Reklama

Reklama

Rabbits

Drama / Mysteriózní / Horor / Komedie / Fantasy
USA, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Film RABBITS natočil kultový režisér David Lynch. Ukazuje nám niekoľko na prvý pohľad bezpríbehových epizód zo života rodiny králikov. Odohráva sa bez jediného strihu, v jednej izbe, pomocou statickej kamery. Králici medzi sebou hovoria, ale ich dialógy sa zdajú nezmyselné. Do toho sa ozýva dlhý potlesk a smiech ako z klasických sitcomov. Lynch tento film postavil na zvláštnych surrealistických a hororových víziách, ktoré si každý môže vysvetliť po svojom. (Avathar)

(více)

Recenze (152)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si tu pročítal komentáře, jestli to náhodou někdo pobral, pochopil, nebo aspoň má nějakou teorii. Ne. Ti, co dali hodnocení nízké nechápou, ti, co dali hodnocení vysoké nechápou, ale jsou tím ohromeni. Proboha... Takže 42 minut poslouchám mysteriózní řeči tří králíků, co stejně nikam nevyvrcholí a to je vše? Kdyby to aspoň někam vedlo... Ačkoli... Já to nějak pochopil. Nějak jsem to pobral, nevím, jestli dobře, ale ono to snad ani vysvětlení nemá. Možná si jenom Lynch ze všech dělá p*del... Ještě než vypíšu teorii, kterou, pokud máte zájem o zhlédnutí tohoto, nečtěte, ve filmu neuvidíte nic jiného, než bezvýchodně, podivné, skoro nesouvisející debaty tří králíků + jakési prolamování čtvrté stěny. Nemáš-li na to náladu, ruce od toho pryč. MOJE TEORIE (pochopí jen ti, co viděli): Tři lidé. Jejich setkání není úplně známé, ovšem, vše začalo s autem. Palivo chytlo, elektrika zblbla též a auto začalo hořet. Sice toho dne pršelo a cílem cesty byl přístav, ovšem tam se nedojelo a na každého člověka čeká jiný osud. Koho který není jasno. Jeden uhořel, druhý vykrvácel a třetí v panice vyskočil ze skály, kde dopadl na pláž, kde na místě umřel a jeho/její tělo žerou červi. Jenže smrtí život nekončí a tito tři se ocitají v jakémsi očistci, kde žijí v tělech králíků a jsou natáčeni do jakéhosi sitcomu. Přitom netuší, kde se nachází a mlhavě si vybavují, co se stalo, ale neví to přesně. Do toho jsou pronásledováni jakousi Vizí, co sice cosi napovídá, ale moc mumlá a není jí rozumět. Ona Vize může být kdekoli. Může jim volat, může být za dveřmi, ale ať se snaží sebevíc, nedokáže nic pořádně připomenout. Jen to, že za to mohl ten muž v zeleném obleku. Ten, co jim auto opravoval a může za to, že nyní trčí v očistci a čekají. Konec. Je to blábol nebo ne? To nechám na každém z vás ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

První, co mě při sledování Rabbits napadlo, je absurdní drama. Několik postav (převlečených za králíky) je uzavřeno v místnosti. O něčem se baví, ale jejich dialogy nedávají smysl. Pak mi ale došlo, že jde o něco víc - jde (i u králíků i u diváka) o strach z neznámého. Atmosféra je navíc ještě zahušťována různými zvuky a typickou Badalamentiho hudbou. Abych citoval ze Sloního muže: People are frightened by what they don't understand. Čemu nerozumím, toho se bojím. A nebo se tomu můžu smát - ale sitcomový smích na "nejnepatřičnějších" místech působí také děsivě, protože vlastně nevíme, čemu se ti lidi smějí. Rabbits si užijete zejména, pokud jste silnými Lynchovými fanoušky, a to nejen proto, že jde o maximální podivnost v lynchovském stylu, ale také proto, že série se hemží konkrétními odkazy na jiné Lynchovy práce. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobně si to ani nezaslouží pozornost. Možná to poukazuje na sitcomy, který falešnym smíchem připomínají svym hloupym divákům, aby nezapomněli, že koukají na něco zabavného. Když však slyšim ten smích publika v Rabbits, tak mam pocit, jakoby se mi skrz něj vysmíval sám Lynch, že se na tenhle random generátor slov dívám. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Návod bez záruky. Poskládejte si všechny věty jak zazněly v pořadí, od konce do začátku. Prý je to tak záměrně pozpátku. Tudíž, 1.věta je časově poslední. Když uvážíme, že zpětná reprodukce hlasů a zvuků hrála již svou roli v TP, tak by to dávalo "smysl". 😁 Jo a sorry, ale 50min. to nemá. Uberte si 8min. a máte to. ()

Ceda 

všechny recenze uživatele

Jednou vyšel speciál 100+1 s největšími nevyřešenými záhadami tohoto světa. Chyběla mi tam jenom záhada, jestli dialogy v některých Davidových filmech znamenají něco hlubšího. Jedním slovem - úchylárna. Já vlastně ani nevím, proč dávám ty čtyři hvězdičky. Možná proto, že na tuhle smíchaninu hororu a sitcomu už asi nikdy v životě už nezapomenu... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Psychologové na Univerzitě Britské Kolumbie používají Rabbits jako spouštěč existenciální krize u jejich výzkumných subjektů. (Mitin)
  • Celý film je snímaný statickou kamerou, okrem jedného záberu na zvoniaci telefón. (ČSFD)

Reklama

Reklama