Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Diskuze

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Kronos podle řecké mytologie byl spojován s tím, kdo vládl času, později Ŕímany byl nazýván Saturnem. Ten v obavě, aby nebyl vlastními dětmi svržen s trůnu, všechny je snědl. (viz zde lačnění po krvi vlastní vnučky k závěru) Český název stroj času mi připadá použitelný, byť se váže na knihu H.G.Wellse a později i film. Začátek "Stroje času" mi připadal okouzlující a protože jsem před tím viděl Faunův labyrint, poznával jsem podobné prvky - jako soška s rozbitou tváří a chybějícím okem - doplňovačka skládanky, z oka lezoucí hmyz jako symbol věčnosti, i ve Faunovi se objevuje symbol hodinek, které si často prohlíží drsný kapitán Vidal - jako moderní metafora Saturna je to hodně přesvědčivé. Del Torova kamera má ráda detail z různých starožitných kusů - tady strojek času - ve Faunově labyrintu kapitánovi kapesní hodinky - lahodí to oku. Druhá část filmu a hlavně poněkud nevhodná hudba kazí trochu dojem, ale možná by stačilo použít jen jinou hudbu, aby souladně doplnila obrazový vjem. Ale který orel se učí lítat od vrány, že?

Reklama

Reklama