Reklama

Reklama

Tma, světlo, tma

  • Československo Tma/Světlo/Tma (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1989, 6 min

Ejhle – vznikl člověk podle Švankmajera. Krátký animovaný film s typickými znaky mistrova díla. (Česká televize)

Recenze (73)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po Alence se mi dostal "do rukou" tento Švankmajerův krátkometrážní film, ve kterém dochází ke stvoření člověka velice netradičním a do jisté míry agresivním způsobem. Opět mě jako diváka zaujala použitá animace a práce s materiálem, který byl použitý k vytvoření onoho člověka. Zkrátka velice povedená filmařská jednohubka, která zaujme jak zpracováním tak tématem. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Na počátku světa podle Empedokla příroda tvořila stylem pokus-omyl, a to tak, že po zemi vznikaly prvně jednotlivé údy a ty se působením Lásky nahodile spojovaly, nejprve v bizarní útvary, jako např. „dvouhlavé bytosti s pohlavím stinným“… Kterýžto výklad prof. Tretera blahé paměti doplňoval citátem ze středověkého studentského kancionálu: Po nábřeží / Prdel běží… a dokládal tak, že surrealismus je tu s námi od nepaměti. Nevím, jestli tenhle Švankmajerův kousek viděl, ale určitě by se mu zamlouval. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Koukám, že se odlišuji od všech, kteří tohle dílko hodnotili. Tak jako tak bych byl stručný, takže jen pár vět. Trochu nerozumím tomu, co má být tak zajímavého na šesti minutách, ve kterých neustále klepou, či spíše buší, na dveře různé plastelínová části těl. Někdo dole napsal, že tohle zaujme jak zpracováním tak tématem. Zpracováním - no dejme tomu, ale tématem rozhodně ne. A konec s penisem byl vůbec nejděsivější. Nejspíš nebudu nikdy fanouškem abstraktních děl, která jsou asi určena jen pro velké myslitele a ne pro obyčejné lidi. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tma / Světlo / Tma jsem si z celé Švankmajerovi tvorby nechal až skora na úplný závěr. Jednoznačně jde o jeden z jeho nejpovedenějších kousků. Takový úsměvný postřeh: opět se mi potvrdilo že když pan režiser pracuje s pořádným flákem masa tak je z toho vždy veledílo. Tedy aspoň v jeho krátkometrážních věcech. ()

Tochal 

všechny recenze uživatele

Mýtus o stvoření člověka po švankmajerovsku. Nikoliv boží prozřetelností, nýbrž tvůrčím (či spíše konstrukčním) "auto-aktem" se člověk stal člověkem. Odkud se materie pro jeho stavbu vzala netřeba řešit - prostě tu byla a přišla, odkud si z nadreality. ... Na počátku byla tma. Pak si (budoucí) člověk rozsvítil, aby viděl, co to vlastně páchá, nakonec však, stísněn v jednopokojové malosti, raději zase zhasl. A od té doby bloudí v temnotě celé lidstvo. ... Každopádně výborný příklad filmu, kde se výtvarné zpracování a nosnost myšlenky snoubí na vysoké úrovni. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama