Reklama

Reklama

Moje učitelka chobotnice

  • Jihoafrická republika My Octopus Teacher
Trailer
Jihoafrická republika, 2020, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Při natáčení pod mořskou hladinou naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí, která mu poodhalí tajemný svět chaluhového lesa u břehů jižní Afriky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Fajn, tušila jsem, že bych mohla spadat do kategorie jedinců, které by teoreticky mohl rozbrečet životní příběh chobotnice, ale stejně jsem překvapená, jak moc jsem se s ní sžila. Nádherně natočený dokonale úžasný příběh. Podmořský svět je naprosto fascinující a lidstvo o něm ví pořád tak málo. Jeden z nejkrásnějších a zároveň nejdojemnějších dokumentů, co jsem kdy viděla. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Za mňa nie len jeden z najlepších dokumentov z podmorského sveta, ale v roku 2020 by tento film mohol v kľude súťažiť aj s akčnými filmami o najlepšiou naháňačku, oscara za drámu alebo o ocenenia za kameru a herecký výkon hlavného hrdinu - chobotnice. Za 85 minút si dokáže získať srdce každého diváka. Škoda pár slabších momentov v strede dokumentu, ale to je v podstate to čo sa takmer celý čas na morskom dne deje - nuda. Však aj preto musel Craig Foster stráviť viac ako rok pod vodou aby zozbieral dosť materiálu na tento dokument. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Príjemný hlas Craiga Fostera, nečakaný príbeh "priateľstva" ani nie tak človeka s chobotnicou, ako človeka s prírodou. Potreba hľadať samého seba, zahodiť stres, vysporiadať si vzťahy. Nie každý to rieši potápaním bez prístroja v divokých vodách okolo Mysu búrok. Dokonca som spočiatku mala hrôzu z nebezpečne vyzerajúceho oceánu, spleti chalúh a podmorských tvorov. Musím povedať, že chobotnice sa mi už zdajú menej odporné. Neverím, že dokumentárny film o pavúkoch by ma dostal do rozpoloženia, ktoré som cítila na konci tohto filmu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Románik človeka s chobotnicou a jej podmorské dobrodružstvá sú tak skvelé, plné úchvatných podmorských záberov, že nedovoľujú ísť s hodnotením do priemeru. Plusom je aj apelatívne upozornenie na potrebu ochrany a rešpektu všetkých, i tých najmenších tvorov a podmorského životného priestoru. Hlavná výhrada je k osobnej línii dokumentu. Kľudne ju mohlo nahradiť prezentovanie zaujímavých faktov zo života chobotníc, ktoré sú v dokumente odbavené pár zábermi o tom, koľko vedeckých štúdií režisér o týchto fascinujúcich hlavonožcoch prelúskal. ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Wooow. Find someone who look at you the way that octopus looks at Craig. Fenomenalni dokument o pratelstvi cloveka s chobotnici. Jinak se to fakt nazvat neda. Craig Foster behem potapeni u brehu Jizni Afriky narazi na chobotnici a zpocatku jen sleduje jeji interakce s okolim. Ale necekane se chobotnicka zacne zajimat i o tu velkou obludu s ploutvema, co ji pozoruje kazdej den. Moment, kdy se sama rozhodne, ze se ho dotkne, je uzasnej... Craig pak chodi kazdy den a sleduje ji dal. Jak lovi, jak se brani pred predatorama, dokonce i jak si hraje s okolnima rybama, uzasny sledovat jak inteligentni tvor chobotnice je, jake obranne mechanismy pouziva, jak chytre lovi svou potravu. A vy to objevujete spolecne s nim, je to uzasny. Krasne o tom navic dokaze mluvit a popisovat, co se deje a priblizit vam to jeste vic. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Použité záběry ve filmu pocházejí z 20 různých systémů a typů kamer, takže bylo technicky velmi náročné dosáhnout jednotné barevnosti, jakoby vše pocházelo z jedné kamery a také splnit náročné obrazové, technické a kvalitativní požadavky Netflixu. (Muffino)
  • Pro hrubý střih složil jednoduchou hudbu Tom Foster, která obsahovala hlavně zvuky moře a chaluh. Některé tyto hudební sekvence použil i Kevin Smuts v jeho soundtracku pro film. (Muffino)
  • Pro Craiga je tento film přelomový, protože ve všech předchozích filmech byl vždy jen za kamerou, ale zde má i hlavní roli. (Muffino)

Související novinky

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno