foto

Adrian Rawlins

  • nar. 27.3.1958 (59 let)
    Stoke-on-Trent, Staffordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Adrian Rawlins se narodil 27. března 1958 v anglickém městě Stoke-on-Trent rodičům Mavis (za svobodna Leese) a Edwardovi Rawlinsovým. O jeho soukromém životě se toho bohužel příliš mnoho neví. Je známo snad jen tolik, že velice obdivuje Roberta De Nira a právě jím se nechal inspirovat k tomu, aby se začal věnovat herectví.

Pokud se podíváme na jeho kariéru filmového herce, tak zjistíme, že poprvé se objevil před kamerou v roce 1980 ve svých 22 letech. Jednalo se tehdy o australský celovečerní film PALM BEACH a Adrian si v tomto dramatu zahrál roli Davida. Další role před kamerou pak přišly až o pět let později. Ve filmu REVOLUCE, ve kterém se objevil po boku herců jako jsou Al Pacino, Donald Sutherland či Robbie Coltrane, si zahrál roli Billa. Ve stejném roce si pak ještě stihl zahrát v australském filmu I LIVE WITH ME DAD. První větší roli získal Adrian v roce 1988, kdy si zahrál ve sportovním životopisném dramatu THE FOUR MINUTE MILE roli Chrise. A hned o rok později se dočkal své první hlavní filmové role. Bylo to v televizním hororu THE WOMAN IN BLACK a Adrian si zde zahrál Arthura Kidda, mladého právníka, který přijíždí do jednoho městečka, aby zde vyřídil posmrtné záležitosti nedávno zesnulé ženy. Jedná se o adaptaci stejnojmenné knihy od Susan Hill a tento horor je považován diváky i kritiky za velmi kvalitní (důkazem budiž 4 nominace filmu na cenu BAFTA). A tak není divu, že začaly přicházet další větší role. Hned v roce 1990 se Adrian objevuje jako Edward v historickém filmu MĚSÍČNÍ HORY a v roce 1992 získává roli spisovatele Charlese Dickense v televizním seriálu EARLY TRAVELLERS IN NORTH AMERICA. V této době se Adrian objevuje vlastně jen a pouze v seriálech, za všechny zmíním ještě krimiseriál SHE´S OUT z roku 1995, kde se objevil ve všech epizodách.

V roce 1996 se však Adrianovi na poli filmu daří a objevuje se hned ve třech celovečerních filmech. Jedním z těchto filmů je úspěšný na Oscara nominovaný a mnoha cenami ověnčený koprodukční snímek PROLOMIT VLNY, do kterého si Adriana vybral režisér Lars von Trier pro roli doktora Richardsona. I druhý z těchto filmů byl k vidění v Česku. Jmenuje se S DÍVKAMI JE TO JINÉ a Adrian zde ztvárnil roli Mika Rendella. Další výraznější herecká příležitost pro Adriana přichází až v roce 2000. Tehdy ztvárňuje hlavní roli v celovečerním hororu BLOOD. Objevuje se zde v roli Carla Dysona, vědce, který se pokoušel vytvořit takový druh lidské krve, která by v sobě obsahovala lék na všechny lidské nemoci, avšak místo toho se mu podařilo stvořit upírku, jejíž krev obsahuje účinná a vysoce návyková narkotika a kterou si pak vezme k sobě domů a postupně se stává na její krvi závislým. Díky tomuto filmu na sebe znovu výrazněji upozornil a v roce 2001 se objevuje v úspěšném britském snímku MŮJ BRATR TOM, kde ztvárňuje roli Jacka.

Avšak v tomto roce to nebyl jeho jediný úspěch. Naopak, bezesporu ještě větším úspěchem je fakt, že získal roli ve filmu HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ. A ač je to role velmi malá, přesto se dá říci, že je to jedna z těch důležitějších rolí. Adrian si zde zahrál Jamese Pottera, otce hlavního hrdiny, který byl zabit, když byl Harry ještě malé dítě. Ale jsme v kouzelnickém světě, a zde je možné cokoliv. A tak se Harryho otec objevuje jako přízrak v zrcadle z Erisedu, objevuje se na kouzelnických fotkách, které jsou Harryho jedinou připomínkou rodičů, a objevuje se například také jako duch, když Harry bojuje na konci čtvrtého dílu s Lordem Voldemortem. Takže to samozřejmě znamená, že Adrian si nezahrál jen v prvním dílu této série, ale objevuje se skoro ve všech dílech. Jmenovitě tedy HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002), HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (2004), HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR (2005), HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007). Neobjevil se tedy zatím pouze v šestém díle. Ale podle dostupných informací by se měl objevit minimálně v druhé části posledního dílu. Ovšem Adrianův asi největší herecký úspěch však přichází v roce 2002. Tehdy se totiž objevuje v koprodukčním snímku WILBUR SE CHCE ZABÍT v roli Harboura, což je starší bratr hlavního hrdiny. Za tuto roli byl také poprvé a zatím i naposledy nominován na filmovou cenu. Konkrétně si vysloužil nominaci na British Independent Film Award a také nominaci na Robert Award. Žádného ocenění se ale nakonec nedočkal. Toto byla také jeho dosud poslední role v celovečerním filmu (s výjimkou série o Harrym Potterovi). Od té doby se objevuje už jen v televizních projektech. Z těch zajímavějších televizních filmů stojí za zmínku snad jen film natočený podle skutečných událostí ŘEDITELKA (2005), kde se objevil v roli Tonyho, a potom jeden z příběhů o slečně Marplové NEMESIS (2007), kde ztvárnil Dereka.

O Adrianu Rawlinsovi se dá říci, že se věnuje stejně intenzivně divadlu jako filmu. V divadle se mu totiž dostalo velkého množství zajímavých rolí v zajímavých hrách. Účinkoval na nejrůznějších scénách po celé Velké Británii, z nichž mezi ty nejvýznamnější bezesporu patří londýnské Národní divadlo. Zde byl k vidění např. v Moliérově hře Lakomec, ve hře Tons of Money, ve hře Arthura Millera A View from the Bridge či v Ayckbournové hře A Small Family Business a nejnověji potom od roku 2008 ve hře Her Naked Skin. Mezi další divadelní scény, kde Adrian účinkoval, patří Hampstead Theatre, Swan Theatre, Aldwych Theatre, Old Red Lion Theatre, Royal Exchange Theatre, King´s Head Theatre, Yvonne Arnaud Theatre, Queen´s Theatre, Riverside Studios, Royal Shakespeare Company, Duchess Theatre a také Bush Theatre. Jak je tedy patrné, zanechal stopu na mnoha nejrůznějších scénách v mnoha zajímavých představeních a rolích.

Ale podívejme se, jak je na tom Adrian v současnosti co se týče účinkování před kamerami. Letos se zatím stihl objevit v kriminální minisérii HUNTER a také v britském videofilmu TALES OF THE FOURTH DIMENSION, kde ztvárnil roli známého autora divadelních her Williama Shakespeara. V současnosti má Adrian i jeden film roztočený. A není zase tak těžké uhodnout, o jaký film se jedná. Čtenáři knih o Harrym Potterovi jistě vědí, že ke konci posledního dílu se za pomoci jednoho z magických předmětů objevuje na scéně opět Harryho otec, i když tedy samozřejmě nikoliv jako živý člověk, ale spíše jako jakýsi přízrak téměř k nerozeznání podobný člověku. A není tedy divu, že podle dostupných informací se Adrian Rawlins ještě jednou v této sérii objeví v roli Jamese Pottera. Má se tak stát ve filmu HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI – 2. ČÁST (předpokládaná premiéra je oznámena na léto 2011). Ovšem mohl by se objevit i v první části, pokud by se scénárista držel knihy, postava Harryho otce je totiž k vidění i v první polovině knihy, kdy autorka těchto příběhů odhalila čtenářům, jak vlastně konkrétně tehdy Harryho rodiče zemřeli, tak se necháme překvapit, jestli se této scény dočkáme a jestli nakonec jeho účast nebude nutná v obou částech. Každopádně bychom o účast Adriana v posledním potterovském příběhu neměli přijít. Tolik tedy informace o tomto anglickém herci. Doufejme, že o něm neslyšíme naposledy a že budeme mít ještě možnost se s ním prostřednictvím filmu mnohokrát setkat a třeba i jeho výkon uznale ocenit.

Jiří "freddy" Svoboda

Herecká filmografie

Filmy

2015 Bridgend
2014 Žena v černém 2: Anděl smrti
2012 Havran
2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Nezvaní hosté
2010 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
2009 Lovci (TV film)
2007 Clapham Junction (TV film)
Harry Potter a Fénixův řád
Life Line (TV film)
Old Curiosity Shop, The (TV film)
Slečna Marplová: Nemesis (TV film)
2006 Případy inspektora Lynleyho: V zájmu přírody (TV film)
2005 Harry Potter a Ohnivý pohár
Ředitelka (TV film)
2004 Dunkerque: záchrana expedičního sboru (TV film)
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2003 Hear the Silence (TV film)
2002 Harry Potter a Tajemná komnata
Stretford Wives, The (TV film)
Wilbur se chce zabít
2001 Bubbles
Harry Potter a Kámen mudrců
Můj bratr Tom
2000 Blood
Dalziel a Pascoe: Lstivý lišák (TV film)
1999 Evil Streak, An (TV film)
Forgotten (TV film)
1996 Inner Sanctuary, The
Prolomit vlny
S dívkami je to jiné
1993 Flynn
1992 Running Late (TV film)
1990 Měsíční hory
1989 Žena v černém (TV film)
1988 Míle za čtyři (TV film)
1987 With Love to the Person Next to Me
1985 Revoluce
Žiju se svým tátou
1980 Palm Beach

TV seriály

2017 Bílá princezna (TV seriál)
Hearts and Minds (E02)
In Bed with the Enemy (E01)
Smrt v ráji (TV seriál)
Erupting in Murder (S06E01)
2016 Vojna a mír (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Dickensian (TV seriál)
Epizoda 19 (E19)
Epizoda 18 (E18)
Epizoda 14 (E14)
další epizody (10)
2015 Dickensian (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
From Darkness (TV seriál)
2013 Mayday (TV seriál)
2012 Mrs Biggs (TV seriál)
Prisoners Wives (TV seriál)
2011 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Ozvěny mrtvých (S14E03)
2010 Protiúder (TV seriál)
Misfits: Zmetci (TV seriál)
Epizoda 5 (S02E05)
2009 Law & Order: UK (TV seriál)
2008 10 dní do války (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Planeta Oodů (S04E03)
2007 The Whistleblowers (TV seriál)
2006 Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
2003 New Tricks (TV seriál)
2002 MI5 (TV seriál)
2001 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Zkažené ovoce (S04E06)
1999 Badger (TV seriál)
Holby City (TV seriál)
Sunburn (TV seriál)
1996 Dalziel a Pascoe (TV seriál)
Tichý svědek (TV seriál)
1995 She's Out (TV seriál)
Tears Before Bedtime (TV seriál)
1994 Moving Story (TV seriál)
1993 Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů (TV seriál)
1992 Early Travellers in North America (TV seriál)
1991 Soldier Soldier (TV seriál)
1989 The Ginger Tree (TV seriál)
1988 Christabel (TV seriál)
1986 Kit Curran (TV seriál)
1985 Neighbours (TV seriál)
1984 Chance in a Million (TV seriál)
Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2007 Vězněm v cizině (TV seriál)
1972 Sunbury

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace