Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jízda mi položila dvě zásadní otázky. Souložil bych v klášteře? Nechal bych si olizovat bradavku od kočky? Vzhledem k tomu, že jsem málo buty a mám obě ruce stejný, bylo jasný, jak si odpovím. Jízda na první pohled vypadá jako lehkej a nenucenej úlet a splněnej sen všech volnomyšlenkářů. V tom případě si ale mohla odpustit ten závěr a Pastrňák si mohl zapíchat. Nebo Špalek. Nebo všichni... Milý, ale pro Hulka moc uvázaný. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása, když třeba porovnám nízkorozpočtovou Jízdu s vysokorozpočtovým Akumulátorem 1 - mimochodem filmy z téhož roku (1994), proto taky to srovnávání -, tak musím říci, že u mě Jízda svou nenuceností vítězí na celé čáře. Co víc, otevírá se přede mnou jakožto dílo s potenciálem překreslit určité myšlenkové mapy. Tak kupříkladu, jak si někdo může pod spojením "česká letní komedie" představit Slunce, seno, jahody, tak já si napříště asi bude představovat Jízdu (přestože se nejedná o čistou komedii). Co se týče filmografie J. Svěráka, tak vedle Obecné školy a Kolji mě zřejmě právě pouze Jízda aktivizuje k opětovným projekcím (ještě jsem neviděl Kuky se vrací a Betlémské světlo), ostatně ani Aňa Geislerová se mně v žádné roli nelíbila víc (na Annu prostě nelze nemít crush). Last but not least Buty nikdy neznělo líp, teprve skrze Jízdu jsem zjistil, že je to vlastně dost slušná kapela. 80 % [dafilms]        ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nakoupíme trávu, za zbytek auto a pojedem! Hlavně v klidu, seženem nějaký Rumunky, 'hezký holky bychom pak museli zakopat'... Sehnali Aňu. A s ní i černý auto, které se jich jen tak nepustí. Ale v pohodě, ono se to nějak vyřeší. Docela těžko se tomu věří, ale pokud máte talent a jmenujete se Jan Svěrák, pak se z tohoto může vyklubat opravdu příjemně šílenej snímek s podobně bláznivýma písničkama a hlavně se skvělou atmosférou. Dokumentárně laděné záběry (Svěrákovo studium katedry dokumentu na FAMU se nezapřelo) dávají navíc divákovi pocit hodně blízkého pozorovatele, takže si prázdninovou náladu a život bez závazků může užít naplno:) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který podle mne drží nad vodou písničky a letní pohoda. Jinak Geislerová je mi i zde herecky krajně nesympatická, a celkový příběh by se vešel do bakalářské povídky. Navíc je to celé takové prázdné - včetně těch lidí na plátně. Postavy mi jsou zde zkrátka ukradené jako nikdy. Ale jo, mladej Svěrák je zručný rejža, když tomu dokázal dal kabátek coolovosti. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Název filmu odpovídá skutečnosti - tohle je opravdu jízda s velkým J. Naprosto pohodový a skvělý film, kdy se na mě přenesla atmosféra "to neřeš, prostě jeď dál… je jedno kam, je jedno s kým, prostě jeď a užívej si to". Svěrák zde potvrdil, že byl talentem odjakživa a mladá Aňa… Prostě a jednoduše, kdo nevěří, že Češi zvládli natočit jeden z nejúžasnějších road movie filmů, tak ať se podívá na tohle. Jeden z nejpříjemnějších snímků, co jsem kdy viděl (nejen z Česka, ale všeobecně!), jehož konec vás dostane. Jasných 100 % s tím, že tuhle Jízdu si rád zopakuju. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Radek Pastrňák, který si ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí, složil k filmu i hudbu, kterou nahrál se svou skupinou Buty. (Lynette)
  • Štáb byl složený převážně z režisérových přátel. (Lynette)
  • Filmári uzavreli ústnu dohodu s miestnym kastelánom, že môžu natáčať v kláštore Zlatá Koruna zadarmo pod podmienkou, že ak bude Jazda úspešná, pošlú peniaze dodatočne. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama