Reklama

Reklama

Purpurový déšť

  • USA Purple Rain (více)
Trailer

Obsahy(1)

Prince, alias „Mladej“, je jednou z vycházejících hvězdiček First Avenue, hudebního klubu dlícího v Minneapolis. Cestu ke slávě a všeobecnému uznání mu krom vlastního egoismu kříží dvě nezáviděníhodné skutečnosti. Tou první je žárlivý konkurent z kapely The Time, Morris, který neváhá nasadit veškeré pletichy, jen aby vizionářství Mladýho proměnil v očích manažera klubu v kýčovitý škraloup. Tou druhou je trýznivá rodinná situace. Mladýho papá, vyhasnutý hudebník, v sobě zažehnává jiskru důležitosti fyzickým násilím, neurotická máti nemá nikdy daleko k slzám. Na scénu First Avenue zároveň přichází šťabajzna Apollonia, tanečnice a zpěvačka, která se chtě nechtě dostane nejen do svůdné náruče Mladýho, ale též do osidel Morrisových intrik. Zdolá láska mezi dvěma holubičkami veškerá příkoří, nebo povede k tragickému konci? První celovečerní snímek multiinstrumentalisty a pravého krále popu, Prince, který za soundtrack k Purple Rain získal Oscara (i nominace na Zlaté maliny). A režijní debut pro Alberta Magnoliho, jenž si hudební film také sestříhal a byl vedle Williama Blinna spoluautorem scénáře. Děj je volně inspirován skutečnými patáliemi i slastmi Princova života (mj. problematický vztah s otcem) a řada nehereckých postav představuje sebe samotné pod vlastními jmény (včetně členů kapel The Time a The Revolution) – vyjímaje Clarence Williamse III. (otce Francise L.), Olgu Karlatosovou (matku) a Patricii „Apollonii“ Koterovou... Purple Rain nezapře osobité ztvárnění, třpytivě odrážející projev Princovy transgenderové persony, která neurčitě snoubí geniální výstřednost s nebetyčným kýčem. Divák má tak možnost obdivovat sexy originalitu nespoutaného světa funku, nebo může ironicky ocenit vyumělkované kvality díla, tj. ztotožnit se s tím, co Susan Sontagová zpopularizovala pod pojmem tzv. „campu“. Ať už se k dílu postavíme jakkoli, groovy snímku Purple Rain nelze upřít křiklavě afektovaný charakter, dojemný stejně jako žertovný, nestoudný stejně jako citlivý, který film vyděluje z četné produkce průměrných melodramat a muzikálů. Pro milovníky Prince a znalce hudby povinnost, pro váhavce zakázané jablko, do nějž je třeba se s chutí zakousnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, když banda hudebníků natočí film. Dokud zpívají a tančí, tak je to paráda, ale běda, když opustí pódium. Příběh je dramatická slátanina o ničem, o 'hereckých' výkonech je lepší pomlčet, dialogy tahají za uši.  Ale docela mě to bavilo, vzhledem k tomu, že většina filmu je záznam koncertu. Scénář odpad, soundtrack 100%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je to celé o ŇOM! Prince a jeho kapela The Revolution, jedno z najgeniálnejších zoskupení, aké sa kedy pohybovali po zemskej pôde. Dej to ani veľmi nemá, Prince je nie veľmi dobrý herec, ale to čo tí ľudia predvádzajú na pódiu... bože, genialita, absolútna genialita. Neskutočné funky/new wave/new romantic/rock/rnb šialenstvo menom Prince and the Revolution. Nemusím azda pripomínať, že tento film je len a len pre fanúšikov Princea (ku ktorým sa hrdo hlásim). ()

Reklama

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Po druhom premietnutí opadol prvotný entuziazmus. Stále tvrdím, že piesne sú geniálne za čo im dávam 5 hviezdičiek, ale film si zaslúži 1 hviezdu aj to len z milosrdnosti. Film je určite len pre tých, ktorý majú Princovu hudbu radi, keďže je to niečo ako koncert do ktorého sa snažili vštiepiť dej. Kto je aspoň trocha vnímavý sa dozvie prečo Prince nosí stále fialovú, z čoho vychádza jeho znak atď. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Keby som prirovnal Purple rain k domácej produkcii, prvá by ma napadla Rabaka. Tiež sústredené LEN na hudbu a jej kvalitu, pritom propagujúce daného autora. Avšak v tomto prípade je to doplnené o familiárnu drámu a situácie, ktorými sa potĺka mladý človek. Táto fáza je suverénne najslabšia. To musí stáť enormné množstvo odvahy nalepiť sa na obrazovku a dumať nad prípadnou blamážou. Radšej si pustite Princea, ako by sa vám týmto bol znechutil. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

fiktivni promo-pseudo-zivotopis purple rain vynesl prince v polovine osmdesatek na samotny vrchol, v jeden moment se dostal na no°1 s filmem, "soundtrackem" i singlem zaroven, coz se nikdy predtim ani potom nikomu nepodarilo. v denicku si tak odskrtl polozku "polozit showbiz na lopatky" a zacal se venovat alternativnejsim projektum, ktere ho v konecnem dusledku dovedly do konfliktu s vydavateli a zmene umeleckeho jmena. prince je samozdrejme demi god, mam ho moc rad, nicmene film purple rain je rozhodne nejslabsi clanek vyse zmineneho triumviratu. naivni dej a podprumerne herecke-vykony-a-vsechno-kolem sice doplnuji misty opravdu impresivni hudebni intermezza (i would die 4 U), samotny film je ale ve finale pouze prumer. pro fanousky. pro ostatni ztrata casu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Prototyp symbolu, jímž Prince později nahradil své umělecké jméno, se objevuje na Kidově motorce. (c.tucker)
  • Jedinými profesionálními herci v celém filmu jsou Olga Karlatos a Clarence Williams III (Kidovy rodiče). (c.tucker)
  • Kidovu lásku měla původně ztvárnit Princova chráněnka Vanity, ale dala přednost vlastní kariéře a dívčí trio se tak z Vanity 6 muselo přejmenovat na Apollonia 6. (c.tucker)

Reklama

Reklama