Reklama

Reklama

Otrantský zámek

  • Velká Británie The Castle of Otranto
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1977, 15 min

Obsahy(1)

Bádateľ MUDr. Jaroslav Vozáb si zaumienil, že nájde skutočné miesto hrôzostrašného a krvavého príbehu klasického gotického románu Horacea Walpola - Otrantský zámok. Konkrétne dôkazy pre pravdivosť svojich tvrdení našiel vedec na Otrantskom zámku neďaleko Náchoda. Animované ilustrácie z knihy sa prelínajú s rozprávaním zanieteného bádateľa. Pochybnosti reportéra Miloša Frýbu zvráti prekvapujúce objavenie obrovského rytiera z príbehu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Fiktívny príbeh mizujúci dokumnetárny film a animované povesti. Obe sa točia o nejasných súvislostiach medzi Othanským zámkom v čechách a velice podobným Otranským v Taliansku. A práve zvolená forma (dokumentárna časť) zapríčinila že film 7 rokov ležal pod zámkom, kým ho komunistickí papaláši pustili do sveta. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Celý krátkometrážní snímek je kombinací knižní ilustrace, animovaných záběrů a rozhovoru obou pánů herců. Divák tak má možnost alespoň zkráceně pohlédnout na pravou podstatu románu a lehce strašidelné zápletky. Díky slovnímu doprovodu se navíc dočkáme i několika zajímavých vysvětlení a poodhalení tajemství, které visí nad Otrantským zámkem. To vše za doprovodu vynikajícího hudebního doprovodu Zdeňka Lišky. Tento mystifikační dokument však musíte brát z nadhledem, protože jde jasně vidět, že si z něj dělají oba páni herci do jisté míry srandu. Především pak však musím vyzdvihnout výkon Jaroslava Vozába, který na mě zapůsobil svými dialogy a především lehce úsměvnou mluvou. Tento dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana byl vždy zárukou kvality a i zde se stará o humornou část příběhu. Samotný snímek se však dost liší od ostatních režisérových filmů a tak jej mnozí diváci označují za jeden z nejslabších Švankmajerových kousků. Především pak díky jeho netradičnímu pojetí. Snímku však nelze upřít jeho kvalita a především fakt, že legendárnímu románu určitě ostudu neudělal. 7/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tento dokument je věnován všem badatelům, kteří svou existenci založili na mystifikaci." Takže Otrantský zámek nebyl Otrantu ale v Otrhanech? Legendární příběh se tedy neodehrál v Itálii, ale u Náchoda? Kdyby to tvrdil někdo jiný, něž docent cimrmanologie Jaroslav Vozáb do mikrofonu nejkrásnějšího reportéra socialistické éry Miloše Frýby, tak bych byl ochoten podlehnout pokušení, že jsem se právě dozvěděl o velkém objevu. Takhle to byla jen kravinka k pousmání, ale mě to někdy stačí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer považoval za jedno z východisek své tvorby tzv. gotický román a jeho prvky se objevily v řadě Švankmajerových prací. V Otrantském zámku, který je jednak zpracováním původního gotického románu, jednak i půvabnou mystifikací, se tenhle inspirační zdroj projevuje asi nejsilněji. Vtipná záležitost, která jakoby se částečně inspirovala i divadlem Járy Cimrmana. Celkový dojem: 90 %. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Když už mám Švankmajera mezi mými oblíbenými režiséry, měl bych zkouknout vše co natočil. Otrantský zámek je zase trochu něco jiného a v tomto polodokumentu si vzal režisér na paškál badatele, kteří dávají velkou váhu mysteriózním stránkám ve výzkumu. I já tu cítím Cimrmanovský vliv a postřehl jsem velkou podobnost stylu i animací, které se objevil později v "Tajemství hradu v Karpatech". Docela jsem se bavil, ale na 4 barokní hvězdy to není. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama