore
1997 Scratch the Surface
1992 Legends of the West
1991 Desperately Seeking Roger (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Change of Heart (TV film)
1985 Joan Rivers and Friends Salute Heidi Abromowitz (TV film)
1984 Olympic Gala (koncert)
Unrehearsed Antics of the Stars (TV film)
1983 Hollywood's Private Home Movies (TV film) - a.z.
1982 Hollywood's Children - a.z.

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
2003 100 Years of Hope and Humor (TV pořad)
1992 The Larry Sanders Show (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1987 Bob Hope Winterfest Christmas Show (TV pořad)
1986 Bob Hope's High-Flying Birthday (TV pořad)
Oprah show (TV pořad)
1985 Bob Hope Christmas Show, The (TV pořad)
1984 Circus of the Stars #9 (TV pořad)
1983 Circus of the Stars #8 (TV pořad)
1982 All-Star Birthday Party at Annapolis (TV pořad)
Circus of the Stars #7 (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
Star-Studded Spoof of the New TV Season, G-Rated, with Glamour, Glitter and Gags (TV pořad)
Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1981 All-Star Comedy Birthday Party from West Point (TV pořad)
Bob Hope Anniversary Show, The (TV pořad)
Bob Hope Christmas Special, The (TV pořad)
Circus of the Stars #6 (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)
Spring Fling of Glamour and Comedy (TV pořad)
1980 Bob Hope for President (TV pořad)
Bob Hope Christmas Special, The (TV pořad)
Circus of the Stars #5 (TV pořad)
Men Who Rate a 10 (TV pořad)
1979 Circus of the Stars #4 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace