Reklama

Reklama

Bílý tygr

  • Indie The White Tiger
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Jestli chce ambiciózní řidič bohaté indické rodiny uniknout před chudou a začít podnikat, musí vzít rozum do hrsti. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (80)

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Všiml jsem si, že tuto analogii tady nikdo nezmiňuje, tak ji zmíním alespoň krátce já: podle mě se film snaží využít podobného předvedení rozdělení společnosti (na kterém je vytvořen základní konflikt) na ty chudé a ty bohaté, na ty, co slouží, a ty co mají kapitál, ty, co žijí v bídě a ty, kteří žijí v přepychu, jednoduše na ovládající a ovládané, tak jak to s velkým celosvětovým úspěchem předvedl předloni Parazit. A v tomto se mu to daří - tedy je to jednoduchý produkt, který zpracovává zadané téma v jeho (především) povrchní rovině. Nevýhodou je, že na rozdíl od Parazita není tak kvalitně natočený, je zdlouhavý, otravný, chybí mu jakkoliv sympatické postavy a je prostě stejně blbý a lobotomický jako většinu filmu jeho protagonista. Navíc (a podobnou výtku mám např. z úplně jiného ranku k románu Jezero Biancy Bellové) jeho poslední třetina (příběhová) je odbyta jen krátkým shrnutím, místo aby nabídla rozvedení příběhu. Nejen, že bychom mohli pochopit ten vývoj a další směřování, ale také by mohla nabídnout víc zajímavých postav, než byly ty předchozí. Takto to působí, že už se autorům chtělo film mermomocí ukončit, a tak to odbyli jen zkratkou, v níž všechny motivace a další události vysvětlí v pár větách. Jedna hvězdička je za to prozření, když jsem si asi v polovině projekce uvědomil, že to není film ze středověku, ale ze současnosti. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že cesta ku šťastiu alebo presnejšie peniazom je veľmi jednoduchá..., aspoň podľa tohto filmu, ktorý má prvú hodinu náramne bavil, je vtipný, hravý, atmosferický, veľmi podobný hitu Milionár z chatrče. Herecky výborne obsadené, jednoducho radosť pozerať. Príbeh o úteku z kurníka, špiny a chudoby je chytľavý, to bez debaty, no po prvej hodine prichádza temnejší tón, ktorý je ešte ok, ale tá akože poita, "rozuzlenie" v závere bolo pre mňa dosť povrchné. Bral by som to, keby príbeh pokračoval, ale takto mi to jednoducho nestačilo. Poznámku v závere o tom, že svetu budú vládnuť hnedí a žltí beriem s rezervou, inak by som sa urazil a asi nielen ja. White tiger mohol byť hit jak sviňa, keby sa so scenárom niekto pohral viac. Je to veľká škoda, pretože rozjazd to malo úžasný, i tak sa však prikláňam k slabším 4 hviezdam. 70%. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Drsnější pohled na Indickou společnost než který nabízí většina podobných filmů a je nutno podotknout, že je to také pohled hodně evropský. Tady nemůže být řeč a indické produkci. Všechno je skrz na skrz točeno západní optikou se západními postupy. Možná o to atraktivnější pro nás Bílý tygr je. Nabízí zároveň nesmlouvavý pohled na indickou kastovní společnost provázanou se zkorumpovaným statním aparátem, ze které je velmi těžké se vymanit a většina lidí v Indii je s tím naprosto v pohodě. V některých směrech je ta až skoro Hollywoodská stylizace na škodu, ale jako celek je tohle velmi povedené dílo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po delší době indický film kde jsem nesténala nad jeho stopáží a světe div se, byl i příjemně koukatelný. Tím "příjemně" samozřejmě nemyslím třeba podmínky v kterých klučina vyrůstal a nebo jak bydlel, když se stal řidičem a otročil svému pánu. To rozhodně nebylo záviděníhodné. Takže ve výsledku jsem jeho následné jednání tak trochu dokázala pochopit, ale jak už tady píše kolegyně, určitě jsem s ním nesouhlasila. Tvůrcům se moc povedla ta postupná proměna a cílevědomost Bílého tygra. Pomalu a plouživě se jeho postoj tvaroval do té konečné podoby. Ne, že by byl Adarsch moje krevní skupina, co se sympatií týká, ale myslím, že se své role zhostil na jedničku a tudíž nemám důvod být zdrženlivá v hodnocení. 75% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jak jeden indický chudák ke štěstí a bohatství přišel, aneb sociálně drásavé a deziluzivní podání romantických pohádek z ranku Milionáře z chatrče, na kterého se tu ostatně i explicitně odkazuje. S klasickými bollywoodskými filmy - alespoň tedy z mé nepříliš objemné zkušenosti - to nemá v podstatě nic společnýho, kdo se bojí bollywoodských tanečků, tak tady žádné nejsou. Mám ale docela zásadí problém s vyzněním koncovky filmu, ačkoli právě ta je tím, čím se snímek odlišuje od toho, co by divák čekal. 7/10 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Väčšina hlavných postáv je vykreslená ako zvieratá, ktoré symbolizujú ich povahu. Napríklad biely tiger Balram (Adarsh Gourav) za to, že bol vypočítavý a nebezpečný, jahňa Ashok (Rajkummar Rao) za to, že bol mäkký a rozmaznávaný, Mukesh (Vijay Maurya) ako mungo a otec (Mahesh Manjrekar), ako bocian. (belinko)

Reklama

Reklama