Reklama

Reklama

Moje učitelka chobotnice

  • Jihoafrická republika My Octopus Teacher
Trailer
Jihoafrická republika, 2020, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Při natáčení pod mořskou hladinou naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí, která mu poodhalí tajemný svět chaluhového lesa u břehů jižní Afriky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Inteligentní hlavonožec se dá nejspíš snadněji ochočit než tupý žralok. Pro muže to byl zřejmě velký přínos, pro chobotnici sotva docenitelný. A pro diváky? Samozřejmě fascinující na pohled. I když po projití mozkem tuto fascinaci mohou vystřídat i pochyby. Kdo se rád prochází podmořským lesem může být i jeho odobrým správcem. Ale k jedinci se zde připojil filmovový štáb, posléze tým potapěčů, následně se zřídí potapěčská škola, postaví hotel atd. Chraňte si svou divočinu pro sebe! Je všude kolem vás! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jestli si něco umí Netflix vybírat/produkovat/nakupovat téměř se 100% jistotou, jsou to dokumenty. A střetnutí s jednou roztomilou chobotnicí je bezpochyby jedním z těch mnoha příkladů. Z filmu je cítit na sto honů, že hlavní představitel naprosto miluje potápění v oceánu, mořský život a samotné mořské dno a plnými doušky to přenáší na diváka. Mně osobně to tolik neříká (vždycky mě víc zajímala suchozemská fauna) a jeho entuziasmus jsem plně nedocenil, ale těch necelých 90 minut za to rozhodně stojí. PS : docela by mě zajímalo jak to natáčeli (vždy museli plavat ve dvou, ale kameraman Roger Horrocks i přes jeho obtížnou kameramanskou práci pod vodou není ani jednou zmíněn) a kolik za ten necelý rok natočili materiálu..7/10 ()

Reklama

AnanAss 

všechny recenze uživatele

První třetinu jsem si při sledování říkal, že podmořské záběry jsou sice nádherné, ale toť vše. No a posléze se přistihnu, že mi denní harmonogram té osmichapadlové potvory není úplně putna a těším se na její další průzkum mezi korály a podmořskou havětí. Závěrem můžu také podotknout, že budoucí filmaři se můžou snažit sebevíc, ale napínavější souboj žraloka s chobotnicí už nejspíše nenatočí. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Za mňa nie len jeden z najlepších dokumentov z podmorského sveta, ale v roku 2020 by tento film mohol v kľude súťažiť aj s akčnými filmami o najlepšiou naháňačku, oscara za drámu alebo o ocenenia za kameru a herecký výkon hlavného hrdinu - chobotnice. Za 85 minút si dokáže získať srdce každého diváka. Škoda pár slabších momentov v strede dokumentu, ale to je v podstate to čo sa takmer celý čas na morskom dne deje - nuda. Však aj preto musel Craig Foster stráviť viac ako rok pod vodou aby zozbieral dosť materiálu na tento dokument. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Príjemný hlas Craiga Fostera, nečakaný príbeh "priateľstva" ani nie tak človeka s chobotnicou, ako človeka s prírodou. Potreba hľadať samého seba, zahodiť stres, vysporiadať si vzťahy. Nie každý to rieši potápaním bez prístroja v divokých vodách okolo Mysu búrok. Dokonca som spočiatku mala hrôzu z nebezpečne vyzerajúceho oceánu, spleti chalúh a podmorských tvorov. Musím povedať, že chobotnice sa mi už zdajú menej odporné. Neverím, že dokumentárny film o pavúkoch by ma dostal do rozpoloženia, ktoré som cítila na konci tohto filmu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Pro tento film byly natočeny stovky hodin a terabajty materiálu a první hrubý sestřih filmu trval celý rok. Další roky se film finalizoval a několikrát přestříhával. (Muffino)
  • Protože bylo nutné se často podívat kamerou do různých úzkých otvorů a škvír, nebylo možné používat standardně velké podmořské kamerové vybavení. Proto se mohli Craig a Pippa pod vodou pohybovat bez kyslíkového potapěčského vybavení a bez neoprénu, tedy jen s brýlemi a šnorchlem. (Muffino)
  • Na kamerových záběrech se podíleli: Craig Foster a Pippa Ehrlich (podmořský svět s živočichy a chobotnicí s menší kamerou), Roger Horrocks (podmořský svět chaluhového lesa s velkou kamerou RED Dragon), Tom Foster (záběry z dronu) a Warren Smart (záběry na souši imitující podmořský svět). (Muffino)

Související novinky

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama