foto

Agnes Moorehead

  • nar. 6.12.1900
    Clinton, Massachusetts, USA
  • zem. 30.4.1974 (73 let)
    Rochester, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Agnes Moorehead se narodila v prosinci roku 1900 v Massachusetts. Její otec byl příležitostný zpěvák a presbyteriánský kněz John Henderson Moorehead (1869 – 1938). Později herečka občas uváděla jako rok narození 1906, aby získávala filmové role. Svůj první veřejný výstup měla ve třech letech, když v kostele recitovala bibli. Rodina se přestěhovala do Missouri a Agnesina ambice stát se herečkou jen rostla. Díky svému nábožensky založenému otci si našla cestu také k náboženství. Na filmový plac si s sebou vždy brala bibli. 

Agnes tvrdila, že odpromovala na prestižní Central High School v St. Louis v roce 1918, o tom ale nikdo nikdy nenašel ani zmínku či fotku a později se zjistilo, že ve skutečnosti odpromovala na Soldan High School v Union Boulevard. Její otec trval na tom, že pokud chce být herečkou, tak musí získat diplom z normálního vzdělání. V roce 1923 Agnes získala bakalářský diplom v oboru biologie. Při studiu se objevila v několika školních hrách a rozvíjela tak svůj talent. Když se její rodina opět přestěhovala, tentokrát do Wisconsinu, začala pracovat jako učitelka a přitom studovala obor angličtina a veřejné mluvení na University of Wisconsin. Hned potom začala studovat dramatická umění a v roce 1929 získala svůj vytoužený diplom a tím vstupenku do hereckého světa.

Začátek její herecké kariéry byl velmi kritický. Občas si našla nějakou divadelní hru, ale výtěžek nestačil ani na jídlo a jak později přiznala, hladověla klidně čtyři dny. Našla si práci v rádiu, věřila, že tahle práce jí ucelí a procvičí hlasový projev. Zde se setkala s herečkou Helen Hayes, která jí podporovala ať to jde zkusit k filmu. Agnes ale u filmových producentů neuspěla a odcházela s tím, že „není ten pravý typ“ a tak se vrátila zpět k rádiu. 

Ve druhé polovině 30. let se na Agnes přeci jen usmálo štěstí, a to když potkala Orsona Wellese, který v ní rozpoznal talent a už v roce 1937 byla členkou divadelního spolku The Mercury Theatre. O dva roky později Orson Welles přestěhoval své divadlo do Hollywoodu, kde začal pracovat pro RKO Pictures. Díky tomu Agnes Moorehead vystupovala ve svém prvním filmu Občan Kane (1941), který je považován za jeden z nejlepších filmů, jaký kdy byl natočený. Agnes účinkovala i v Orsonově dalším snímku Skvělí Ambersonové (1942), za roli získala cenu New Yorských kritiků a svojí první nominaci na Oscara. Další pozitivní recenze od kritiků získala za svojí roli ve filmu Mrs. Parkington (1944), za kterou získala první Zlatý globus a druhou nominaci na Oscara. 

V polovině 40. let Agnes podepsala smlouvu s MGM s povolením, že může vystupovat i v rádiu. Během své kariéry Moorehead obratně vykreslovala puritánské matrony, neurotické spikléry, majetnické matky a komické sekretářky. Během 40. a 50. let se z Agnes stala rádiová hvězda, díky tomu získala roli pro CBS show „Suspence“. Věnovala se ale i filmové kariéře, zahrála si například po boku Bette DavisOlivie De Havilland ve filmu Sladká Charlotte (1964), za roli služebné získala čtvrtou a poslední nominaci na Oscara.

Ke konci 60. let se začala věnovat i televizní tvorbě. Účinkovala v seriálu The Night of the Vicious Valentine, kde ztvárnila roli Emmy Valentine, za svůj výkon byla oceněná televizní cenou Emmy. V roce 1964 by se dal nazval průlomovým v její kariéře, jelikož získala roli Endory v seriálu Bewitched. Seriál se stal senzací v celé Americe a vysílal se až do roku 1972. V 70. letech se věnovala televizní, filmové i hlasové tvorbě. Objevila se v epizodě seriálu Night Gallery. Její hlas jste mohli zaslechnout ve velmi oblíbeném filmu Šarlotina pavučinka (1973).

Agnes Moorehead zemřela v roce 1974 na rakovinu dělohy. Jediný, kdo Agnes z rodiny přežil byla její matka, která zemřela v roce 1990 v požehnaných 106 letech. Agnes byla za svůj život dvakrát vdaná. Poprvé se ve 30. letech provdala za herce Johna Griffitha Lee, se kterým se rozvedla v roce 1952. Společně adoptovali syna Seana, který později utekl z domova. V roce 1954 se provdala podruhé a to za herce Roberta Gista, se kterým manželství vydrželo do roku 1958. Agnesina sexuální orientace byla v Hollywoodu žhavým tématem. Skoro každý bulvární článek, který nesl její jméno psal o tom, že je lesba. Její blízká přítelkyně herečka Debbie Reynolds tuhle informaci vyvracela.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

Filmy

1974 Rex Harrison Presents Stories of Love (TV film)
1973 Frankenstein: The True Story (TV film)
Šarlotina pavučinka
1972 Dear Dead Delilah
Night of Terror (TV film)
Rolling Man (TV film)
1971 Co je s Helenou?
Marriage: Year One (TV film)
Strange Monster of Strawberry Cove, The (TV film)
Suddenly Single (TV film)
1969 Ballad of Andy Crocker, The (TV film)
1968 Mr. Blackwell Presents (TV film)
1966 Alice Through the Looking Glass (TV film)
The Singing Nun
1964 Sladká Charlotte
1963 Who's Minding the Store?
1962 Jak byl dobyt Západ
Jessica
Poor Mr. Campbell (TV film)
1961 Bachelor in Paradise
Twenty Plus Two
1960 Pollyanna
1959 Night of the Quarter Moon
The Bat
1958 Gardový seržant
1957 Jeanne Eagels
Raintree County
The Story of Mankind
The True Story of Jesse James
1956 Meet Me in Las Vegas
Pardners
The Conqueror
The Opposite Sex
The Revolt of Mamie Stover
The Swan
1955 All That Heaven Allows
Po levici Boha Otce
Untamed
1954 Nádherná posedlost
1953 Main Street to Broadway
Příběh tří lásek
Scandal at Scourie
Those Redheads from Seattle
1952 The Blazing Forest
1951 Adventures of Captain Fabian
Fourteen Hours
Show Boat
The Blue Veil
1950 Black Jack
V kleci
1949 The Great Sinner
The Stratton Story
Without Honor
1948 Johnny Belinda
Station West
Summer Holiday
The Woman in White
1947 Temná pasáž
The Beginning or the End
The Lost Moment
1945 Her Highness and the Bellboy
Keep Your Powder Dry
Our Vines Have Tender Grapes
1944 Dragon Seed
Když jsi odešel
Mrs. Parkington
Sedmý kříž
Tomorrow, the World!
1943 Cesta do strachu
Government Girl
Jana Eyrová
The Youngest Profession
1942 Nejprve stvořil ženu
Skvělí Ambersonové
The Big Street
1941 Občan Kane

TV seriály

1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1964 Bewitched (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
The Invaders (S02E15)
1958 Shirley Temple's Storybook (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1968 Teotihuacan - La ciudad de los dioses - vyp.
1967 Mondo Hollywood - a.z.
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1957 Operation Raintree

TV pořady

1969 Della (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace