Reklama

Reklama

Nude... si muore

  • Itálie Sette vergini per il diavolo (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Do dívčí školy sv. Hildy se sjíždějí učitelé. Na koleji tou dobou přetrvává pouze sedm žákyň, zbytek třídy užívá prázdnin. Spolu s vyučujícími je do ústavu přepravena záhadná truhla se zavražděnou ženou. A jak se brzy ukáže, nezůstane ani zdaleka u jediné oběti šíleného psychopata, který se plíží na zdejších pozemcích… (Blazena)

Recenze (17)

giallo 

všechny recenze uživatele

Krásné, rané a velice naivní Hitchcock-Bava-Margheriti giallo se všemi svými klady i zápory. Název filmu je zavádějící, rozhodně nečekejte žádné nahotinky ve stylu Argenta či Fulciho. Na tomto giallo kousku jsou velice dobře vidět jeho hlavní znaky jako: hrdinka hledající vraha na vlastní pěst, maniak v rukavicích, "nečekáná" pointa...Znalý divák si také všimne, že si Marghareti bral inspiraci, kde mohl. Nejen sprchová scéna je jasná inspirace Hitchcockem. Rádoby vtipné momenty a hlavní hrdinka píšící detektivky jsou zase jasným odkazem na Bavovu The girl who know too much. Na filmu bych vyzdvihl povedenou poslední čtvrtinu, která dělá z tohoto kousku lehce nadprůměrné giallo. Pěkné 3*. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Krásný ranný popartový giallo, vyznačující se barvitou stylizací. Bezstarostná slunná atmosféra dívčí internátní školy v zámeckých kulisách, plná dívčího skotačení, slunění u bazénu, projížděk na koních, listování barevnými magazíny a poslechu šedesátkových hitů z přenosných rádií je narušena tajuplnými vraždami. Feel good pohodička plná krásných koketních děvčat, nočních košilek, bílého prádélka a nočních dostaveníček v úžasné rotundě, které místní osazenstvo přezdívá "pavilon hmyzáků". Ta hravost stylizace, šarmantní dialogový přestřelky, perfektně šlapající dobová hudba, zapamatovatelný charaktery a příběh bez slabých chvilek mně naprosto učarovaly. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Prvé z čoho som bol trocha mimo bol hlas jednej z učiteliek, bol strašne hrubý, ináč mutovala. Vidieť v príbehu rukopis majstra Bavu. Postavy boli nevýrazné, hlavne v učiteľskom zbore na čele s riaditeľkou, tej chýbala charizma, ako to bolo v La Residenci. Film čerpá námet z viacerých zdrojov, dá sa povedať, že je to taká kludná vykrádačka. Strašne mi vadila postava slečny Clayovej bola ako ojebaná vetrom, chodila po škole ako mátoha aj herecky strašné drevo. Ešte k tým herečkám boli krásne, ale hovno z toho, keď skoro nič neukázali. Ďalšie negatívum vidím vo vraždách, boli všedné a celkom bez krvi a vrah mal toľko možnosti, ale vo výsledku sa to nepretavilo. Tak spracovanie malo veľa chýb, ale aspoň film disponoval hutnou atmosférou, hlavne tie temné priestory ju znásobovali. A je aj predvídateľný, vraha som uhádol skoro hneď na začiatku. Čistý štandard v gialle, na viac tento film nemá. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Názov silne zavádza. Nie je to žiadne sexploitation, dokonca nahota tu takmer nie je. Je to celkom priamočiare ale priemerné giallo s vraždami nakrútenými v hororovom štýle (čo teda nie je úplne štandard v žánri) a s neskutočne hlúpym odhalením vraha. Ja teda nie som divák, ktorý by hádal, kto je vrah. Zväčša mi je to jedno. Ale priehľadnejší whodunit som jakživ nevidel. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímku „Nude... si muere“ se nemůže vzít, že byly vybrány krásné dívky, které kamera zabírá celkem smyslně. Kamera je obecně velkým pozitivem filmu. Ale ten příběh samotný trochu pokulhává a chybí mu větší tah na bránu – to především v provedení, které mi místy přišlo strašně jalové. Takové to: „Chceme lidi vyděsit, ale zase ne moc.“ Jsem docela rád, že se později giallo žánr vyvinul v něco explicitnějšího. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Neoprávněně opomíjený thriller, který v mnoha ohledech předběhl svým uzpůsobením moderní „italské slashery“, a to do té míry, že jej lze považovat za již plnokrevné giallo rozvádějící výrazové prostředky raných předchůdců, ať už vzpomeneme na La lama nel corpo (1966), Il dolce corpo di Deborah (1968) či Sei donne per l'assassino (1964) průkopníka Maria Bavy. A byl to právě Bava, který se na předprodukci filmu Nude... si muore podílel, navzdory tomu, že o míře jeho otisku lze kvůli brzkému opuštění výroby pouze spekulovat. Řadou motivů dá naopak tento thriller režiséra Antonia Margheritiho vzpomenout na pozdější výkladní skříň gialli filmů – možná až přespříliš skloňovaného – Daria Argenta, v čele se Suspirií  (1977) či Phenomenou (1985). Záhy nadužívaným hororovým námětem z dívčího internátu thriller předstihnul i takové matadory, k jakým patřil Narciso Ibáñez Serrador (La Residencia, 1969). Od prvních minut snímek předjímá a zhušťuje dekorativní estetiku giallo éry 70. let do fetišistického diadému; od barevného bodového svícení utkvělého v lesku zrcadel přes šmíráckou kameru z pohledu první osoby, členitou architekturu až po groovy hudební skladby – mezi tím vším se plíží fantom v kožených rukavicích, jehož počínání dostředivě ohýbá vypravěčský sloh do té správně překombinované paranoie. (Blazena)

Reklama

Reklama