Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tonino (Fabio Testi), propuštěný z vězení, se připojí k organizaci camorristy dona Maria Capece (Raymond Pellegrin). Je mu svěřena kontrola nad dvěma hráčskými doupaty, ale chce od šéfa převzít kontrolu nad celou strukturou. Don se ho proto pokusí zabít, ale je to Tonino, komu daří lépe uspět... (mac000)

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Camorra, zatraceně dobré poliziesco, dnes zcela zapomenuté. No, považte sami, slyšeli jste někdy něco o režiséru Pasqualu Squitieri? Vsadím se s vámi, že nejspíš ne. On natočil něco málo přes dvacet filmů (22), k nejznámějším, ale ne nejlepším patří patrně špageťák "Souboj: Django vs. Sartana" nebo s Gemmou a Claudiou Cardinalovou jiné eurocrimi "Železný šéf". Squitieri byl sakra dobrej režisér a do světa mafie, tak jako on, viděl skutečně jen málokterý režisér (snad jen Damiani, Di Leo nebo Massi). Od roku '72 do roku "78, pak stihl natočit (včetně tohoto filmu) 6 žánrovek. Tato byla ta úplně první, nevím, ostatní jsem neviděl, tak bohužel nemohu srovnávat, avšak tento film mě upoutal a oslovil už od svých prvních nekolika málo minut - velké plné scény, krásně čistý širokoúhlý obraz. Film byl po vizuální stránce ve srovnání s jinými z té doby velmi netypický. Typické polizio atributy tu byly zastoupeny tak napůl, film nebyl vyloženě akční s nekončícími krvavými přestřelkami a hromadou mrtvých, nebyla zde ani žádná pro tento subžánr tak příznačná "velká automobilová honička", což se ale v tomto případě dalo v pohodě oželet. Podobný názor jsem měl třeba u "Revolveru" s Reedem. "POZOR SPOILER". Film nám vypráví příběh jistého Tonina Russa (špičkový Fabio Testi ve své první roli v tomto subžánru, později třeba; Sollimův "Revolver", Castellariho "Big Racket" nebo krvavý Fulciho "Contraband"), který právě opouští vězení, kde později v Neapoli (kde právě operuje druhá největší taliánská zločinecká organizace "Camorra", která se značně podobá te první sicilské "Cosa Nostra") padne do oka místnímu mafiánskému bossovi Mariovi Capecemu (Raymond Pellegrin), který si jej oblíbí a vezme pod svá ochranná křídla, časem si ho cení natolik, jakoby šlo o jeho lastního syna, obklopuje ho dárky atp. Vzápětí Tonino dostane práci řidiče u jatek. Tonino je velmi chytrý a ambiciózní, brzy tedy následuje jeho postupný vzestup přes řady podsvětí, až je nakonec nucený se postavit se svému zaměstnavateli. Následuje totální válka, za vším hledej ženu, v tomto případě Jean Seberg jakožto zakázané ovoce. "KONEC SPOILERU". Stále stejný scénář, který jsme ostatně mohli vidět v tolika jiných filmech předtím i potom, zde je to ale podáno skutečně velmi profesionálně, řekl bych přímo mistrovsky. Celkově je tento film dle mého názoru velmi poutavý a čas od času nekompromisně násilný (zmlácení, jatka, přestřelka v domě a na ulici). Film nás na 105. minut, zavede do světa mafie, politické korupce, žraločích půjček, hazardu, pašeráctví atd. Jak jsem už psal na začátku, snímek je už na první pohled jiný, odlišný od ostatních z téže doby, obrazová kvalita je jedinečná, toto není žádná sleazy kinematografie ani typický eurotrash, ale perfektně natočený zločinecký film, drahokam ve své kategorii, s velmi dobrými hereckými výkony zejména Testiho a Pellegrina. Testi byl bourák chlap a v té době mu zcela určitě málokterá žena odolala. ()

westman 

všechny recenze uživatele

Nejspíš navždy zapomenutý klenot v daném subžánru(poliziotteschi až na pár vyjímek u nás naprosto netknutý žánr) V hlavní roli fešácký Fabio Testi u nás znám z předrevolučního kina snímkem Cesta rajské smrti, který jsem hltal na obehrané VHSce.Vše ostatní řekl Karlos, a dělá tomuto žánru parádní prezentaci, které by si mohla všimnout i naše televize a a některý ze snímků uvést. ()

Reklama

Reklama