Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od samého začátku prvního společného filmu Katharine Hepburnové a Spencera Tracyho létají jiskry - schyluje se k "válce pohlaví" mezi pohodovým autorem novinových sportovních sloupků a prvotřídní mezinárodní novinářkou... Film z roku 1942. (oficiální text distributora)

Recenze (42)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je sympatické, že svojim spôsobom feministický film po väčšinu času ukazuje muža a ženu vo všeobecnosti ako niečo, čo k sebe prirodzene patrí, avšak vo svojej progresivite prestane pokračovať v momentoch, kedy zobrazuje ženu snažiacu sa o kariéru ako niekoho, kto nevie ani zapnúť sporák. Komediálne síce podobné scény fungujú, avšak pôsobia ako vytrhnuté z reality a to aj dobovej. Medzi Katharine a Spencerom to parádne iskrí a nie som si istý, či by takto spracovaná látka fungovala aj s inou dvojicou hercov. Dej pôsobí pomerne riedko, vzťahovú linku by určite oživili napríklad problémy v práci, či snaha o dosiahnutie nejakého kariérneho výsledku, prípadne konflikt s členmi rodiny. 70% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se vážně moc těšila. Katharine Hepburn a Spencer Tracy společně v jednom filmu, už jenom to je podle mého záruka kvality. Co se týká chemie hlavních dvou představitelů. tak ta je tam naprosto viditelná. Mezi Katherine a Spacerem to prostě jiskří a je vidět, že jsou opravdu zamilovaní, příběh už je slabší. Nic zásadního ani žádná gradace příběhu, takže jsem byla malinko zklamaná. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Sánka dole. Fantastická vzťahovka s úžasným hereckým duom Hepburnová/Tracy ( tá manželská chémia je nenapodobiteľná), roztomilým humorom a občasnou nepríjemnou dramatickou scénou. Film pri ktorom som nechcel aby skončil 10/10 Prečo niečo také nevieme natočiť u nás? P.S. etuda Hepburnová vs. kuchyňa mi úplne pripomenula moje kuchárske pokusy ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Hm, pěkné – film o emancipované ženě. Ale k jakému konci směřuje? Je to jen o Zkrocení zlé ženy. Aby manželství fungovalo, klečí Tess před Samem na kolenou a slibuje seknout se svojí kariérou a býti mu oddanou hospodyňkou. Jsou tam dobré screwball momenty a oddělování žloutků od bílků je boží, ale nahlížet ženu, která má ambice a chce se věnovat něčemu jinému než přípravě vaflí, luxování a rození dětí, jakožto automaticky sobeckou a bezohlednou osobu je tak zkreslující, jednostranný a ideologicky závadný pohled, že je celý ten příběh o ženské pseudoemancipovanosti jedině kontraproduktivní a k naštvání. Zpětně je dojem z celého filmu o to trpčejší, když víme, jak se Hepburn v osobním životě o Tracyho starala, jak se pro něj obětovala, kariéru odsunula do pozadí, aby mu mohla být oporou ve chvílích jeho konstantní krize, a ve finále s ohledem na jeho manželku, se kterou se nikdy nerozvedl, a z úcty k pozůstalým rodinným příslušníkům ani nešla na jeho pohřeb. Veřejnost se aktuálně pohoršuje nad údajně rasistickým Jihem proti Severu a kvůli vlně nevoli se k němu povinně volitelně dotáčí kontextové úvody, tak by bylo fajn, kdyby taky přišla řada na stejně tak důležité úvody o problematických genderových otázkách v klasické hollywoodské kinematografii. Tehdy byl prostě každý film v určitém ohledu ideologicky závadný, ať už chcete nebo ne. Amen. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal, že ty herecké výkony jsou prostě povedené a Spencer Tracy si s Katharine Hepburn dokonale sedli, což předvedli vícekrát. Jenže pak jsem si uvědomil, že to jsou právě ty herecké výkony, které tak vynikají v jinak ne příliš zajímavém příběhu, který vás sám o sobě nedovede úplně strhnout. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Katharina Hepburn mluví ve filmu celkem šesti jazyky, a to anglicky, francouzsky, řecky, španělsky, německy a rusky. (Terva)
  • Scéna ve filmu, kdy Tess (Katharine Hepburn) převrhne sklenici s vodou, byla ponechána, přestože se jednalo o chybu ze strany Hepburn, která zvládla při uklízení vody bez problému odříkat text. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama