Reklama

Reklama

Bílý tygr

  • Indie The White Tiger
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Jestli chce ambiciózní řidič bohaté indické rodiny uniknout před chudou a začít podnikat, musí vzít rozum do hrsti. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (80)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je sympatické to, že ač je z Indie, indický moc není. Naopak. Amík Ramin Bahrami ví, jak natočit originální a neotřelou filmařinu. Plno filmařských nápadů pokrývá příběh průměrného Inda, který dělá všecko proto, aby nemusel žít v nuzných podmínkách a tak na sobě maká. Hodně zajímavé bylo sledovat, jak se jeho postava v průběhu filmu vyvíjí a závěr, byť se Vám nemusí líbit, je asi opravdu takový, jak má být, když se chcete v indickém světě prosadit. Jak řikám, zatraceně neotřelé. Sice Vám hlavní postava nepřiroste k srdci, ale budete jeho životní příběh sledovat s neskrývaným zaujetím. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sonda do indickej spoločnosti a predovšetkým do mentálneho nastavenie obyvateľov. Ľudia pri narodení dostanú nezmazateľný cejch svojej kasty. A z tejto kasty nie je na 90% úniku. Dôvody? Do vyššej kasty Vás nechce pustiť práve tá vyššia. India má cez miliardu obyvateľov, takže koláč je už aj tak až priveľmi rozkrájaný. Vaša vlastná rodina Vás nepustí, pretože v ich hlavách je to niečo nemožné. Vy sám ste od mala naučený prijímať svoje postavenie a ak by sa Vám naskytla príležitosť zmeniť pravidlá hry, tak to zrejme ani nepostrehnete. A o tomto všetkom je Bílý tygr. O ceste chudého chlapca, ktorý si postupne krok za krokom otvára oči a tým pádom príležitosti. Film o neustálom vedomom ponižovaní a výsmechu, a zároveň dosť úprimný/smutný pohľad na outsourcing. ()

Reklama

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Jako návod na zbohatnutí by tohle nemělo fungovat nikde, navíc ten konec, kdy mám věřit tomu, že jiná možnost není a je to vlastně správné, mě dostala. Co bude se zbytkem nemalé rodiny je celkem jedno. Všude jsou chudí a všude bohatí. První půle mě bavila a věřila jsem v něco jiného, druhá polovina mě nudila a přímo sr..., docela zklamání. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Drsnější pohled na Indickou společnost než který nabízí většina podobných filmů a je nutno podotknout, že je to také pohled hodně evropský. Tady nemůže být řeč a indické produkci. Všechno je skrz na skrz točeno západní optikou se západními postupy. Možná o to atraktivnější pro nás Bílý tygr je. Nabízí zároveň nesmlouvavý pohled na indickou kastovní společnost provázanou se zkorumpovaným statním aparátem, ze které je velmi těžké se vymanit a většina lidí v Indii je s tím naprosto v pohodě. V některých směrech je ta až skoro Hollywoodská stylizace na škodu, ale jako celek je tohle velmi povedené dílo. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Rozpustile cynické snažení chudého, ve vzdělání „nedopečeného“ Inda z nižší kasty postoupit ve společenském žebříčku aspoň na místo respektovaného sluhy a řidiče potemní, když se od svých bohatých (a korumpujících) pánů žádného slušného zacházení ani uznání nedočká. Sociální drama v angličtině (tedy jako hlavním jazyce) a vyloženě amerického střihu je výborně natočeno (atraktivní indické prostředí záhy odkrývá kontrasty mezi luxusem a špinavou „kurníkovou“ náturou), ovšem v závěrečné rovince zvolní a nedodá surové „self-made“ pointě naléhavý výraz (a dopisu čínskému premiérovi význam). 7/10 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Väčšina hlavných postáv je vykreslená ako zvieratá, ktoré symbolizujú ich povahu. Napríklad biely tiger Balram (Adarsh Gourav) za to, že bol vypočítavý a nebezpečný, jahňa Ashok (Rajkummar Rao) za to, že bol mäkký a rozmaznávaný, Mukesh (Vijay Maurya) ako mungo a otec (Mahesh Manjrekar), ako bocian. (belinko)

Reklama

Reklama