Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

Fr 

všechny recenze uživatele

Heavy Metal vyjadřuje jejich pocity a pomáhá zapomenout na trápení..... Nedovedete si představit (vy později narození), co znamenalo v roce 1988 vidět či slyšet v kině heavy metalovou kapelu. Asi jako vidět dneska mimozemšťana. Ale k filmu: je to o puberťácích na pražským sídlišti Jižní Město a kdyby tu nehrála skupina VITACIT, pes by po tom (ani tenkrát) neštěkl. Příšerný neherecký výkony a téma, které sice staví ,,máničky“ do pozitivního světla, bohužel v podání, které tenkrát oslovilo zase jen ,,máničky“. Takže jestli chcete opravdu zabrousit do sociologických vod mládeže let 80tých, PROČ? je asi jednoznačným vítězem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Vím, kdo nazpíval ,,Až sa znova narodím“. 2.) Vím také, co je ,,BARČA“ a Commodore. 3.) Jsem jeden z žijících účastníků akcí ,,Za Jižní Město krásnější“. 4.) Byl jsem a stále jsem hrdá ,,MÁNIČKA“!!! 5.) Chci vidět Lucii Bílou za mlada. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Taková byla doba a tím nemyslím betonovou džungli terorizovanou nudícími se máničkamy, ale osmdesátkovou vlnu filmů o mladých pro mladé. Já se bavil. Může za to moje slabost pro retro záležitosti a osmdesátá léta především. Určitě má tento portrét "závadové mládeže" vypovídací hodnotu asi jako výzkum možného života na planetě Zemi, ale kdo se dokáže oprostit od normalizačního pohledu na věc a ke všemu přistoupí jenom jako k prostému příběhu o dospívání, tak.............. ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Možná v té době toto dílko mělo kultovní status , ale dnes jako třeba ja se tímto dílkem spíše nudíte. Jeho kulltovnost je spíše dána tím , že tam hraje Vitacit a to pořád! Film je dosti nevyrovnaný. Jsou tu jako by dvě linie , kde na jedný je synaček , kdy jeho máma utekla do itálie a tak má jeho otec problémy vycestovat . Druhá linie je o klukovi co díky autonehodě je o dva roky starší než jeho spolužaci a tak hledá kamaradi jemu odpovídajícímu věku. No nepripadavám to spíse trochu jako My školou povinní? Mě teda jo , protože jak se o tom mluvilo , že toto je o HEAVY METALU. Tak není! Delikventi moc metal ani neposlouchají , ale jen protože šlo na ten koncert tak už delikventi = posluchači metalu a punku. Dost propagandistický film. Opět ten největší raubíř je syn velkých buržaistů . Tak jsem to pochopil. Ne lidi tohle je opravdu špatný a nezachraní to ani , kdyby tam hrali Iron Maiden s Judas Priest. Protože je to fakt špatný, protože po konci filmu máme jeden fakt. Tato hudba je špatná , áno. A jejich priznivci násilnící a opilci ./propaganda!/ ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ale tohle přece není portrét metalové mládeže- tohle je o partičce hajzlů z dobrých rodin, která se permanentně poflakuje po Jižním Městě (kdy teda studují ty svoje prestižní střední školy?!) v době zahnívajícího socialismu a terorizuje mladé i staré. Co na nich ovšem vidí hlavní hrdina, proč jim drží kasu a proč se naopak nedrží té kamarádky s berlemi, to jsem skutečně nepochopil. ("Je to skvělé, bude Jů a Hele!") ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Paneláková šeď byla nasnímaná opravdu přesně, až mi z toho nebylo dobře po těle.Bylo to tak depresivní, že bych k tomu metalu taky utíkala, kdy bych neměla jiné východisko z neutěšené situace. Záznamy z koncertu Vitacitu a děj filmu se k sobě nehodí. Působily jako násilně naroubované.Buď jedno nebo druhé.Takhle to totiž vypadá moc propagandisticky a uměle. ()

Zajímavosti (10)

  • Na záberoch z koncertu Vitacitu robili komparz členovia oficiálneho fan klubu kapely. (Smok)
  • Vo filme je kapela Vitacit vôbec prvý krát zaznamenaná na filmovom páse. (Smok)

Reklama

Reklama