Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Do detailu stylizovaný a přesto nebo proto výtečný dokument, za nímž je vidět moře práce, zaujetí a zároveň nadšení a vtipu, které je krajně nakažlivé při jeho sledování. Po tomhle domácím předkrmu si prý sklepní architekt ukosl ještě větší sousto - zmapovat otisky svých českých kolegů ve světě. Už se těším! ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní projekt. Chválím tvůrce za vznik. V každém díle vidíme města v naší republice. Díky tomuto pořadu máme plno zajímavých informací, které nás nutí k výletům. Nemůžu opomenout pochválit pana Vávru, protože to je neuvěřitelný průvodce. Má zajímavý přednes. A jeho přehled by mu mohl leckdo závidět. Zatím jsem viděl šest dílů. ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Severní Morava a Slezko: Ostrava, Opava, Nový Jičín, Těšín, Karvinsko, Frýdek-Místek, Střední Morava: Olomouc, Prostějov, Radhošť, Hranice, Šumperk, Kroměříž, Východní Čechy: Náchod, Hradec Králové, Divoká Orlice, Pardubice, Špindlerův Mlýn, Český ráj Vysočina a Východní Čechy:: Jiráskův kraj, Litomyšl, Třebové, Trutnov, Pelhřimov a Humpolec, Jihlava Severní Čechy: Jablonec nad Nisou, Liberec, Teplice, Ústí nad Labem, Most a Litvínov, Louny, Děčín. Jižní a Západní Čechy: České Budějovice, Otava, Tábor, Karlovy Vary, Chebsko, Plzeň, Šumava. Střední Čechy: Kolín, Nymburk, Mladá Boleslav, Kladno, Polabí, Poděbrady, Benešov. Střední Čechy a Jižní Morava: Beroun, Příbram, Zlín, Valašsko, Slovácko, Znojmo. ..................... ................. ............ a jako bonus: Šumná Šumná. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Maestro David Vávra je bůh, který je podepsaný i pod Českou sodou, a tak má na svědomí nejlepší původní "seriálovou" tvorbu, jaká se kdy na obrazovkách České televize objevila. Pro mě jako pro fandu architektury je každý díl čistá radost, znásobená tehdy, když Vávra zabloudí do míst, která jsem sám kdysi poznal a obdivoval. K Vávrovi chovám hluboký respekt, je to výjimečný člověk se srdcem na pravém místě. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Obdivuji osobnosti, které umí laikům přiblížit něco ze své profese nenuceným a hravým způsobem. David Vávra je jednou z těchto osobností, která umí vzbudit zájem o věc a zároveň navodí nový způsob vidění a hodnocení. Po tomto seriálu jsem se pustila do doplnění mezer v oblasti architektury a je to jedna z mých diletantských zálib:-) Škoda, že nedošlo na Prahu, mělo se začít Prahou 4 a Braníkem, kde zrovna bydlím, stejně jako David Vávra. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)

Reklama

Reklama