Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato hrstka statečných francouzů svým hrdinstvím a nezlomnou vůlí po vítězství překonává kruté chvíle bojů na východní frontě. I přes obrovské ztráty, které v jednu chvíli hrozí úplným zánikem pluku, je svým hrdinským příkladným bojem postrachem německých leteckých jednotek. Jejich bojové úspěchy při násilném přechoduřeky Niemen ve východním Prusku byly oceněny řádem rudého praporu a přídomkem Niemen. Film Normandie-Niemen zobrazuje část slavné jednotky svobodných francouzů, kteří na východní frontě hájili čest francie v boji proti fašizmu a dosáhli výrazných úspěchů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Normandie-Němen (francouzsky Normandie-Niemen, rusky Нормандия-Неман) je stíhací jednotka Francouzského letectva která původně vznikla v době druhé světové války jako stíhací skupina letectva Svobodné Francie bojující na východní frontě proti nacistickému Německu. Její nynější plné označení zní Régiment de chasse 2/30 Normandie-Niemen (Stíhací pluk 2/30 Normandie-Němen). Tak začíná článek na Wikipedii o této jednotce, o kterém pojednává tento koprodukční černobílý válečný snímek. Je to snímek i s ohledem na svou dobu vzniku oslavný, kde byli i použity autentické válečné filmové záběry. A protože se vlastně jedná o takový literární životopis, samotných bojů tu bohužel moc není. Ono na druhou stranu ani není divu. Ve své době byli letecké souboje velice nákladné a jak je velmi jasně na některých záběrech vidět, byli pro složité letecké záběry použity modely letadel. Děj snímku je tedy převážně konverzační, ale to zájemci o vojenskou historii nemusí nijak vadit. Příběh začíná příjezdem několika francouzských letců do sovětského svazu a končí návratem do své vlasti po válce. Mezi tím dějství sleduje jejich počínání, úspěchy i neúspěchy, vzájemné vztahy atd. Téměř dvouhodinová stopáž se zdá být s ohledem na příběh vcelku moc, ale budiž. Je to dle skutečné historie a tak to lze pochopit. ()

Carbo 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý rusko-francouzský film. Více byla na filmu znát sovětská filmová škola než francouzská. Nicméně sem se vůbec nenudil. Líbilo se mi že děj nebyl osekán pouze na boj a jednoduchou dialogovou agitku ale dokázali rozehrát celkem ucházející drama v několika rovinách(velitel z Maroka držící se rozkazů,Chardon jenž sestřelil svého,boj aristokrata po boku rudé armády,neutuchající ztráty,boj s ruským počasím). Efekty nerušily levností ani nezastiňovaly příběh. Tento film doporučuji pro to že je asi jediný pojednávající o této jednotce, není moc politický ani plný patosu a rovněž není nudný. ()

Reklama

fantoci 

všechny recenze uživatele

Snímek Normandie - Niemen patří mezi nepříliš známé válečné filmy. Nevyčítal bych mu nekvalitu obrazu a ani způsob převodu na českou verzi. Prostě v takové verzi je film k dispozici. Sovětsko - francouzský film je poctou francouzským letcům bojujících na straně Rudé armády. Nabízí nejen válečné scény, ale i osobní dramata, která jednotliví letci prožívali. ()

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Podle mého na rok 1960 ucházející válečný film. Viděla jsem lepší i horší natočené kooprodukční filmy. Rozhodně o spolupráci Francouzů s Rusů je jen tento, jediný. U Rusů si vážím vždycky tu lidskost a citové vyjádření dramatického děje. Vesměs vždy výborná hudba. Tentokrát se i v tomto i když francouzském snímku objevuje stejný prvek. Za mě nejvyšší počet, protože je tento snímek naprosto ojedinělý... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spíše ruský než francouzský film i když ho točil Francouz pojednává o několika málo francouzštích letcích, kteří se rozhodli vydat se na ruskou frontu a bojovat po boku Rusům. Film má skoro dvě hodiny, dvě vcelku nudné hodiny, které ubíhají strašně pomalu. Krom toho samotný film trpí řadou historických nepřesností a vypadá tak nějak lacině. I přesto je to pocta letcům, o kterých se z větší části ani neví a přitom toho na východní frontě udělali opravdu hodně. --- Spí? - Blbost, jen jsem zavřel oči a třesu se strachy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Sovětské frontové stíhače Jak-3 a Jak-9 ve filmu nahradily poválečné cvičné Jak-11, přestavěné na jednomístné stroje. Všechny tyto letouny vycházejí ze stejné konstrukce, pouze Jak-11 byl poháněn hvězdicovým motorem s dvoulistou vrtulí namísto řadového. (p3tris)

Reklama

Reklama