Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

lennyd 

všechny recenze uživatele

John (Peter Gallagher) se po mnoha letech setkává se svým dávným nejlepším přítelem Grahamem (James Spader). Jeho žena Ann (Andie MacDowell) z toho není dvakrát nadšena, zvlášť když se dozví, že John Grahamovi nabídl, aby u nich pár nocí přespal. A už vůbec ne, když odhalí Grahamovu podivnou zálibu - nahrává si rozhovory s cizími ženami o sexu a intimních problémech. Když zjistí, že Grahama navštívila i její sestra, rozhodne se sama s Grahamem promluvit ... Mám rád originální filmy, ale nemusí to být za každou cenu. Sex, lži a video mi přijdou už hodně nucené, takže jsem se chvilkama docela dost nudil (možná to mohl vzít Soderbergh jako erotickej film, asi bych se bavil o chlup víc). Takhle jsem nejvíc času věnoval rozmýšlení nad tím, jestli Spaderovo háro je pravé či nikoliv :). Ale ne, nijak špatné to nebylo - naopak, docela nadstandardní zpracování milostného čtyřúhelníku (takhle se točí takovéto filmy, pane Hřebejku) a výborná Andie MacDowell k tomu... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh by měl točit už jen a jen dramata. Traffic a Erin jsou určitě vysoce nadprůměrná díla a Sex, lži a video se rozhodně řadí mezi ně. Komorní drama převážně o sexu, vztazích, falešném přátelství a intrikách. Jak už to v podobných filmech bývá, herci excelují a pro mě jde o zatím nejlepší herecký výkon Andie MacDowellové. Přesvědčivý a chytrý scénář sice na začátku moc nezaujme a trochu jsem se prvních cca deset minut ztrácel, ale po příjezdu dávného kamaráda se to začalo "rozjíždět" a já byl nadmíru spokojen. James Spader hraje svou životní roli (po stránce hereckého výkonu, nikoli roli nejslavnější - Hvězdná brána). Krásný psychologický film o věcech intimních, s perfektními hereckými výkony a komorní atmosférou.. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nicholsův Closer je silný, kvalitní snímek o vzájemných vztazích čtyřech lidí s vynikajícími hereckými výkony. Ode mě dostal poctivé čtyři hvězdy. Ve srovnání s elegancí, jednoduchou krásou a věrohodností s jakou v jistém smyslu podobný příběh vypráví Soderbergh se mi však zpětně jeví jako toporný a zbytečně předramatizovaný. Sex, lži a video totiž mají kromě magnetických hereckých výkonů (James Spader! Andie MacDowell!!!, ale i Laura San Giacomo a Peter Gallagher) a řady rozkošně "živelných" (ano, tak bych to řekl sám, ano, tak by to asi řekla) dialogů taky jistý morální a výpovědní přesah (či oblouk, chcete-li), který jej v dnešní stále více odosobnělé době, kdy lžeme už i sami sobě činí čím dál silnější. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý vzťahový film je založený predovšetkým na inteligentnom scenári, kvalitných hereckých výkonoch, všadeprítomnej kamere a neotrených režisérskych nápadoch. Námet je poňatý komorne, niektoré dejové línie ostávajú nedopovedané, opustené a napriek tomu to celku neškodí. Ak má film na konci viac otázok, ako odpovedí, ostáva dlho v hlave. Čo viac si môže začínajúci režisér priať? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Již u svého prvního celovečerního filmu Steven Soderbergh ukázal, že je velmi schopným autorským tvůrcem, který se dokáže hodně hluboko podívat do lidské duše a vůbec mu nevadí, že se bude probírat tématy, která nejsou pro někoho příjemná, nebo o nich nechce mluvit otevřeně. V tomhle případě je to sexualita, která závratně ožívá díky hereckým výkonům, a to v podstatě bez nutnosti nasnímat explicitně samotný akt. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Film se natáčel v Baton Rouge (Louisiana, USA). (SONY_)

Reklama

Reklama