Reklama

Reklama

Wilbur se chce zabít

  • Velká Británie Wilbur Wants to Kill Himself (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po úspěšné ITALŠTINĚ PRO ZAČÁTEČNÍKY uvádíme další snímek dánské režisérky Lone Schrefigové WILBUR SE CHCE ZABÍT. Wilbur se zpočátku jeví jako normální pohledný mladý muž ale to je jenom zdání. Ve skutečnosti chce skoncovat se životem. Zkouší spáchat sebevraždu, ale shodou nejrůznějších náhod mu jeho pokusy stále nevycházejí. Naštěstí má staršího bratra Harboura, který se o něj vždy postará. Život obou bratrů ale změní příchod svobodné matky Alice. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Recenze může obsahovat menší SPOILER. Předně bych měl poděkovat za tip na tenhle film uživateli HorrFi. Snímek vypráví příběh Wilbura jenž trpí sebevražednými sklony a jeho bratra Harboura, kterýmu se zatím vždy podařilo Wilbura před smrtí včas zachránit. Časem se ale paradoxně ukáže, že Harbour má k smrti blíž než sám Wilbur. Wilbur Wants to Kill Himself je zvláštní film o kterým můžu s jistotou říct, že na dobré náladě mi tenhle film určitě nepřidal. Slabší 4 hvězdy. PS: Trošku zamrzelo, že Mads Mikkelsen nedostal víc prostoru. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konštrukciou neveľmi vierohodný príbeh, ktorého jednotlivé momenty sú napasované do vopred pripraveného vyústenia (v tomto súhlasím s pani Hejlíčkovou zo Cinemy). Sympaticky podané prostredie nižšej strednej vrstvy a scéna narodenín malého dievčaťa patrili k svetlým momentom. Najkrajšie ale na mňa zapôsobila atmosféra neusporiadaného antikvariátu s halabala porozhadzovanými knihami, často naukladanými v dlhočizných zvislých stĺpcoch kde tade po dlážke. Podobné miesta mám veľmi rád a rád sa tam vraciam. Režisérke a scénaristom preto neodpustím, že jednou z dôležitých snáh bolo abecedné poupratovanie tohto nádherne tajomného a zaprášeného bordelu poznania. Nielen kvôli tejto chybe je to oproti civilne dojímavej Taliančine pre začiatočníkov zostup mierne nadol. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film o hledání lásky a vymezování jejich hranic. Méně pracovitý a spolehlivý Wilbur trpící navíc depresemi a neurózami všeho druhu je mnohem úspěšnější v získávání lidských sympatií a přízně žen než jeho starší bratr. Podobný motiv milostného soupeření dvou bratrů se v českém filmu objevil například ve snímku Dům pro dva, kde (poněkud přesvědčivěji) ztvárnili hlavní role Jiří Schmitzer a Ondřej Vetchý. Oproti předchozí Italštině pro začátečníky hodnotím tento snímek Scherfigové poněkud kritičtěji. Hlavním důvodem je nepříliš věrohodné vykreslení postav a jejich vztahů. Co tak fascinuje všechny ženy na Wilburovi, kterého neustále tahají pořezaného z vany nebo odřezávají z lustru je tak trochu záhadou. Každý asi zná sympatické sígry, kteří jsou pro běžný rodinný život zcela nepoužitelní a přesto ženy neobyčejně přitahují. Jenže jejich provokativnost a životní vitalitu Wilbur postrádá. Přesto je znát režisérský rukopis a film je dobrou volbou pro ty, co mají rádi psychologickou jemnokresbu. Celkový dojem: 65%. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

To, že bude film dobrý jsem vzhledem doporučení od lidí jejichž filmového názoru si vážím, nepochybovala ani chviličku. Co mě ale překvapilo je, že snímek, který se zabývá takovým temným tématem, jakým je bezesporu sebevražda, bude nakonec tak vtipný a navíc hřejivě povznášející. Originální příběh, zvláštní, přesto nádherné postavy, tak přirozené, že jsem se nemohla ubránit, abych k nim cítila obrovské sympatie a navrch Mads Mikkelsen, který mně definitivně přesvědčil o své herecké vyjímečnosti. Líbila se mi ta svěží kombinace smutných chvil s kapkou humoru i to, že film nakonec vlastně není až tak úplně o sebevraždě :-) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ďalší filmík, ktorého svet ovplývajú tragikomické postavy, ktorý mi prišiel lepší v jednotlivých častiach ako v celku. Oceňujem schopnosť prekreslenia postáv ako zo života. Slabinou sa mi zdá samotný dej - príliš násilne konštruovaný s jasným ťahom na po celom príbehu vopred pripravené a rozmiestnené pointy a často až niektorými repetetívnymi prvkami. Paradoxne mi tak vo výsledku chýba väčšia spontánnosť. 3,5* ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Adrian Rawlins je mainstreamovému publiku známá jako James Potter, kterého ztvárnil ve všech doposud uvedených dílech série Harry Potter. Shirley Henderson do potterovského rychlíka přistoupila v drobné roli v Harrym Potterovi a Ohnivém poháru. (imro)
  • Komedie, kterou producenti financovali sumou 4 mil. dolarů, se dostala 12. dubna 2004 i do amerických kin, konkrétně dvou a za první víkend v nich diváci zanechali 13 747 dolarů, celkově potom 233 tisíc. (imro)
  • Roku 2003 získal Mads Mikkelsen cenu Zulu za Nejlepší vedlejší roli. Autoři scénáře mají zase z následujícího roku doma cenu za Nejlepší scénář z Amerického festivalu komedie. (imro)

Reklama

Reklama