Reklama

Reklama

Připravte se na nejskandálnější milostný příběh o dospívání... a explozích! Jakmile studenti na jejich střední škole začnou nevysvětlitelně vybuchovat (doslova...), maturanti Mara (Katherine Langfordová) a Dylan (Charlie Plummer) se snaží přežít ve světě, kde každý okamžik může být jejich poslední. Poté, co se mezi nimi zrodí nečekaná láska, Mara a Dylan zjistí, že když už nemají příslib zítřka, mohou konečně začít žít pro dnešek! (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Žánrová směs neurčité chuti 1)  v sobě nese zásadní rozpor mezi vcelku chytrými dialogy, které mezi sebou studenti vedou a neobyčejně hloupou zápletkou - vybuchováním lidí. Jasně, lze namítnout, že výbuchy jsou jen hyperbolickým vyjádřením existencionální nejistoty._____   2)  Spoiler. Studenty nijak moc nezajímá, o co jde. Nezajímá to vlastně nikoho - po prvním mrtvém běží jakési školní vyšetřování, ovšem policie se do věci vloží až po třetí (!) oběti. Je to, pravda, policie federální, ale očividně ani FBI, či co za složku to bylo, nic rozumného vcelku nepodniká. Tvůrci namítnou, že na celou věc nazíráme z pohledu studentů. Pak ale zapomněli dodat, že jde zřejmě o studenty zvláštní školy pro děti s inteligenčním hendikepem._____ 3)  Spoiler. Po celou dobu jsem si říkal: jaké jen tohle může mít vyústění? Jakou pointu mohu očekávat? Odpověď je jednoduchá. Film prostě žádnou pointu nemá, pokud za ni nepovažujeme vskutku blouznivý výrok, že máme žít pro dnešek, protože nevíme dne ani hodiny._____ 4)  Přitažlivý 21letý Charlie Plummer (Dylan) se smyslnými rty, Jared Ager-Foster (Jed) či Peter Bundic (Steve), oba nezjištěného věku, zaručují, že se mám alespoň já chvílemi na co dívat. Zejména dívky jsou ovšem poněkud přestárlé na budoucí maturantky, ať už jde o 24letou Australanku Katherine Langfordovou (Mara, tvoří párek s Dylanem) či dokonce 28letou Kanaďanku Hayley Lawovou (černošská Mariina spolužačka a kamarádka Tess). Ale u studentů zvláštní školy je třeba ocenit, že vůbec k maturitě došli, že._____ 5)  Chápu, že film je zde na ČSFD označen za komedii. Chápu i označení za fantasy. Ale co je v něm ze science fiction, mi do konce zůstalo skryto._____ 6)  Ne, že by snímek nepřinášel i nějaké ponaučení. Zde je to poznání napsané na transparentu, který nese jeden z protestujících před školou: The devil inside your children has found his way out! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zpočátku třeskutě nápadité, vtipně podvratné romantice ze střední školy (kde spolužáci čas od času samovolně vybuchují v gejzírech krve) už ke konci dochází jiskra i dech, přestože se režisér i sympatický ústřední pár stále snaží. Banální metafora, že (dospívající/dospělý) život prostě není fér a může kdykoliv skončit, tak užívej každého dne, ji taky do výšin neodpaluje. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Máte-li rádi komedie z prostředí středních škol a nepravděpodobné romance mezi outsiderem a sympatickou dívkou, která nepatří k nafrněným primadonám, Spontaneous vám nabídne obojí a navrch přihodí krvavou zápletku, jejíž uchopení se napříč filmem pohybuje od skvělého přes nepřekvapivé až po bezradné. Režisér Brian Duffiled odvádí zkušenou práci a obzvlášť v první polovině zásobuje diváky vynalézavě natočenou dávkou zábavy, zatímco dva hlavní hrdinové jsou svou uměřeností a nerdovskými filmovými citacemi (dojde na E.T. a samozřejmě na Davida Cronenberga, nekorunovaného krále vybuchujících hlav) taktéž skvělí. Bohužel, v poslední třetině se nedaří dostát všem načrtnutým motivům a přichází dost rutinní vykrádačka stokrát viděné psychologické sondy do rozervané dospívající duše, která náhle neví, jak si zachovat vlastní tvář. Katherine Langford je ale super, a kdyby se podařilo zůstat na vlně vypravěčsky stylové a nápadité první půlky, šlo by o jednu z nejlepších komedií se středoškoláky - a s vybuchujícími hlavami navrch. 65% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vo svojom princípe to nebolo vôbec na zahodenie, ale celé to teatrálne "vybuchovanie" tiel bolo tou najväčšou slabinou celého filmu. To sa ako vážne nedali tie smrteľné "jatky" spraviť menej demonštratívnou formou? Určite áno, a hneď by to bolo odosť lepšie. Lebo vo svojej podstate mi dejová línia o "kliatbe" až tak neprekážala a v kontexte to malo celkom dobrý spád - aj vo vzťahu k psychologickom rozmere filmu. Satiricko-ironický štýl k tomu síce až tak nepasoval, ale dialógy boli zaujímavé. Nuž, škoda... max. 2* (hoci s potenciálom minimálne 4-hviezdičkovým). ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Just another love story. No akorát že zde vybuchujou hlavy o stošest. Celkem zajímavá kombinace žánrů, protože v komediální rovině funguje film dobře, potěší časté hlášky a geekovské odkazy na filmy, v rovině teen movie funguje stejnětak, ono „párování“ hlavních dvou protagonistů je vlastně celkem cute a dokáže pobavit i zahřát u srdce a jejich chemie je zkrátka dobrá. Jakkoliv paradoxní se může spojení zmíněného s vybuchujícími studenty a hektolitry krve zdát, světe div se – výsledek funguje celkem obstojně. K tomu funguje i dramatická rovina a depresivní vyrovnávání se se ztrátami blízkých kamarádů, a dokonce funguje i závěrečný epilog, který vlastně jen podtrhává celý film se slovy „zítřek není jistý, užívej dneška, dokud to jde.“ Už takhle na první dobrou je asi všem jasné, že film do světa díru neudělá, ale na momentální pobavení se ve všech zmíněných žánrech je to víc než dostačující záležitost a když už si film nepustit jen kvůli tomuhle, tak může nalákat aspoň sexy Katherine Langford. Jednoduše béčková zábava na nudný večer dokonale vztyčující prostředník dnešním „basic teen lovestory“ filmům. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama